Mielipide    |   Vieraskynä

Laaja sähkö- tai telekatko saisi Suomen polvilleen

Pitkäkestoinen katkos sähkönjakelussa tai viestiliikenteessä vaarantaisi yhteiskunnan turvallisuuden ja elintärkeät toiminnot. Tällaiset katkokset ovat mahdollisia Suomessakin.

Kun sähköt katkeavat, valot ja lämmitys sammuvat. Bensiiniä ei voi tankata. Hanasta ei tule vettä. Maksuliikenne pysähtyy.

Teleoperaattoreiden tukiasemilta loppuu muutamissa tunneissa varavirta, puheluja ei voi soittaa eikä viestejä lähettää. Miten ja mistä silloin pyydetään apua?

Mielikuvitus ei tahdo riittää, kun kuvittelee sähkökatkon seurauksia. Laaja häiriö sähköntuotannossa tai -jakelussa saisi koko yhteiskunnan halvaantumaan nopeasti.

Viime kesäkuussa Argentiinan ja Uruguayn sähkökatko koski 50:tä miljoonaa ihmistä. Heinäkuussa osa New Yorkin Manhattanista pimeni muuntajapalon vuoksi.

Suomalaiset ovat saaneet tuntumaa sähkökatkon vaikutuksiin viime vuosien myrskytuhojen seurauksena. Katkot ovat olleet meillä paikallisia, ja vikoja on yleensä päästy korjaamaan heti. Suurhäiriötilanteessa sähköverkon toiminnan palauttaminen on huomattavan vaikeaa – se ei tapahdu tunneissa eikä ehkä päivissäkään.

Laajaan sähkökatkoon voi olla monia syitä. Tyypillisiä laajojen häiriöiden aiheuttajia ovat poikkeukselliset sääilmiöt ja tekniset viat. Luonnon ääri-ilmiöiden lisääntyminen kasvattaa sähköverkon ongelmien riskiä.

Myös kyberhyökkäykset ovat alituinen uhka. Yksittäisten hakkeri-iskujen ja valtiollisen vaikuttamisen riskit ovat olemassa Suomessakin.

Haavoittuvuudet kietoutuvat toisiinsa, sillä sähköntuotanto ja -jakelu ovat täysin riippuvaisia tietoliikenneyhteyksistä. Häiriötilanteissa viestinnän onnistuminen on poikkeuksellisen tärkeää.

Suomessa voimatalouspooli teki vuonna 2015 selvityksen energia-alan tiedonvaihto- ja viestintävalmiuksista. Johtopäätös oli, että meillä on tässä selvästi parantamisen paikka.

Myös Euroopan unionissa kannetaan huolta sähköverkon häiriöttömän toiminnan turvaamisesta. EU:n tuore lainsäädäntö asettaa vaatimukset sähköverkon hallinnassa ja sähkökatkoista palautumisessa käytettäville viestintä- ja automaatiojärjestelmille.

Euroopan unionin lainsäädännön mukaisesti Suomessakin on jo joulukuussa 2022 pystyttävä pitämään yllä sähkönpalauttamiseen tarvittavia kriittisiä tietoliikenneyhteyksiä 24 tuntia, vaikka sähkönjakelu ei toimisikaan. Tämä vaatimus on ehdottomasti myös Suomen edun mukainen.

Turvallisuuskriittisestä viestinnästä huolehtiva Suomen erillisverkot on laajentamassa merkittävästi toimintaansa energiasektorilla ja toimittaa energiayhtiöille korkean varautumisen verkkopalvelukokonaisuuden vuosien 2019–2022 aikana. Fingrid julkisti kokonaisuuden syyskuussa, lähes pari vuotta kestäneen valmistelun tuloksena.

Korkean varautumisen verkko on kehitetty kriittisen johtamisen ja tilannekuvan palvelualustaksi erityisesti sähköjärjestelmän suurhäiriötilanteisiin, kuten laajoihin sähkökatkoihin. Verkko toimii valvomoiden välillä yhdistäen kantaverkkoyhtiö Fingridin, merkittävät sähkön siirtoyritykset ja sähköenergian tuottajat.

Tätä nykyä tukiasemat toimivat tarvittaessa varavirran turvin vain muutamia tunteja, jotkin sitäkin lyhyemmän ajan. Huoltovarmuutta parannetaan myös vahvistamalla tukiasemien varavoimalähteitä.

Tukiasemat ja -mastot ovat yhteiskuntamme hermokeskuksia, sillä jos ne eivät toimi, ei mikään tieto kulje. Eivät edes hätäpuhelut.

Tilannekuvan välittäminen on kriisitilanteen hoitamisessa tärkeintä, mutta miten välitetään tietoa, jos normaalit viestintäkanavat eivät toimi? Suomessa on käytössä viranomaisten oma viestintäjärjestelmä Virve, jota käyttää 40 000 viranomaista eri toimialoilla.

Korkean varautumisen verkon rinnalla kehitämme tulevaisuuden toimintokriittisen langattoman laajakaistaverkon, Virve 2.0:n. Hankkeessa on vahvasti mukana myös Huoltovarmuuskeskus.

Emme tule toimeen ilman sähköä ja viestintää. Sähkön välttämättömyyttä nykyelämälle kuvaa hyvin viranomaisten määritelmä sähkökatkosta: sähkökatko on pitkä, jos se kestää yli kolme minuuttia. Entä jos sähkökatko kestää kolme tuntia, tai kolme päivää – tai viikkoja?

Timo Lehtimäki ja Jukka Ruusunen

Lehtimäki on Suomen erillisverkkojen toimitusjohtaja ja Ruusunen Fingridin toimitusjohtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingin keskustan arvoasunnot jäävät tyhjilleen nopeaa vauhtia: Jo joka kolmas on vailla vakituista asukasta

  2. 2

   Vahva meikki estää Eeva-Kaisa Metsolaa saamasta töitä, sanovat tuttavat – ”Meikki on osa identiteettiäni, en ole valmis luopumaan siitä työn vuoksi”

   Tilaajille
  3. 3

   Tasan kymmenen vuotta sitten 34-vuotias helsinkiläinen tutkija perusti Facebookiin ”soinin­vaaralaisten homma­forumin” – Se muutti Helsinkiä lopullisesti

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne halvaantuisi, risteily­laivoja jäisi satamaan – Näin lakot uhkaavat laajentua maanantaina

  5. 5

   Helsingin seutua odottaa maanantaina liikennekaaos – Nämä alueet lakko rampauttaa pahiten

  6. 6

   HS-analyysi: Postin työehto­sotku on Sdp:n painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  8. 8

   Kauniit ovat huonompia pari­suhteissa, ja nainen on haluttavin 22-vuotiaana, väittää evoluutio­psykologi Markus J. Rantala – Provosoiko hän tahallaan?

   Tilaajille
  9. 9

   Trumpin virkarikos­tutkinta saattaa herättää huolta Yhdys­valtain liittolaisissa –”Jos Trump haluaa jotain, hänelle ei ole ongelma kiristää”

  10. 10

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinki aloitti uuden tavan auttaa vanhuksia – miksi suuri joukko hoitajia irtisanoutui heti?

   Tilaajille
  2. 2

   Kirjailija Veijo Baltzar on vangittu epäiltynä törkeästä ihmiskaupasta – avustajan mukaan Baltzar kiistää syyllistyneensä tekoon

  3. 3

   Tavallinen flunssa tai kaatuminen voivat laukaista toiminnallisen häiriön, jonka syytä lääketiede ei tunne kunnolla

   Tilaajille
  4. 4

   HS-analyysi: Hallitus viritti itselleen ansan, joka voi pakottaa sen leikkaamaan pienituloisilta

  5. 5

   Helsinkiläinen uimaopettaja havahtui lasten jäykistymiseen: ”Todella huolestuttavaa”

  6. 6

   Poliisin Karhu-ryhmän entinen varajohtaja tuomittiin ehdottomaan vankeuteen: ylikonstaapeli huijasi rikoskumppaninsa kanssa poliisilaitokselta yli 150 000 euroa

  7. 7

   Suomen maahan­muutto­politiikassa on mennyt viime aikoina pieleen lähes kaikki mahdollinen, nyt on aika korjata virheet

  8. 8

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Virkarikos­tutkinnassa kuultiin järisyttävä todistus

   Tilaajille
  9. 9

   Mannerheimintien varteen suunnitellaan valtavaa rakennushanketta: 2 500 uutta asukasta ja jopa 14-kerroksinen talo

  10. 10

   Poliisi aloittaa esitutkinnan: Helsingin kotihoito unohti vanhuksen, löytyi kuolleena kotoaan vuonna 2018

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Natalia Salmela seisoi teininä leipä­jonossa mutta omistaa nyt 31-vuotiaana hulppean loft-asunnon Helsingistä

   Tilaajille
  2. 2

   Jätkäsaaren palkituista taloista muutetaan pois mystisten oireiden vuoksi, omistaja kiistää ongelmat

   Tilaajille
  3. 3

   Noituudesta on tullut osa uutta feminismiä – selvitimme miksi

   Tilaajille
  4. 4

   Amsterdamilainen Laurent Simons, 9, valmistuu maailman nuorimpana ihmisenä yliopistosta

  5. 5

   Raamattu-siteeraus voi olla rikos, sanoo valtakunnan­syyttäjä: ”Ei pyhien kirjojen avulla saa loukata toisen ihmisarvoa”

  6. 6

   Moni tuntee ihmisen, joka haluaa olla aina oikeassa – Psykoterapeutti neuvoo, miten pätijän kanssa pärjää

   Tilaajille
  7. 7

   Patologina Auschwitzissa toiminut juutalaislääkäri kuvaa Josef Mengelen toiminnan järjettömyyden ja säälimättömyyden rehellisesti

  8. 8

   ”Anteeksi, äitini on ulkomaalainen”: HS:n kirjeenvaihtajan lapsi muutti Pekingiin ja on jo joutunut rauhoittelemaan paikallisia kiinaksi

  9. 9

   Japanilaiset ovat pakkautuneet miljoona­kaupunkeihin, mutta niiden ulkopuolella avautuvat valtavat metsät – HS:n erikoisartikkeli vie japanilaiseen metsäterapiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Jari Sillanpää saa syytteen lapsen seksuaalisesta hyväksi­käytöstä – ”Elämä jatkuu ja minulla on puhtaat jauhot pussissa”, laulaja kommentoi Iltalehdelle

  11. Näytä lisää