Mielipide    |   Lukijan mielipide

On absurdi ajatus, että musiikin mestariteosten esittämistä rajoitettaisiin sukupuolitasapainon korjaamiseksi

Ajatus rajoittaa tiettyjen mestariteosten esittämistä ja leikata tasovaatimuksia sukupuolitasapainon korjaamiseksi on absurdi.

Musiikkitieteilijä Juha Torvinen asetti Vieraskynä-kirjoituksessaan (HS 19.10.) vastakkain musiikin laadun ja sen tekijöiden sukupuolisen tasa-arvon. Hänen mielestään on huolestuttavaa, jos ”esityksen tai sävellyksen laatua pidetään tärkeämpänä asiana kuin sukupuolten tasa-arvoa”.

Naisten jääminen klassisessa musiikissa miesten varjoon on Torvisen mielestä yksinkertaisesti seurausta siitä, ettei naisilla ole ollut yhtäläisiä mahdollisuuksia tehdä musiikkia ja kehittyä siinä. He olivat sorron alla. Mutta ei kai nykyajan musiikin kuluttajia pidä panna kärsimään entisaikojen vääryyksistä?

On totta, että ilman pätevää koulutusta suurinkaan lahjakkuus ei pääse etenemään taiteelliseen läpimurtoon. Keski-Euroopan valio-orkestereissa naisten on ollut tunnetusti vaikea päästä soittajiksi, mutta heidän hyväksymisensä on nyttemmin luultavasti enemmän seurausta naisten tuottamasta taiteellisesta lisäarvosta kuin kamreerimaisesta kiintiöajattelusta.

Kuitenkin voi kysyä, olivatko Berliinin ja Wienin filharmoonikot miesvaltaisuudessaan ainakaan huonompia soittajistoja kuin sukupuolisesti tasapainoisemmat pohjoismaiset ja anglosaksiset orkesterit.

Solisteissa tasa-arvo on toiminut paremmin jo pitkään, kiitos oopperan naisroolien synnyttämän tähteyden ja soitintaiteilijoiden karisman. Kapellimestarien ja suurteosten säveltäjien työssä kokonaisuuksien hallinta ja auktoriteetti ovat ominaisuuksia, joiden paremmasta soveltuvuudesta miehille kuin naisille on keskusteltu yleisemmälläkin tasolla.

Länsimaista klassista musiikkia Torvinen arvostelee lisäksi eurosentrisyydestä ja esteettisestä ylimielisyydestä, joka on siten pohjimmiltaan rasistista. Mutta jos kolonialismin perintö ei ole estänyt aasialaisia muusikoita nousemasta länsimaisen klassisen musiikin huipulle, miksi afrikkalaisten kanssa on toisin? Sen sijaan länsimaisen popin ja jazzin rytmi tulee Afrikasta.

Ajatus rajoittaa tiettyjen mestariteosten esittämistä ja leikata tasovaatimuksia sukupuolitasapainon korjaamiseksi on todellakin absurdi. Absurdilta kuulostaa myös väite musiikin absoluuttisuudesta pelkästään kiertoilmauksena sen epätasa-arvolle.

Musiikki voi todellakin vaikuttaa ”vain” musiikkina. Jos musiikin ”ymmärtäminen” vaatii siltä aina tietyn tarinan tai tunnetilan välittämistä, silläkin alalla löytyvät absoluuttiset huippunsa. Sellaisena pidetään – natsisuosiosta huolimatta – nimenoman Richard Wagnerin säveldraamoja, vaikka Torvinen toivoisikin niiden esityskoneistoon sijoitetuilla ”jättisummilla” tilattavaksi jotain sellaista, joka auttaisi haastamaan ”luutuneita” käsityksiä oopperataiteesta.

Tosin tässäkin suhteessa juuri Wagnerin teokset ovat olleet radikaalien ohjaajien uustulkintojen mielimateriaalia.

Hannu Mäntyvaara

Espoo


Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  3. 3

   Uutissuomalainen: Omistaja­ohjaus­ministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista

  4. 4

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  5. 5

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  6. 6

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  7. 7

   Prinssi Andrew jättäytyy pois julkisista tehtävistään Epstein-kohun takia

  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  10. 10

   Valtio huutokauppaa Jari Aarnion omakotitaloa Porvoossa: korkein tarjous noussut vuorokaudessa tuhannesta eurosta yli 260 000 euroon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  6. 6

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää