Mielipide    |   Kolumni

Epävakaa maailma kaahaa ylinopeudella

Valtioiden välisten kriisien rinnalle on noussut uusi aalto valtioiden sisäisiä levottomuuksia. Tällaista meno on moninapaisessa maailmassa, jossa muutokset tapahtuvat nopeammin kuin koskaan aiemmin.

Tällaista se on, eikä se ole rauhoit­tumaan päin.

Valtioiden väliset kriisit kasautuvat kuin poliisiautot toimintafilmin ketjukolarikohtauksessa. Samalla lukuisissa maailman kaupungeissa kansa tulvii kaduille mielenosoituksissa, jotka muistuttavat toisiaan, vaikka tapahtuvat tuhansien kilometrien päässä toisistaan.

Mistä tämä kaikki johtuu, ja ovatko tapahtumat kytköksissä toisiinsa? Maailmanselittäjille, kuten kolumnisteille, avautuu houkutus tarjota mieliselityksiään kaiken syyksi.

On selvää, että maailmassa kamppaillaan vallasta. Sen lisäksi tarjotut selitykset jakautuvat karkeasti taloudellisiin, kuten epätasa-arvoon, ja kulttuurisiin, kuten siirtolaisuuteen. Mutta mikään ei selitä kaikkea, eikä kaikki liity kaikkeen, vaikka tapahtumilla on yhteisiä piirteitä.

Dramaattisinta ja vakavinta on kasvanut epävakaus valtioiden välillä. Viime vuosina on jossiteltu paljon sillä, mitä tapahtuu, kun valta maailmassa hajoaa kaksinapaisten ja yksinapaisten vuosikymmenien jälkeen moneen kilpailevaan keskukseen. Jossittelua ei enää tarvita. Se on nyt tapahtunut, ja tällaista se on.

Elämme moninapaisessa maailmassa, joka on erilainen kuin aiempien vuosisatojen vastaavat asetelmat. Kun epävakauteen yhdistää nykyisen teknologian ja tiedonsiirron nopeuden, tulos on jotakin aivan uutta.

Jos historia toistuisi, nyt edettäisiin kohti suuria sotia samaan tapaan kuin Euroopassa pitkin 1800-lukua. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että kynnys sotiin on noussut, vaikka sitä on turha mennä selittämään Itä-Ukrainaan, Syyriaan, Afganistaniin tai Jemeniin.

Kaikki ei ole muuttunut huonoon suuntaan. Valtioiden kesken ei ole koskaan ollut niin paljon yhteyksiä kuin nyt. Köyhyysrajan yläpuolella elää suurempi osa maailman väestöstä kuin koskaan. Sääntöpohjainen kansainvälinen järjestys on ongelmistaan huolimatta olemassa.

Ei kuitenkaan ole syytä huokaista helpotuksesta. Uusi järjestys ei ole lainkaan valmis, ja sitä rakennetaan huonosti. Äärimmäisen keskusjohtoinen Kiina on Xi Jinpingin alaisuudessa ajoittain pelottavan kömpelö. Yhdysvaltojen kansainvälisen aseman heikentäminen Donald Trumpin johdolla on niin erikoista, ettei esimerkkiä vastaavasta tule heti mieleen.

Epävakauden taustalla näkyviä suuria kaaria ovat Yhdysvaltojen ja Kiinan valtakamppailu, joka on pääosin vielä edessä, sekä demokraattisten oikeusvaltioiden ja autoritaaristen järjestelmien välinen kilpailu, josta tulee pitkä.

Kun sekaan otetaan vielä annos ilmastonmuutosahdistusta, on paljon pelkoa ja suuttumusta ajamaan kansaa kaduille eri puolilla maailmaa. Vaikutelma jotenkin yhtenäisestä protestiaallosta on kuitenkin harhaanjohtava.

Mielenosoitukset Kiinan erikoishallintoalueella Hongkongissa ja Chilen pääkaupungissa Santiagossa muistuttavat toisiaan mutta kumpuavat hyvin erilaisista tilanteista.

Hongkongin tilanteessa on selvästi kyse ennen kaikkea epäluottamuksesta Kiinan kommunistijohtoa kohtaan. Kaupungin nuoret asukkaat tuntevat itsensä nimenomaan hongkongilaisiksi. Heillä ei ole tulevaisuudennäkymiä Kiinan kiristäessä otettaan erityisalueesta jo kauan ennen sen aseman turvaavan sopimuksen umpeutumista vuonna 2047.

Chile taas on monella kehityksen mittarilla johtava maa Latinalaisessa Amerikassa. Sotilasdiktatuurin jälkeiset 30 vuotta demokratiaa eivät kuitenkaan ole riittäneet epätasa-arvon korjaamiseen tulonjaossa ja koulutuksessa. Lukutaitoprosentti Chilessä on pyöreät sata, mutta varsinkin korkeammassa koulutuksessa ratkaisee raha ja myös etninen tausta. Alkuperäiskansat ovat Chilessäkin muuta väestöä huonommassa asemassa.

Pari tärkeää yhteistä piirrettä Santiagossa ja Hongkongissa kuitenkin on. Harvardin yliopiston julkaisemassa tuoreessa selvityksessä tutkijat Eric Protzer ja Paul Summerville päättelevät, etteivät protesteja lietso niinkään tuloerot tai kulttuuriset seikat kuin sosiaalinen liikkumattomuus. Ihmisillä ei ole näköpiirissä keinoja parantaa asemaansa.

Toinen yhteinen piirre, jota tutkijat eivät mainitse, on älypuhelin. Ihmisten ennennäkemätön mahdollisuus verkottua keskenään riittää jo yksin varmistamaan, että levottomat ajat jatkuvat sekä kaduilla että valtioiden välillä.

Kirjoittaja on turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vahva meikki estää Eeva-Kaisa Metsolaa saamasta töitä, sanovat tuttavat – ”Meikki on osa identiteettiäni, en ole valmis luopumaan siitä työn vuoksi”

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  3. 3

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteily­laivoja jäisi satamaan – Näin lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  4. 4

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  5. 5

   Kauniit ovat huonompia pari­suhteissa, ja nainen on haluttavin 22-vuotiaana, väittää evoluutio­psykologi Markus J. Rantala – Provosoiko hän tahallaan?

   Tilaajille
  6. 6

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  8. 8

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  9. 9

   Trumpin erikoiset käsinkirjoitetut muistilaput tallentuivat kameralle, pian niiden pohjalta tehtiin biisi – Internet riemastui emorock-videosta

  10. 10

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  4. 4

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  8. 8

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  6. 6

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää