Mielipide    |   Kolumni

Miltä somesota ruokavaliosta näyttää sellaisen ihmisen silmin, joka on menettänyt työnsä?

Kun asunnot maaseudulla menettävät arvoaan ja syntyvyys vähenee, kiivas somekeskustelu yliopiston lounasvaihtoehdoista voi tuntua piittaamattomalta.

Sosiaalinen media aiheuttaa usein oudon olon. Kuin istuisi tennismatsin katsomossa, mutta olisi nähnyt saman ottelun jo monta kertaa.

Pari esimerkkiä. Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan Unicafe päätti luopua naudanlihasta. Jotkut keskustalaiset närkästyivät. Sitten vihreät kaupunkilaiset närkästyivät siitä, että keskustalaiset olivat närkästyneet.

Triplan kauppakeskus avautui. Osa ihmisistä paheksui, että kaikki shoppaavat kertakäyttömuotia, vaikka ilmastonmuutos uhkaa. Joku muistutti, ettei kaikilla ole varaa ostaa laatua.

Vihreä sisäministeri pyysi poliisilta selvitystä poliisin toimista mielenosoituksessa. Perussuomalainen kansanedustaja kysyi, eikö ministeri luota poliisiin.

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg kieltäytyi Pohjoismaiden neuvoston ympäristöpalkinnosta. Keskustan kansanedustaja rökitti Thunbergia Twitterissä.

Tässä tennispelissä syötöt ja vastaiskut osaa ulkoa. Kaikki tietävät, millainen palautus mistä kulmasta seuraavaksi tulee. Oma yleisö taputtaa. Kiusalliseksi seuraaminen muuttuu, kun alkaa miettiä, mitä tapahtuu kentän ulkopuolella.

Yhdysvalloissa keskustelu ennen vuoden 2016 presidentinvaaleja pyöri identiteettipolitiikan kysymyksissä. Mediassa julkaistiin kymmeniä juttuja trans­sukupuolisten oikeudesta käyttää koetun sukupuolensa mukaista vessaa.

Transsukupuolisten oikeudet ovat tärkeitä ihmisoikeuksia. Kiihkeä väittely vessoista tuntui kuitenkin kummalliselta sen rinnalla, että valkoisten amerikkalaisten elinajanodote oli kääntynyt laskuun. Siitä kirjoitettiin vähän – kunnes Donald Trumpin valinta presidentiksi herätti kaikki keskiluokan kurjistumiseen.

Siksi seuraan huolestuneena sitä, miten asunnot menettävät arvoaan Suomessa kasvukeskusten ulkopuolella. Kymmenissä kunnissa on tänä syksynä käyty tai on käynnissä yt-neuvottelut. Syntyvyys vähenee.

Jokaisesta voi olla hauskaa käydä lyömässä pari palloa somematsissa. Mutta jos on itse vaarassa menettää työnsä ja koti on jo menettänyt arvonsa, kiihkeä väittely yliopiston lounasvaihtoehdoista voi tuntua piittaamattomalta. Kyse ei ole siitä, etteikö hiilijalanjälki olisi tärkeä asia, vaan siitä, keiden ongelmia pidetään tärkeimpinä.

Siksi myös meidän toimittajien kannattaa miettiä joka päivä sitä, tiedämmekö todella, mitä Suomessa tapahtuu.

Kirjoittaja on HS:n toimituspäällikkö.

Oikaisu kello 11.44. Artikkelissa kirjoitettiin aiemmin virheellisesti Helsingin yliopiston Unicafesta. Unicafe ei ole Helsingin yliopiston vaan Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vahva meikki estää Eeva-Kaisa Metsolaa saamasta töitä, sanovat tuttavat – ”Meikki on osa identiteettiäni, en ole valmis luopumaan siitä työn vuoksi”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteily­laivoja jäisi satamaan – Näin lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  4. 4

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  5. 5

   Kauniit ovat huonompia pari­suhteissa, ja nainen on haluttavin 22-vuotiaana, väittää evoluutio­psykologi Markus J. Rantala – Provosoiko hän tahallaan?

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  9. 9

   Mitä ajattelet, kun kumppani tuo sinulle kukkakimpun? Vastaus kertoo jotain oleellista mielesi toiminnasta ja jopa parisuhteen tilasta

   Tilaajille
  10. 10

   Kuningatar Elisabetin imago sai feministisiä sävyjä, kun pukijan annettiin avata kuninkaallinen vaate­kaappi koko kansalle

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  5. 5

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää