Mielipide    |   Lukijan mielipide

Turkisalan sertifiointi ei takaa eläinten hyvinvointia

Suuressa osassa EU-maista tarhaus on kielletty tai siitä on päätetty siirtymäajalla.

Valtamedioissa on taas käyty vääntöä turkiskasvatuksen oikeutuksesta. Aihe ajankohtaistui, kun suomalaisjalostuksen kruununjalokiviä sinikettuja puuhattiin siitoseläimiksi Kiinaan. Turkiskasvattajat ja eläinsuojelujärjestöt olivat kerrankin samalla puolella vastustamassa eläinkuljetuksia (HS 17.1.).

Turkisalan kannattajien mukaan vienti- ja verotuloja tuova bisnes täyttää eläinsuojelulliset ja ympäristötavoitteet kirkkaasti, kun taas vastustajien mielestä kyseessä on eläinten raaka hyväksikäyttö. Mielipidekyselyjen tuloksetkin eroavat sen mukaan, kuka kysyy ja miten.

Viime vuonna sekä Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto (Fifur) että eläinsuojelujärjestöt tilasivat Taloustutkimukselta kyselyn tuhannen ihmisen otannalla. Turkiskasvattajat kertoivat, että puolet maailman turkiskasvatuksesta tulee Euroopasta, ja he kysyivät mielipidettä sertifioidusta suomalaisesta turkiskasvatuksesta. Tätä kannatti 53 prosenttia vastaajista.

Eläinsuojelujärjestöjen teettämässä kyselyssä vastaajista 15 prosenttia kannatti nykymuotoista tarhausta ja 74 prosenttia valitsi tarhauskiellon siirtymäajalla tai huomattavilla parannuksilla turkiseläinten oloihin. Kysymykseen ”onko hyväksyttävää tappaa tarhattuja eläimiä niiden turkkien vuoksi” kolmasosa vastasi myöntävästi.

Suuressa osassa EU-maista turkistarhaus on kielletty tai kiellosta on päätetty siirtymäajalla. Norjassa päädyttiin tarhauksen täyskieltoon. Ruotsissa kettujen tarhaus loppui jo 2000-luvun alussa, koska eettisesti kestävä kasvatus ei ollut taloudellisesti kannattavaa.

Suomessa kettujen säilytys alle neliömetrin häkeissä on sallittu. Olemme Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin ketunnahkojen tuottaja.

Viime vuosina turkistarhamme ovat useasti päätyneet ulkomaisten medioiden hampaisiin. Brittitabloidit hekumoivat arktisen maan julmuuksilla, ja viimeksi Sveitsin televisiossa siunailtiin suomalaisia ylilihavia kettuja. Turkiskasvattajien viestintä vakuutti, että kauhukuvat edustavat yksittäistapauksia ja että ala huolehtii eläinten hyvinvoinnista sertifioinnilla.

Komealta kalskahtavan ”sertifioinnin” tarkoitus on valvoa turkiseläinten hyvinvointia. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) ja Itä-Suomen yliopiston selvityksessä (Turkistila 2020-hanke) jopa 21 prosenttia siniketuistamme luokiteltiin erittäin lihaviksi. 27 prosentilla ketuista oli tutkimushetkellä ripuli ja lähes kaikkien (87 prosenttia) etujalat olivat vääntyneet. Sertifioinnin saavat silti vuosittain lähes kaikki turkistilamme. Fifur omistaa itse yli kolmasosan sertifiointiaan auditoivan yrityksen osakkeista.

Turkisala on vastatuulessa. Suomalaisturkisten viennin arvo on viidessä vuodessa puolittunut. Nuoren polven suomalaisista 79 prosenttia ei hyväksy tarhatun eläimen tappamista turkin vuoksi, mikä lienee perinteisten ”turkispuolueidenkin” pakko huomioida.

Nykyisillä vesikeleillä turkikseen pukeutuminen ei houkuta, vaikka nahan oikea omistaja olisikin eläessään järsinyt Itämeren roskakaloja kiertotalouden nimissä.

Leena Vehmanen

erikoislääkäri, Espoo


Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  4. 4

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  3. 3

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  6. Näytä lisää