Mielipide    |   Kolumni

Vinksallaan kuin puolalainen työpöytä

Laki ja oikeus -puolueen menestysresepti ei tunnu asettuvan loogiseksi osaksi Puolan historiallista jatkumoa tai vieraalle välittyvää käsitystä maan nykytodellisuudesta.

Tiedät­tehän sen epätoivon tunteen, kun haluttaisi paiskata kuusiokulma-avain päin seinää?

Siinä ne ovat levällään, poikani opiskelija-asunnon lattialla. Näistä lastulevyn palasista pitäisi rakentua hänelle työpöytä.

Pakkauksen mukana tulivat toki kolmelle A4-arkille printatut kokoamisohjeet. Ikävä kyllä näitä ohjeita ei ole laadittu Ruotsissa. Teksti on puolaksi, ja muutamaan sekavaan piirrokseen on tungettu sama informaatio, joka ikealaisissa ohjeissa vaatisi kymmenkunta aukeamaa.

Kärsimättömälle miehelle tämä tietää tuntien äherrystä.

Made in Poland. Pöydän valmistusmaa ei ole itse asiassa mikään yllätys. Kotiimme viime vuosina tehdyistä hankinnoista hämmentävän moni on peräisin juuri Puolasta, pikkutakeista turvaistuimiin. Paraikaa odottelemme suoraan tehtaalta tilaamaamme sohvaa.

Näinä päivinä tulee väistämättä ristiriitainen olo, kun tunnustautuu Puolan ystäväksi. Näin tässä on kuitenkin päässyt käymään.

Puolalaiset tuotteet ovat osoittautuneet käytössämme laadukkaiksi. Käymme Puolassa pari kolme kertaa vuodessa. Tapaamamme ihmiset ovat mutkattoman ystävällisiä.

Tämän päivän Puola on talouskasvun mittareilla Euroopan unionin valiojoukkoa, dynaaminen ja vireä kansantalous.

Maan paikoin tuskantäyteinen historiakin kiehtoo. Tulee arvostava olo, kun ymmärtää, kuinka monesti tämän kansan yli on kävelty.

Tänään sunnuntaina Puolassa järjestetään parlamenttivaalit, joissa ratkeaa se, jatkaako hallitseva Laki ja oikeus -puolue vallassa myös seuraavat neljä vuotta.

Mielipidekyselyt ennustavat valtapuolueelle suurinumeroista voittoa. Taustalla ovat hallituksen tekemät avokätiset uudistukset, joilla on nostettu lapsilisiä, eläkkeitä ja minimipalkkaa. Alle 26-vuotiailta on poistettu tulovero aina 20 000 euron vuosituloihin asti.

Toimenpiteet ovat purreet, vaikka maan kahtiajako kartalla on silmillä nähtävissä. Varsovan, Krakovan ja Gdanskin kaltaiset kaupunkiseudut ovat oppositiomielisiä, kun taas maaseutualueet etenkin itäisessä Puolassa ovat Laki ja oikeus -puolueen vankkaa kannatusaluetta.

Puolan valtapuolue on hämmentävä sekoitus nationalismia, perinteisiin perhearvoihin nojaavaa uskonnollisuutta, vasemmistolaista talouspolitiikkaa ja muukalaisvastaisia äänenpainoja.

Myös seksuaalivähemmistöt ovat joutuneet Puolan nykyisten vallanpitäjien silmätikuiksi.

Laki ja oikeus -puolue on asettunut avoimesti uhmaamaan eurooppalaisia perusarvoja, mikä on jäädyttänyt välit Brysselin suuntaan. Omilla toimillaan Puolan johto on murentanut sekä oikeusvaltion keskeisiä periaatteita että sananvapauden toteutumista. Se haluaa määritellä senkin, kuinka Puolan historiasta kerrotaan.

Nykymeno tuntuu olevan varsin kaukana niistä vapauden arvoista ja tavoitteista, joiden puolesta legendaarinen Solidaarisuus-liike taisteli kolme vuosikymmentä sitten.

Tätä yhtälöä on Suomesta katsottuna vaikea ymmärtää.

Laki ja oikeus -puolueen menestysresepti ei tunnu asettuvan loogiseksi osaksi historiallista jatkumoa eikä liioin vieraalle välittyvää käsitystä nykytodellisuudesta.

Onko kyse siitä, että puolalaisten enemmistö on pettyneitä eurooppalaisten arvojen reunustamaan demokratiaan? Eikö kommunistivuosien jälkeinen vapauden aika vastannutkaan heidän odotuksiaan?

Vai onko Puolassakin lopulta kyse jonkinlaisesta rekyylistä, perustaltaan konservatiivisen yhteiskunnan protestista liian nopealle maailman muutokselle?

Koko Euroopan on syytä seurata tarkasti Puolan kehitystä. Aivan kuten 30 vuotta sitten, nytkin puolalaiset voivat olla pelintekijöinä koko Euroopan kehityskuluissa.

Tänään puolalaiset äänestävät vapaissa vaaleissa. Toivottavasti he saavat tehdä sen vastakin.

Entäpä se turkasen työpöytä?

Yrityksen ja erehdyksen kautta osista alkaa vähin erin hahmottua kokonaisuus. Lopulta tosin selviää, että kasasta puuttuu kokonaan toinen päätylevy. Ilman sitä pöytä on lokerikkonsa varassa keinahteleva muotopuoli tilataideteos.

Vähän kuin yhteiskunta, joka liian nopeasti unohti, mihin sitä kerran saatua vapautta tarvittiinkaan.

Kirjoittaja on HS:n päätoimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  3. 3

   Suomen maahanmuutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  4. 4

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  5. 5

   Tarjolla oli kolme päivää Helsingissä, Slush, suomalainen sauna ja ilta Kalliossa – lähes 7 000 lähetti hakemuksen

  6. 6

   Ajat muuttuvat myös britti­hovissa, ja nyt prinssi Andrew saa nyt mennä

  7. 7

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla – Asiantuntijat kertovat, miksi toiset saavat oireita ja toiset eivät koskaan

   Tilaajille
  8. 8

   Ensimmäiset treffit ovat väärä paikka avautua – ”Tutustumisen ilo katoaa, jos kahlataan liian syvissä vesissä”

  9. 9

   Finlandia-ehdokas on kekseliäs kertomus aikamatkustamisesta ja psykologisesti tarkkanäköinen yhteiskuntakuvaus

  10. 10

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  7. 7

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  8. 8

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  9. 9

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  6. 6

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  9. 9

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  10. 10

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  11. Näytä lisää