Mielipide    |   Vieraskynä

Vähäisen syntyvyyden syitä ei tunneta tarpeeksi

Vallitsevien teorioiden mukaan syntyvyyden pitäisi nyt kasvaa, mutta on käynyt päinvastoin.

Tilastokeskuksen tuoreimmat väestöennusteet ovat herättäneet monenlaista arvuuttelua siitä, miksi syntyvyys on romahtanut Suomessa. Tilanne on uusi ja yllättävä: monen vuosikymmenen ajan Suomi sai nauttia kohtuullisen suuresta syntyvyydestä.

Aiemmin muut rikkaat maat pitivät Suomea ja muita Pohjoismaita esimerkkeinä siitä, kuinka kehittynyt perhepolitiikka ja sukupuolten välinen tasa-arvo ylläpitävät lähellä väestön uusiutumistasoa olevaa syntyvyyttä. Nyt olemme samassa tilanteessa kuin esimerkiksi meitä aiemmin ihannoinut Japani.

Kiivaassa keskustelussa toistuu kaksi harhakäsitystä, jotka liittyvät ongelman luonteeseen. Joidenkin mielestä vähäisestä syntyvyydestä ei ole syytä huolestua, vaan pikemminkin iloita, koska meillä on vähemmän uusia ihmisiä rasittamassa ympäristöä. Toiset korostavat, ettei syntyvyydestä kannata keskustella, koska kyseessä on yksityisasia, johon yhteiskunnan ei tulisi puuttua.

Ympäristönsuojelun – kuten muunkin politiikan – edellytyksenä on toimintakykyinen yhteiskunta. Toimintakykyyn puolestaan vaikuttaa se, miten hyvin yhteiskunta kykenee vastaamaan yksilöiden oikeutettuihin odotuksiin. Tätä kuvataan käsitteellä yhteiskuntasopimus.

Suomessa yhteiskuntasopimukseen kuuluu, että voimme luottaa perustuslaissakin mainittuun lupaukseen toimeentulosta ja huolenpidosta. Tämän lupauksen pitäminen ei ole mahdollista, mikäli syntyvyys pienenee nykyisellä vauhdilla.

Jos joku haluaa esittää, että Suomen väestön tulee – ympäristösyistä tai muilla perusteilla – vähentyä, hänen olisi myös esitettävä, miten yhteiskuntasopimusta muutetaan.

Syntyvyys koskee ihmisten elämän yksityisimpiä alueita. Monet nuoret naiset ovat jo tulkinneet puheet syntyvyyden lisäämisestä velvoittamisena ja painostuksena. Väärinymmärrysten uhallakin keskustelu syntyvyydestä on silti välttämätöntä.

Hyvään yhteiskuntaan kuuluu, että yksilöt saavat toivomansa määrän jälkeläisiä. On kuitenkin tunnustettava, että yhteiskunta vaikuttaa yksilöiden toiveisiin. Jos turvallisen kumppanin löytäminen ja lasten saaminen tuntuu mahdottomalta, tällaisia asioita ei välttämättä uskalleta edes toivoa. Jos lapsista ja nuorista puhutaan vain ongelmina ja rasituksina, kuka heitä kaipaa?

Keskeinen kysymys syntyvyyden pienenemisessä koskeekin sitä, miksi suomalaiset ovat alkaneet toivoa aikaisempaa vähemmän lapsia. Kattavia ja hyviä selityksiä ei ole.

Tutkijat ovat käyttäneet pääasiassa kahta teoriaa selittämään syntyvyyden muutoksia. Taloustieteellinen teoria perustuu lasten aiheuttamiin kustannuksiin ja taloudelliseen epävarmuuteen. Tasa-arvoteoria tarkastelee, miten lapsen saaminen vaikuttaa sukupuolten työnjakoon ja kokemukseen sen reiluudesta.

Globaalin talouslaman hellitettyä taloudelliset edellytykset lasten saamiselle ovat parantuneet ja epävarmuus on vähentynyt. Sukupuolten tasa-arvo on myös edistynyt. Tämä ei tarkoita, että lapsiperheiden tukemisessa ei olisi puutteita tai että tasa-arvo-ongelmia ei enää olisi, mutta molempien teorioiden oletusten perusteella syntyvyyden olisi pitänyt lähteä kasvuun.

On hämmästyttävää, miten laaja-alainen ilmiö syntyvyyden väheneminen Suomessa on. Se koskee kaikkia ikäryhmiä, alueita ja perhekokoja. Tämä viittaa kulttuuriseen muutokseen.

Syntyvyyttä selittää myös vuorovaikutusteoria, joka on vähemmän tunnettu kuin muut mallit. Sen mukaan syntyvyyteen vaikuttaa sosiaalinen vuorovaikutus, johon kuuluvat sosiaalinen oppiminen, sosiaalinen paine, käyttäytymismallien leviäminen ja sosiaalinen tuki. Sosiaalisessa vuorovaikutuksessa voivat korostua yhtäältä kielteiset kokemukset odotuksesta, synnytyksestä, vanhemmuudesta ja lapsiperheiden arjesta ja toisaalta myönteiset kokemukset lapsettomasta tai vähälapsisesta elämäntavasta.

Tätä teoriaa olisi hyvä testata käyttämällä aineistoina esimerkiksi sosiaalista mediaa. Tärkeää on löytää vertailukohtia aikaisempaan.

Tiedon puute kertoo myös tutkimuksen ohuudesta ja tutkimuspolitiikan lyhytnäköisyydestä. Meillä ei ole juuri tutkittu tätä aluetta, ja suomalaiset syntyvyystutkijat voidaan laskea yhden käden sormilla. Nyt kun ongelma on käsissä, tutkimus on pahasti myöhässä. Kaipaisimme kipeästi lisää monitieteistä ja monimenetelmällistä tutkimusta alhaisen syntyvyyden syistä ja seurauksista.

Heikki Hiilamo

Kirjoittaja on sosiaalipolitiikan professori Helsingin yliopistossa ja tutkimusprofessori Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ravitsemustieteen professori hätkähti lentokentällä kaadettua aamu­konjakkia – Onko aamujuominen erityisen suomalainen ilmiö?

  2. 2

   Cheyenne Järvinen kyllästyi ravinto­lisien tyrkyttämiseen somessa: ”En usko siihen huuhaahan” – Sen jälkeen alkoi palautevyöry

  3. 3

   Miehet katoavat työmarkkinoilta, eikä kukaan tiedä minne – olisiko syynä miehen kunnia?

  4. 4

   Jopa miljoonan suomalaisen kehossa jyllää esidiabetes, eivätkä he tiedä sitä

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  6. 6

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  7. 7

   Voi olla, että korot eivät nouse vuosi­kausiin – Mitä se tarkoittaa koti­talouksien kannalta?

   Tilaajille
  8. 8

   Hiilihydraattien välttely on usein turhaa, sillä kehon voi totuttaa käyttämään niitä tehokkaammin, sanoo ravitsemusterapeutti ja antaa kolme vinkkiä

   Tilaajille
  9. 9

   Vastenmielinen hirviö – Tuore dokumentti Harvey Weinsteinin tapauksesta järkyttää, vaikka tarinat ovat jo tulleet tuskallisen tutuiksi

  10. 10

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uudet liikuntasuositukset muuttavat koko liikunnan käsitteen – Testaa laskurilla, liikutko riittävästi

  2. 2

   Kotityöt kasautuvat naisille miesten tajuamatta – Helsinkiläispari jakaa työt tasan: ”Excel on nostanut tyytyväisyyttäni enemmän kuin kosinta”

   Tilaajille
  3. 3

   ”Koko Suomi kaatui minun vastaanotolleni”, sanoo lääke­kannabiksen reseptien kirjoittamisen lopettanut lääkäri

  4. 4

   Maksoin hoitajan ojentamasta kumiletkusta 64 euroa: onko hoitokuluvakuutuksista tullut lääkäriasemille rahastusautomaatti?

  5. 5

   HS haastatteli kurdien mielenosoituksen osallistujia: näin tilanne kärjistyi

  6. 6

   Mitä jos keinotekoiset aivot tajuavat olevansa olemassa? Tutkijat huolestuivat laboratorioissa kasvatetuista miniaivoista

  7. 7

   Poliisien etujärjestön puheen­johtaja ihmettelee, missä roolissa Ohisalo teki selvitys­pyynnön mielen­osoituksista – myös opposition edustajilta arvostelua

  8. 8

   Thaimaan kuningas erotti ainoan jalkavaimonsa: syyksi kerrottiin ”karkea niskoittelu” ja kuningattareen liittyvä valtapeli

  9. 9

   Uni ja liikunta puhdistavat aivot, mutta korkea verenpaine heikentää pään pesukoneen tehoa

   Tilaajille
  10. 10

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaikki Triplasta: HS:n erikoisartikkeli näyttää, miten uudessa Pasilassa liikutaan

  2. 2

   Johanna Huhtamäki, 38, kuuli oudon äänen, eikä tiennyt sen kielivän kuolemasta – Nyt hän toteuttaa unelmiaan, sillä pian saattaa olla liian myöhäistä

   Tilaajille
  3. 3

   Kuvia Suomesta: Ihminen löytää toisen pikkukaupungin yössä

  4. 4

   ”Olen 31, enkä ole seurustellut kertaakaan” – Lyhyet miehet kertovat, millaista on elää maailmassa, jossa pituutta pidetään miehen mittana

   Tilaajille
  5. 5

   Demokraattien Nancy Pelosi kertoi syistä, miksi Trump sai ”hermoromahduksen” Syyria-kokouksessa

  6. 6

   Nuori lääkäri avautui uuvuttavasta työstään ja sai aikaan vastausten tulvan: ”Haluan, että ihmiset ymmärtävät, miksi lääkärit eivät jää terveyskeskuksiin”

  7. 7

   Keväällä Fazerin asmr-mainos sai monet raivon partaalle, ja nyt myös Mainonnan eettinen neuvosto otti siihen kantaa

  8. 8

   Kim huijasi itselleen halutun kaupungin vuokra-asunnon läheltä Helsingin keskustaa – Rikosoikeuden professori: ”Moraalitonta tällainen kepulointi ainakin on”

   Tilaajille
  9. 9

   HS:n erikoisartikkeli vie ruotsalaisten orjasaarelle: Gustavia oli Ruotsin yritys päästä siirtomaavallaksi, ja oli siellä mukana suomalaisiakin

   Tilaajille
  10. 10

   Kotona tehtävä tikkutesti on paljastanut jo monia oireettomia suolistosyöpiä

  11. Näytä lisää