Mielipide    |   Kolumni

Vuonna 1994 pelkäsin, että demokratia kuihtuu, jos valta karkaa Brysseliin – juuri niin on käynyt

Pystyykö unioni lopulta yhtenäisyyteen missään muussa kuin brexit-neuvotteluissa?

Tänään
Britannian piti erota EU:sta, muttei eroa. Maa eroaa, kun ehtii, ellei eroa peruta. Brittien sekoilusta ei kukaan ota enää selvää.

EU:lle Britannian kaaos on tullut taivaan lahjana. Kun Britannian äänesti erosta, jotkut ennustivat dominoreaktiota, joka hajottaisi koko unionin. On käynyt päin­vastoin: EU-jäsenyyden kannatus on kasvanut jäsen­maissa selvästi.

Elinkeinoelämän valtuuskunnan keväisessä kyselyssä vain 14 prosenttia suomalaisista sanoi kannattavansa eroa EU:sta. Jäsenyyden puolesta äänestäisi 70 prosenttia.

EU:n kannatus sattuu olemaan huipussaan samaan aikaan, kun Suomen EU-kansanäänestyksestä on tullut kuluneeksi 25 vuotta. Se on saanut jotkut julistamaan, että ”kyllä” äänestäneet olivat oikeassa ja väärässä olleiden ”ei” äänestäneiden sietäisi hävetä.

Itse en osaa riemuun yhtyä. Äänestyspäätös ei ollut minusta helppo, sillä näin EU:ssa isoja ongelmia, joista tärkein oli demokratiavaje. Se huoli ei ole kadonnut minnekään.

EU:ta voisi kohteliaasti kutsua puolidemokraattiseksi yhteisöksi.

Suurinta valtaa käyttävä komissio ei ole parlamentin tahdolle rakentunut hallitus vaan joukko virkamiehiä, joiden nimeä harva muistaa – paitsi, jos nämä sattuvat toikkaroimaan kännissä punaisella matolla ja sosiaalisessa mediassa.

Asioista päätetään EU:ssa niin monimutkaisesti, etteivät ihmiset tiedä, miten asioihin voi vaikuttaa tai kuka on vastuussa huonoista päätöksistä. Ehkä se on EU:n tapa toimia – tai ehkä se tekee vallankäyttäjien elämästä helpompaa.

Arvostelijoiden mielestä EU:n liberaalien juristien valta on jo uhka kansanvallalle.

Vuonna 1994 pelkäsin, että demokratia kuihtuu, jos valta karkaa Brysseliin. Juuri niin on käynyt.

Ihmiset eivät ole jaksaneet kiinnostua unionin päätöksenteosta. EU-vaalien äänestysprosentti on pysynyt paljon alempana kuin kansallisten vaalien.

Samaan aikaan ihmiset ovat menettäneet uskonsa kansalliseen politiikkaan. Vallanpitäjien arvostus on romahtanut, koska heistä on tullut voimattomia. Ihmisistä tuntuu kuin asioista päätettäisiin jossain kaukana, eikä heitä ole kutsuttu.

On tuskin sattumaa, että ympäri Eurooppaa on noussut poliittisia liikkeitä, jotka eriväristen lippujen alla lupaavat samaa asiaa: ottaa vallan eliiteiltä takaisin kansalle.

”Otetaan kontrolli takaisin”, julistettiin myös brittien erokampanjassa – eikä se halu ole muuttunut.

Kolmen viime vuoden aikana briteille on paljastunut, ettei EU-ero johdakaan EU-rahojen jakamiseen kansalle vaan rekkajonoihin, lääkepulaan ja ehkä myös Britannian hajoamiseen. Siitä huolimatta eron kannatus ei ole juuri vähentynyt.

Siitä voi päätellä, että joko britit ovat todella tyhmiä tai sitten he pitävät EU:sta todella vähän.

EU:n ystävät ovat siitä mainio joukko, että he aloittavat Kumbayan heti, kun ovat nousseet vähän jaloilleen edellisestä mahalaskusta.

Velkakriisiä, pakolaiskriisiä ja brexitiä voi tuskin pitää riemuvoittojen sarjana, mutta EU:ssa menestyksenä pidetään nykyään jo sitä, että muuallakin asiat ovat huonosti.

Se voi olla lyhyt ilo, sillä EU ei ole pystynyt ratkaisemaan ongelmia, joiden vuoksi se on kuilujensa partailla horjunut.

Puheenjohtajamaana Suomi on saanut todistaa tavoitteidensa kaatuneen yksi toisensa jälkeen. Oikeusvaltioperiaatetta tai pakolaisten sijoittamista ei saada eteenpäin, eikä edes budjetista löydy sopua.

Pystyykö unioni lopulta yhtenäisyyteen missään muussa kuin brexit-neuvotteluissa? Mitä tapahtuu, jos Turkki avaa rajat pakolaisille tai Italian talous romahtaa?

EU on tehnyt paljon hyvää. Sen ansiosta Euroopassa on rauha ja halvemmat kaukopuhelut. Minäkin päädyin vuonna 1994 äänestämään ”kyllä” – Aatos Erkon noloista lehtimainoksista huolimatta. Äänestäisin tänään samoin.

Kuohuviinit aion kuitenkin pitää vielä kylmässä.

Voi olla, että Eurooppa alkaa kerran toimia niin kuin sen pitäisi: ihmiset tuntevat itsensä eurooppalaisiksi, keskustelevat yhteisistä asioista hyvässä hengessä ja panevat hatun kiertämään, jos EU-naapuri tarvitsee apua. Euroopan unionilla on riittävä budjetti, yhteinen puolustus ja kunnolla toimiva demokratia.

Niitä odotellessa, kuten valtiovarainministeriössä nykyään sanotaan.

Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskovalaisesta arkistosta löytyi 53 laatikollista tietoa ”likvidoiduista punasuomalaisista”

  2. 2

   Kotiväkivalta lisääntyi Venäjällä, kun sitä säätävä laki lieveni – HS:n erikoisartikkelissa tavataan naisia, joilta tatuoijat ovat piilottaneet arvet

   Tilaajille
  3. 3

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Sukupolvien unelma toteutui: Kuvakooste näyttää, miten Suomi eteni EM-kisoihin

  6. 6

   Huuhkajien menestys rakentui vaivihkaa, mutta varmasti ja yllättävän nopeasti – tilastot kertovat, miten peli parani viime vuosina

  7. 7

   ”Hullu suomalainen EM-ilo”, ”Ihme”, ”Ilon kyyneleet”, ulkomaiset mediat uutisoivat näyttävästi Huuhkajien historiallisen menestyksen

  8. 8

   Sosiaalinen media repesi Huuhkajien EM-kisapaikasta: Teemu Pukin upea ele ihastutti, Paavo Arhinmäki piikitteli ottelun järjestyksenvalvojia

  9. 9

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  10. 10

   Bangkok on täynnä hierontapaikkoja, mutta aidoimmillaan thaihierontaa tarjotaan temppelissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  2. 2

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  3. 3

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  4. 4

   Näin Suomi juhli Huuhkajien historiallista EM-kisapaikkaa: Manta peittyi ihmisistä, tuntemattomatkin halailivat

  5. 5

   Eturauhassyöpään suhtaudutaan liian huolettomasti, sanoo syöpälääkäri – Vessakäynnit voivat paljastaa ensimmäiset oireet

  6. 6

   HS:n erikois­artikkeli näyttää, miten Suomen maalit EM-karsinnoissa ovat syntyneet – Teemu Pukin maaleissa toistuu yksi kaava

   Tilaajille
  7. 7

   Ihan tavallinen suomalainen suku­juhla oli Yasu Jukkolalle suuri järkytys – sen seurauksena Etiopiasta adoptoitu orpo toi twerkkauksen Suomeen

   Tilaajille
  8. 8

   Nyt se on viimein totta: Suomi pelaa jalkapallon EM-lopputurnauksessa – ”kyyneleet tuli silmiin”

  9. 9

   Notre Damen uusi julkisivu kuumentaa tunteita Ranskassa – remontista vastaava kenraali käski arkkitehtiä ”tukkimaan turpansa”

  10. 10

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kaupunginvaltuutettu Abdirahim ”Husu” Hussein myöntää valehdelleensa taksiyön tapahtumista: ”Olin vihainen”

  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  4. 4

   Matka mystiselle erämaajärvelle – HS:n erikoisartikkeli näyttää, miksi Inarijärven kauneus kerää ylistystä maailmalla

   Tilaajille
  5. 5

   HS:n reportaasi Kanadasta: Näin kävi, kun maa laillisti kannabiksen – pimeä markkina voi hyvin, ja moni kaipaa menneeseen

   Tilaajille
  6. 6

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  7. 7

   Tässä on uusi Olympiastadion – Kosketa ainutlaatuisia panoraamakuvia ja katso, miltä uusittu stadion näyttää

   Tilaajille
  8. 8

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  9. 9

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  10. 10

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  11. Näytä lisää