Mielipide    |   Vieraskynä

Laaja sähkö- tai telekatko saisi Suomen polvilleen

Pitkäkestoinen katkos sähkönjakelussa tai viestiliikenteessä vaarantaisi yhteiskunnan turvallisuuden ja elintärkeät toiminnot. Tällaiset katkokset ovat mahdollisia Suomessakin.

Kun sähköt katkeavat, valot ja lämmitys sammuvat. Bensiiniä ei voi tankata. Hanasta ei tule vettä. Maksuliikenne pysähtyy.

Teleoperaattoreiden tukiasemilta loppuu muutamissa tunneissa varavirta, puheluja ei voi soittaa eikä viestejä lähettää. Miten ja mistä silloin pyydetään apua?

Mielikuvitus ei tahdo riittää, kun kuvittelee sähkökatkon seurauksia. Laaja häiriö sähköntuotannossa tai -jakelussa saisi koko yhteiskunnan halvaantumaan nopeasti.

Viime kesäkuussa Argentiinan ja Uruguayn sähkökatko koski 50:tä miljoonaa ihmistä. Heinäkuussa osa New Yorkin Manhattanista pimeni muuntajapalon vuoksi.

Suomalaiset ovat saaneet tuntumaa sähkökatkon vaikutuksiin viime vuosien myrskytuhojen seurauksena. Katkot ovat olleet meillä paikallisia, ja vikoja on yleensä päästy korjaamaan heti. Suurhäiriötilanteessa sähköverkon toiminnan palauttaminen on huomattavan vaikeaa – se ei tapahdu tunneissa eikä ehkä päivissäkään.

Laajaan sähkökatkoon voi olla monia syitä. Tyypillisiä laajojen häiriöiden aiheuttajia ovat poikkeukselliset sääilmiöt ja tekniset viat. Luonnon ääri-ilmiöiden lisääntyminen kasvattaa sähköverkon ongelmien riskiä.

Myös kyberhyökkäykset ovat alituinen uhka. Yksittäisten hakkeri-iskujen ja valtiollisen vaikuttamisen riskit ovat olemassa Suomessakin.

Haavoittuvuudet kietoutuvat toisiinsa, sillä sähköntuotanto ja -jakelu ovat täysin riippuvaisia tietoliikenneyhteyksistä. Häiriötilanteissa viestinnän onnistuminen on poikkeuksellisen tärkeää.

Suomessa voimatalouspooli teki vuonna 2015 selvityksen energia-alan tiedonvaihto- ja viestintävalmiuksista. Johtopäätös oli, että meillä on tässä selvästi parantamisen paikka.

Myös Euroopan unionissa kannetaan huolta sähköverkon häiriöttömän toiminnan turvaamisesta. EU:n tuore lainsäädäntö asettaa vaatimukset sähköverkon hallinnassa ja sähkökatkoista palautumisessa käytettäville viestintä- ja automaatiojärjestelmille.

Euroopan unionin lainsäädännön mukaisesti Suomessakin on jo joulukuussa 2022 pystyttävä pitämään yllä sähkönpalauttamiseen tarvittavia kriittisiä tietoliikenneyhteyksiä 24 tuntia, vaikka sähkönjakelu ei toimisikaan. Tämä vaatimus on ehdottomasti myös Suomen edun mukainen.

Turvallisuuskriittisestä viestinnästä huolehtiva Suomen erillisverkot on laajentamassa merkittävästi toimintaansa energiasektorilla ja toimittaa energiayhtiöille korkean varautumisen verkkopalvelukokonaisuuden vuosien 2019–2022 aikana. Fingrid julkisti kokonaisuuden syyskuussa, lähes pari vuotta kestäneen valmistelun tuloksena.

Korkean varautumisen verkko on kehitetty kriittisen johtamisen ja tilannekuvan palvelualustaksi erityisesti sähköjärjestelmän suurhäiriötilanteisiin, kuten laajoihin sähkökatkoihin. Verkko toimii valvomoiden välillä yhdistäen kantaverkkoyhtiö Fingridin, merkittävät sähkön siirtoyritykset ja sähköenergian tuottajat.

Tätä nykyä tukiasemat toimivat tarvittaessa varavirran turvin vain muutamia tunteja, jotkin sitäkin lyhyemmän ajan. Huoltovarmuutta parannetaan myös vahvistamalla tukiasemien varavoimalähteitä.

Tukiasemat ja -mastot ovat yhteiskuntamme hermokeskuksia, sillä jos ne eivät toimi, ei mikään tieto kulje. Eivät edes hätäpuhelut.

Tilannekuvan välittäminen on kriisitilanteen hoitamisessa tärkeintä, mutta miten välitetään tietoa, jos normaalit viestintäkanavat eivät toimi? Suomessa on käytössä viranomaisten oma viestintäjärjestelmä Virve, jota käyttää 40 000 viranomaista eri toimialoilla.

Korkean varautumisen verkon rinnalla kehitämme tulevaisuuden toimintokriittisen langattoman laajakaistaverkon, Virve 2.0:n. Hankkeessa on vahvasti mukana myös Huoltovarmuuskeskus.

Emme tule toimeen ilman sähköä ja viestintää. Sähkön välttämättömyyttä nykyelämälle kuvaa hyvin viranomaisten määritelmä sähkökatkosta: sähkökatko on pitkä, jos se kestää yli kolme minuuttia. Entä jos sähkökatko kestää kolme tuntia, tai kolme päivää – tai viikkoja?

Timo Lehtimäki ja Jukka Ruusunen

Lehtimäki on Suomen erillisverkkojen toimitusjohtaja ja Ruusunen Fingridin toimitusjohtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi – Omistaja kiistää ongelmat

  2. 2

   Vanhempi nainen käytti nuorta John Irvingiä seksuaalisesti hyväkseen – Rajuista muistosta syntyi romaaneja, joista menestynein lumosi Suomen 30 vuotta sitten

   Tilaajille
  3. 3

   Työssä käyvät suomalaiset kustantavat vielä vuosikymmeniä lisäeläkkeitä, joita saavat keskimääräistä hyvätuloisemmat eläkeläiset

  4. 4

   Vain muutaman vuoden ikäiset älytelevisiot hyytyvät – HS selvitti, voiko uuden television ostaja luottaa palvelujen toimivuuteen

   Tilaajille
  5. 5

   Treenin jälkeen moni tekee virheen, joka voi hidastaa kehitystä – Tästä on kyse aktiivisessa palautumisessa, joka hyödyttää jokaista treenaajaa

   Tilaajille
  6. 6

   Ohikulkija huomasi maassa pienen pienen pilkahduksen: Nyt Espoossa kaivetaan esiin asuinpaikkaa Suomen esihistorian arvoitukselliselta aikakaudelta

  7. 7

   ”Hongkong ei ole enää entisensä” – HS tapasi suomalaisia, jotka asuvat mielen­osoitusten ravistelemassa kaupungissa

  8. 8

   Huuhkajat päätti EM-karsintaurakan tappioon, Pukki teki Suomen maalin

  9. 9

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  10. 10

   Huuhkajien EM-alkulohko on lähes varma: Suomi pelaa ottelunsa Pietarissa ja Kööpenhaminassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  2. 2

   Suomi mainittu! BBC kirjoitti sympaattisen jutun suomalaisesta ”kuolevasta kaupungista”, jossa on asiat niin huonosti että se on jo hienoa

  3. 3

   Vantaalle rakennettiin jalkakäytävä, joka on kymmeniä senttejä talojen pihoja korkeammalla: ”En tiedä, miten sitä ei ole huomattu”

  4. 4

   Laulaja Whitney Houstonin pitkäaikainen avustaja vahvistaa vuosikymmenten huhut: ”Olimme rakastavaisia”

  5. 5

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  6. 6

   Valtakunnan­sovittelija neuvotteli maanantai-illan sovinto­esityksestä Postin työriitaan, tukilakot uhkaavat laajeta lentokentille ja pää­kaupunki­seudun liikenteeseen

  7. 7

   Ennusteet alamäestä menivät pieleen: Uusia asuntoja myydään kuin viimeistä päivää, taustalla sijoitustrendi

  8. 8

   Nesteiden pakkaaminen muovipusseihin loppuu Helsinki-Vantaalla luultavasti jo lähitulevaisuudessa

  9. 9

   Trumpin neuvon­antajan Rudy Giulianin teknologia­taidot herättävät kysymyksiä

  10. 10

   Kannabistuotteiden ostaminen on Suomessa helppoa, päihdyttävän kasvin siemeniä voi ostaa kivijalkakaupasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Kaikkien aikojen kovin suomalaisbiisi täyttää 20 vuotta ja siksi radiokanava soittaa vuorokauden pelkästään sitä

  3. 3

   Kenelle kehittyy hallitsematon himo? Riippuvuus­tutkija Joonas Majuri tietää, millainen tausta altistaa tuhoisille addiktioille

   Tilaajille
  4. 4

   Emma Watson kuvaili elämäntilannettaan ja keksi käsitteen, jota koko internet on kaivannut mutta jota ei ole suomennettu – sinkkuuden käsite on yhä kapea

  5. 5

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  6. 6

   Puolet suomalaisista saa liian vähän tiamiinia – Jos puutos jatkuu pitkään, se voi aiheuttaa joukon sekalaisia oireita

  7. 7

   KHO: Vantaa saa lunastaa 300 vuotta saman suvun omistuksessa olleen tilan asuntojen rakentamista varten

  8. 8

   Heini Maksimaisen laskut jäivät maksamatta ja pyykit pesemättä, vaikka töissä kaikki sujui hyvin – Tällaista on arjenhallintauupumus, josta moni millenniaali kärsii

   Tilaajille
  9. 9

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  10. 10

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää