Mielipide    |   Vieraskynä

Päihtyneenä ajamista tulisi kitkeä tiukemmin

Moni valitsee mieluummin verrattain lyhyen ajokiellon kuin alkolukon, joka estäisi rattijuopumuksen uusimista.

Vaikka suomalaiset tuomitsevat ajamisen alkoholin tai muiden päihteiden vaikutuksen alaisena, poliisin haaviin jää vuosittain lähes 20 000 rattijuoppoa. Tilasto­keskuksen mukaan vuonna 2017 tie­liikenteen päihde­onnettomuuksissa kuoli 61 ja loukkaantui 661 ihmistä.

Rattijuopumusta on vuosikymmeniä torjuttu valistuksella ja valvonnalla. Vahva sosiaalinen normi ja uskottava valvonta ehkäisevät päihtyneenä ajamista ennalta, mutta ­eivät riittävästi. Kaikki tarjolla olevat keinot pitäisi ottaa käyttöön.

Suomessa ajokiellot ovat verrattain lyhyitä. Humalassa ajaneelle ensikertalaiselle määrätyn ajokiellon mediaanipituus on noin neljä kuukautta ja törkeissä rattijuopumus­tapauksissa noin seitsemän kuukautta. Muissa Pohjoismaissa ajokiellot ovat pidempiä. Esimerkiksi Ruotsissa rattijuopumuksesta annetaan useimmiten vuoden ja törkeästä rattijuopumuksesta kahden vuoden ajokielto.

Ajokiellon sijaan rattijuopumuksesta kiinni jäänyt voi valita alko­lukon, joka estää auton käynnis­tymisen, jos kuljettaja ei läpäise laitteen pyytämää puhallustestiä. Silloisessa Liikenteen turvallisuus­virastossa Trafissa vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan ­alkolukkoa käyttäneet kuljettajat uusivat rattijuopumuksen muita kiinni jääneitä harvemmin. Alko­lukon käyttö vähensi henkilön alkoholinkulutusta kokonaisuudessaan.

Lyhyet ajokiellot eivät tue riittävästi alkolukon käyttöönottoa. Nykykäytäntö ohjaa rattijuopumuksesta tuomitun valitsemaan muutaman kuukauden kestävän ajokiellon sen sijaan, että hän valitsisi alkolukon, jota käytetään paljon pidempään. Ajokiellon korvaavia alkolukkoja oli vuonna 2018 käytössä noin 900 ihmisellä – siis hyvin pienellä osalla rattijuopumuksesta kiinni jääneistä.

Suuri osa kiinni jääneistä päihtyneenä ajaneista kuljettajista on rattijuopumuksen uusijoita. Taustalla on usein vakava päihdeongelma.

Rattijuopumukseen syyllistyneet kuljettajat eivät kuitenkaan saa hoitoa tai tukea tasapuolisesti.

Alkolukon valitsevan kuljettajan on käytävä läpi päihteidenkäyt­töään lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattihenkilön kanssa, mutta ajokiellon valitsevan kuljettajan ei sitä tarvitse tehdä. Vasta toistuvien rattijuopumuksien jälkeen kuljettajan on toimitettava päihde­alaan perehtyneen lääkärin lausunto poliisille.

Rattijuopumukseen syyllistymisen tulisi toimia varoituksena alkoholiongelmasta. Hoidossa terveydenhuollolla on keskeinen asema. Alkolukko auttaa kokonaisuudessa paremmin kuin pelkkä ajokielto.

Alkolukko ei kuitenkaan ole ratkaisu huumeiden vaikutuksen alaisena ajaville kuljettajille, joita on liikenteessä yhä enemmän. Uudellamaalla poliisi kertoo pysäyttävänsä heitä useammin kuin perinteisiä rattijuoppoja. Tähän muutokseen on reagoitu hitaasti.

Huumeiden vaikutuksen alaisena ajavia tuomitaan vain harvoin törkeästä rattijuopumuksesta. Alko­holitapauksissa rikoksen määrittely on yksinkertaista: veren alkoholi­pitoisuus osoittaa, onko kyseessä rattijuopumus vai törkeä rattijuopumus. Huumetapauksissa törkeän rattijuopumuksen toteamiseen ei ole samanlaista mittaria.

Vuonna 2017 kirjattiin yli 6 000 alkoholinkäytöstä johtunutta tör­keää rattijuopumusta, kun huumeiden vaikutuksen alaisena ajaneiden kohdalla vain vajaat 600 tapausta katsottiin törkeiksi. Näistäkin valtaosassa oli kyseessä alkoholin ja huumeiden sekakäyttö.

Suomessa myös huumetapauksista annetaan verrattain lyhyitä ajo­kieltoja. Ruotsissa kortin menettää yleensä vähintään vuodeksi. Tanskassa tuomion saa useimmiten törkeästä rattijuopumuksesta ja ajokielto voi kestää jopa kolme vuotta. Kannabikselle on Tanskassa määritelty veren thc-pitoisuuden perusteella moniportainen rangaistus­asteikko. Norjassa useille huumeille on kolmiportainen rangaistusasteikko. Suurimpien ja vaarallisimpien huumepitoisuuksien kohdalla ajokielto on tavallisesti kahdesta viiteen vuotta.

Suomessa tulisi ottaa tarkasteluun huumeiden vaikutuksen alaisena ajamisen seuraamukset ja rangaistusten porrastaminen muiden Pohjoismaiden mallin mukaan. Nykyistä voimakkaampi puuttuminen rattijuopumuksiin vähentäisi liikennekuolemia ja vakavia vammautumisia.

Anna-Liisa Tarvainen ja Pasi Anteroinen

Tarvainen on toimitusjohtaja ja Anteroinen järjestöpäällikkö Liikenneturvassa.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Trump jäi ensi kertaa verekseltään kiinni, sanoo tutkija EU-lähettilään todistuksesta – ”Mies joka näki läheltä, mitä tapahtui, kertoo nyt kaiken”

  2. 2

   Iivo Niskanen sai Ylläksen leirilleen yllättävää harjoitusseuraa: ”Olemme viettäneet neljän tähden illallisia”

  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Hallituksen budjetti vie laskelman mukaan Suomesta 5 000 työpaikkaa – ”En muista koskaan nähneeni tällaista”, sanoi kokoomuskonkari Ben Zyskowicz

  5. 5

   Prinssi Andrew jättäytyy pois julkisista tehtävistään Epstein-kohun takia

  6. 6

   Suomessa kuolee vähemmän vauvoja kuin missään muualla, syy löytyy rokotuksista: ”Se on ollut melkoinen menestystarina”

  7. 7

   Whatsappista paljastui haavoittuvuus, joka mahdollistaa puhelimeen tunkeutumisen mp4-tiedostolla – päivitä versiosi heti

  8. 8

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  9. 9

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  10. 10

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  2. 2

   Entä jos natsit olisivat voittaneet toisen maailmansodan? Amazonin tieteissarja kertoo kylmäävää vaihtoehtohistoriaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Pystyn hymyilemään, vaikka olen romahduspisteessä” – Neljän lapsen isä Mika Tukiainen sairastaa masennusta ja pitää perheen arjen pyörimässä

   Tilaajille
  4. 4

   Kristiina Sandberg vapautui vankilasta mutta törmäsi digitaaliseen muuriin: ”Tuli sellainen olo, että ei tästä mitään tule”

  5. 5

   HS-analyysi: Finanssivalvonta antoi eläkemiljardien hoitajille viimeisen varoituksen

  6. 6

   Yli sata vuotta vanhat Signe Branderin Helsinki-kuvat loistavat nyt väreissä, algoritmin ehostamia teoksia ilmestyy päivittäin automaattisesti Twitteriin

  7. 7

   Testissä kymmenen tuhtia amaroneviiniä – Kärkeen kiilasi yksi halvimmista

   Tilaajille
  8. 8

   HS-analyysi: Macronin kommentti aivo­kuolleesta Natosta sai Merkeliltä ennen­kuulumattoman vastauksen

  9. 9

   Helpoimmat uuniruoat syntyvät lähes itsestään – Näin valmistat ”yhden pellin ihmeen”

  10. 10

   Markku Laurila vaihtoi diesel-Volvon ladattavaan hybridiin: nyt hän säästää polttoaineessa satoja euroja kuukaudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  8. 8

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää