Masennuslääkityksen lopetukseen seikkaperäiset ohjeet - Mielipide | HS.fi

Masennuslääkityksen lopetukseen seikkaperäiset ohjeet

Moni kokemusasiantuntija on pitänyt hyvänä menetelmää, jossa annosta pienennetään aina kymmenen prosenttia edellisestä annoksesta.

4.1.2020 2:00

Helsingin Sanomissa kirjoitettiin (1.1.) masennuslääkkeiden käyttöön liittyvistä vieroitusoireista. Britannian The Royal College of Psychiatrists (RC Psych) on tunnustanut, että nämä vieroitusoireet voivat olla vakavia ja kestää useiden kuukausien ajan. Paikallista masennuksen hoitosuositusta onkin muutettu.

RC Psychin julkaisemassa lausumassa viitataan James Daviesin ja John Readin päätelmään, jonka mukaan vieroitusoireista kärsii 56 prosenttia käyttäjistä, joista 46 prosenttia kokee vakavia oireita useiden viikkojen tai kuukausien ajan – tai jopa pidempään. Näiden arvioiden perusteella kymmenillätuhansilla suomalaisilla on vaikeuksia lopettaa tarpeettomaksi muuttunutta masennuslääkitystään.

HS:n juttuun haastatellut naiset kertoivat työkykynsä menneen vieroitusoireiden vuoksi. Voimmekin ihmetellä, kuinka suuri osa mielenterveyssyistä johtuvista sairauseläkkeistä ja sairauslomista johtuukin itse asiassa näiden lääkkeiden aiheuttamista sivuvaikutuksista ja vieroitusoireista. Tämä aiheuttaa yksilöiden kärsimyksen lisäksi valtavia kustannuksia yhteiskunnallemme.

Avainasemassa tilanteessa on Erkki Isometsän ja hänen työryhmänsä laatima masennuksen käypä hoito -suositus. Kun suuri osa mielialalääkkeiden määräämisistä on ohjattu terveyskeskuslääkäreille psykiatrien sijaan, olisi ensiarvoisen tärkeää, että käypä hoito -suosituksissa lääkityksen lopetus ohjeistettaisiin seikkaperäisesti ja ottaen huomioon siihen liittyvät ilmeiset riskit. Nykyisellään suositukset kannustavat aivan liian nopeaan annoslaskuun.

Asiaa tutkineet Mark Abie Horowitz ja David Taylor suosittelevat, että lääkitys tulisi lopettaa yhtä hitaasti ja varovaisesti kuin vastaava bentsodiatsepiinilääkitys (The Lancet 2019). Annosta pienennettäisiin aina kymmenen prosenttia edellisestä annoksesta. Monet kokemusasiantuntijat ovat pitäneet menetelmää hyvänä.

Masennuksen käypä hoito -suositus uudistuu piakkoin. Mikäli siinä ei huomioida masennuslääkkeiden vieroitusoireita ja suositella lähtökohtaisesti tämänkaltaista lääkkeen lopetusmetodia, voimme pettyneinä todeta, että potilaille ja heidän kärsimykselleen on käännetty jälleen selkä.

Yksi monista

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus.

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide