Mielipide    |   Kolumni

Taivaan enkeli ei pelasta puolueita kiipelistä

Suomalaisen politiikan seuraaminen on kuin katsoisi autokolaria hidastettuna.

Suoma­laisen politiikan seuraaminen on viime vuodet ollut kuin katsoisi autokolaria hidastettuna. Ajoneuvon hallinta menetettiin jo ajat sitten. Nyt auto tekee voltteja ja sen osat irtoilevat yksi kerrallaan.

Pari pyörää putosi viime viikolla, kun vanhat puolueet jatkoivat vajoamistaan Yleisradion kyselyssä. Sdp:n kannatus on pudonnut alle 14:n, keskustan alle 13 prosentin. Sen sijaan perussuomalaisten kannatus on noussut jo 23 prosenttiin.

Tulos oli huono myös kokoomukselle, joka taistelee perussuomalaisten kanssa opposition ykköspaikasta. Kaulaa puolueiden välissä on jo melkein kuusi prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho heitti jo kesällä suolaa kilpailijoiden haavoihin Facebook-päivityksessään, jossa sanoi muiden puolueiden soittavan kömpelösti vihreiden nuoteista.

”Vaikka vihreät ovat vielä kokoomuksen ja demareiden takana, he ovat trendsettereitä ja todellisia tahtipuikon heiluttajia niin hallituksessa kuin liberaalissa kentässä muutenkin”, Halla-aho kirjoitti.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo taisi viime viikolla hämmästyä säikähtäin, sillä hän syöksyi Twitterissä puolustamaan koululaisten joulukirkkoa:

”Kouluissa on laulettu Enkeli taivaan läpi Suomen yli satavuotisen itsenäisen historian. Koulun juhlissa on lupa tuoda esiin joulun viettämisen perimmäinen syy.”

Ongelma ei ole Enkeli taivaan. Ongelma on, että Orpoa on pidetty modernina liberaalina, ei konservatiivikristittynä. Tällä hallituskaudella kokoomusjohtaja ei ollut tätä ennen lähettänyt yhtä ainoaa kristillisiin arvoihin liittyvää twiittiä.

Somessa ihmisen on hyväksyttävä brändi, joka hänelle on annettu. Esimerkiksi pääministeri Antti Rinne (sd) on aina ja ikuisesti kovanaamainen ay-pomo, vaikka kuinka haluaisi päästä siitä leimasta eroon.

Jos Rinne pysyy roolissaan, hän voi sanoa koviakin asioita. Vuoden 2018 alussa Rinne vertasi Sipilän hallituksen aktiivimallia niskalaukaukseen. Media tyrmistyi, mutta ihmiset eivät, sillä juuri niin kovan politrukin kuuluikin puhua.

Rinteen suosio oli suurta niin kauan kun hän mainosti Antin pekonipastaa, mutta romahti, kun hän alkoi puhua lihaverosta. Ihan sama, mitä Rinne oikeasti suuhunsa pistää, mutta tuolla naamalla hänen kuuluu olla autoileva lihansyöjämies, ei mikään fillarivegaani.

Myös synnytystalkoista puhuminen meni Rinteeltä pieleen. Asiallisesti hän oli oikeassa, mutta keski-ikäisen miehen ei sovi puuttua sellaisiin asioihin.

Halla-aholla on helppoa, sillä yhä pienempiin kupliin sulloutuneet ihmiset on helpompi yhdistää vastustamaan kuin kannattamaan jotain. Vastustettavaa asiaa voi myös vaihtaa kuin tikkataulua.

Perussuomalaiset ovat jo ehtineet vastustaa EU:ta, pakkoruotsia ja maahanmuuttoa. Juuri nyt tähtäin on tarkennettu ilmastotoimiin, mutta vielä on aikaa keksiä uusia vihollisia ennen ensi eduskuntavaaleja.

Vanhat puolueet eivät pärjää perussuomalaisille tässä pelissä. Niiden pitää tehdä sitä, missä ne ovat hyviä, ja toivoa, että se riittää.

Kokoomukseen luotetaan taloudessa. Kun talous kääntyy huonoksi, ihmiset eivät äänestä taivaan enkeleiden vaan lompakon perusteella.

Sdp taas on suomalaisten mielissä työn ja tasa-arvon puolue. Jos köyhät saavat rahaa ja työttömät työtä, kannatus voi kivuta kuopastaan.

Halla-aho vinoili muiden puolueiden myötäilevän vihreiden politiikkaa mutta tekevän sen näitä huonommin. Tarkoituksena oli kai kylvää riitaa, mutta totta se silti on.

Pääministeri Rinne tietää, että puheet lihaverosta ja polttomoottoriautoista melkein maksoivat Sdp:lle vaalivoiton. Jatkossa demarit aikovat puhua ilmastosta ja maahanmuutosta omalla tavallaan: ei kieltojen vaan työn ja toimeentulon kautta.

Perussuomalaisten vetovoima vähenee, jos maahanmuuttajat aletaan nähdä työntekijöinä eikä raiskaajina ja terroristeina.

Juuri nyt perussuomalaiset näyttää olevan matkalla kohti suurimman puolueen asemaa, mutta siihen on vielä pitkä matka – niin arvaamatonta politiikasta on tullut.

Perussuomalaiset on tähän asti hyötynyt antipuolueen asemasta, mutta pian ihmiset alkavat miettiä, mitä se tekisi vallan saatuaan. Tulisiko Suomesta uusi Unkari?

Silloin nousuun voi lähteä toinen antipuolue: antipersut. Siihen rooliin vihreät, demarit ja kokoomus nyt kilvan pyrkivät.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Muutto Iisalmesta Vantaalle yllätti Lohvansuun perheen: Enemmän yhteistä aikaa, vähemmän autossa istumista ja halvemmat asumiskulut

   Tilaajille
  2. 2

   Valokuvassa on vain talvisen hiljainen metsä, mutta juuri täällä vänrikki Elo miehineen kohtasi tuhansien miesten neuvosto­joukot talvi­sodan ensimmäisten tuntien aikana

   Tilaajille
  3. 3

   Keskustalta loppui luottamus Antti Rinteeseen – mutta salaisten Whatsapp-viestien vuotaminen oli petos, joka kylvi epäluottamusta myös omien keskuuteen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki aikoo muuttaa oppilasvalintaa: Tietystä osoitteesta ei enää välttämättä pääsisi tiettyyn kouluun

  5. 5

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  6. 6

   Yhtään pilkkua ei hallitusohjelmasta tarvitse muuttaa, sanoi Katri Kulmuni – Sitten kielenhuoltaja luki hallitusohjelman

  7. 7

   Stereo on tehnyt yhden vuoden suurimmista kotimaisista hittikappaleista, mutta bändiä ei tunneta Suomessa edes nimeltä – kuinka se on mahdollista?

  8. 8

   Mies söi 120 000 dollarin taideteoksen Miamissa

  9. 9

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  10. 10

   Miten poliisi selvittää henkilöllisyytesi, jos haluat salata sen?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Victorian putoukset ovat kuivuneet paikoin noroiksi – suomalais­turisti kuvasi putoukset Zimbabwen puolelta, jossa vesi virtaa yhä

  2. 2

   Maria Ohisalo saa uhkauksia muttei ole koskaan pelännyt Helsingin kaduilla – Sisä­ministeri palaa lapsuutensa lähiöön ja kertoo, miksi haluaa puhua hankalasta lapsuudestaan

   Tilaajille
  3. 3

   Linda-Maria Roine eli räppäri Mercedes Bentso kertoo HS:lle: ”Olin Veijo Baltzarin uhri”

   Tilaajille
  4. 4

   1990-luvulla suomalais­toimittaja eli vuosia vapaamielisessä Hong­kongissa, nyt Anu Nousiainen palasi katsomaan, kuinka kommunistinen Kiina yrittää tukahduttaa elävän suur­kaupungin

   Tilaajille
  5. 5

   Satojen huippu-urheilijoiden lapsuutta tutkittiin – löytyi vastaus Suomenkin urheilupiirejä pitkään jakaneeseen riitaan

   Tilaajille
  6. 6

   Puolustusvoimat valmistautuu aloittamaan suojelukoulutuksen oikeilla taistelukaasuilla: ”Sariinilla on ihmiseen hirvittävät vaikutukset”

  7. 7

   Timo Seppälä käräytti doping­valvojan urallaan 315 suomalais­urheilijaa ennen kuin hän löi päänsä kiveen ja halvaantui – viimeisessä haastattelussa hän jättää doping­testamenttinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Vantaan pakettilajittelijat kertovat postilakon jälkeisestä kireästä tunnelmasta: tauot lyhenivät ja työntekijöiden kyttääminen alkoi

  9. 9

   Marin vai Lindtman? Tutkijan mukaan pääministerivalinnassa on kyse siitä, keiden äänistä Sdp aikoo jatkossa kilpailla

  10. 10

   HS:n esiraati valitsi Linnan juhlien puvuista kymmenen säväyttävintä, äänestä kuvien perusteella suosikkiasi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Iltalehden julkaisemien viestien mukaan keskustassa suunniteltiin Rinteen kaatamista jo perjantaina – lue HS:n seuranta politiikan dramaattisesta tiistaista

  2. 2

   Vastahyökkäykseen käynyt Rinne ei aio erota – HS:n tiedot: Rinteen esiintyminen vähensi keskustan luottamusta pää­ministeriin entisestään

  3. 3

   Anopin lause kiteytti sen, mikä pitää parit yhdessä – Tärkeä palanen voi puuttua, vaikka suhteessa riittäisi luottamusta ja hyvää tahtoa

  4. 4

   Espoon keskuksessa on kaksio, jonne on muuttanut koko Suomen aikoinaan tuntema ufo-mies Juhan af Grann

   Tilaajille
  5. 5

   Kimi Räikkönen erottui muista F1-kuskeista ryhmäkuvassa, sosiaalinen media ihastui

  6. 6

   Pertti Jarla piirsi Fingerporin Espoosta: Hoksaatko tämän nokkelan sanaleikin?

  7. 7

   Tässä on ensimmäinen Vantaa-aiheinen Fingerpori: Jälki on taattua Pertti Jarlaa

  8. 8

   Helsinki on nyt silkkaa Fingerporia: Mikä saa ihmisen muuttamaan pois Myllypurosta?

  9. 9

   Konsulipäällikkö Pasi Tuominen arvostelee HS:n haastattelussa ankarasti ulkoministeri Haavistoa: syyttää pelolla johtamisesta ja lainvastaisesta päätöksestä

  10. 10

   Merin on saatava olla huomion keskipiste, koska silloin hän tuntee olevansa olemassa – Tällaista on huomiohakuisen ihmisen arki

   Tilaajille
  11. Näytä lisää