Mielipide    |   Lukijan mielipide

Turkisalan sertifiointi ei takaa eläinten hyvinvointia

Suuressa osassa EU-maista tarhaus on kielletty tai siitä on päätetty siirtymäajalla.

Valtamedioissa on taas käyty vääntöä turkiskasvatuksen oikeutuksesta. Aihe ajankohtaistui, kun suomalaisjalostuksen kruununjalokiviä sinikettuja puuhattiin siitoseläimiksi Kiinaan. Turkiskasvattajat ja eläinsuojelujärjestöt olivat kerrankin samalla puolella vastustamassa eläinkuljetuksia (HS 17.1.).

Turkisalan kannattajien mukaan vienti- ja verotuloja tuova bisnes täyttää eläinsuojelulliset ja ympäristötavoitteet kirkkaasti, kun taas vastustajien mielestä kyseessä on eläinten raaka hyväksikäyttö. Mielipidekyselyjen tuloksetkin eroavat sen mukaan, kuka kysyy ja miten.

Viime vuonna sekä Suomen turkiseläinten kasvattajain liitto (Fifur) että eläinsuojelujärjestöt tilasivat Taloustutkimukselta kyselyn tuhannen ihmisen otannalla. Turkiskasvattajat kertoivat, että puolet maailman turkiskasvatuksesta tulee Euroopasta, ja he kysyivät mielipidettä sertifioidusta suomalaisesta turkiskasvatuksesta. Tätä kannatti 53 prosenttia vastaajista.

Eläinsuojelujärjestöjen teettämässä kyselyssä vastaajista 15 prosenttia kannatti nykymuotoista tarhausta ja 74 prosenttia valitsi tarhauskiellon siirtymäajalla tai huomattavilla parannuksilla turkiseläinten oloihin. Kysymykseen ”onko hyväksyttävää tappaa tarhattuja eläimiä niiden turkkien vuoksi” kolmasosa vastasi myöntävästi.

Suuressa osassa EU-maista turkistarhaus on kielletty tai kiellosta on päätetty siirtymäajalla. Norjassa päädyttiin tarhauksen täyskieltoon. Ruotsissa kettujen tarhaus loppui jo 2000-luvun alussa, koska eettisesti kestävä kasvatus ei ollut taloudellisesti kannattavaa.

Suomessa kettujen säilytys alle neliömetrin häkeissä on sallittu. Olemme Kiinan jälkeen maailman toiseksi suurin ketunnahkojen tuottaja.

Viime vuosina turkistarhamme ovat useasti päätyneet ulkomaisten medioiden hampaisiin. Brittitabloidit hekumoivat arktisen maan julmuuksilla, ja viimeksi Sveitsin televisiossa siunailtiin suomalaisia ylilihavia kettuja. Turkiskasvattajien viestintä vakuutti, että kauhukuvat edustavat yksittäistapauksia ja että ala huolehtii eläinten hyvinvoinnista sertifioinnilla.

Komealta kalskahtavan ”sertifioinnin” tarkoitus on valvoa turkiseläinten hyvinvointia. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen (MTT) ja Itä-Suomen yliopiston selvityksessä (Turkistila 2020-hanke) jopa 21 prosenttia siniketuistamme luokiteltiin erittäin lihaviksi. 27 prosentilla ketuista oli tutkimushetkellä ripuli ja lähes kaikkien (87 prosenttia) etujalat olivat vääntyneet. Sertifioinnin saavat silti vuosittain lähes kaikki turkistilamme. Fifur omistaa itse yli kolmasosan sertifiointiaan auditoivan yrityksen osakkeista.

Turkisala on vastatuulessa. Suomalaisturkisten viennin arvo on viidessä vuodessa puolittunut. Nuoren polven suomalaisista 79 prosenttia ei hyväksy tarhatun eläimen tappamista turkin vuoksi, mikä lienee perinteisten ”turkispuolueidenkin” pakko huomioida.

Nykyisillä vesikeleillä turkikseen pukeutuminen ei houkuta, vaikka nahan oikea omistaja olisikin eläessään järsinyt Itämeren roskakaloja kiertotalouden nimissä.

Leena Vehmanen

erikoislääkäri, Espoo


Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa https://www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    • Juuri nyt
    • Päivä
    • Viikko
    1. 1

      Bellingcat: Puhelu­tiedot paljastivat Berliinin puisto­murhaajan kytkökset Venäjän turvallisuus­palvelu FSB:hen

    2. 2

      Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

    3. 3

      Image: Sibelius-Akatemiassa seksuaalista häirintää, nöyryyttämistä sekä opettajien ja opiskelijoiden välisiä suhteita

    4. 4

      Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

      Tilaajille
    5. 5

      Suomi sai uuden Michelin-ravintolan: Inarille yksi tähti

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Moni säilyttää vihanneksia ja hedelmiä väärin, ja se voi johtaa turhaan hävikkiin – asiantuntija kertoo helpot korjausliikkeet

      Tilaajille
    2. 2

      Nuorten miesten kivessyöpä yleistyy nopeasti, eikä syytä tiedetä – Lääkäri kertoo, millaisten oireiden vuoksi kannattaa mennä heti lääkäriin

    3. 3

      Katja Lahtinen tekee joka päivä ruokaa sadoille lapsille ja tienaa 2 500 euroa kuussa – Tällaisen maailman kouluruokalan keittäjä näkee

      Tilaajille
    4. 4

      Yhdysvaltalaiset risteily­matkustajat suuttuivat evakuoimisestaan virus­karanteenista Japanista

    5. 5

      Oodin johtaja: Päihteiden käytöstä ja huumeiden piikittämisestä on tullut arkipäiväinen ongelma

    6. Näytä lisää
    1. 1

      Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

      Tilaajille
    2. 2

      HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

      Tilaajille
    3. 3

      ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

      Tilaajille
    4. 4

      Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

      Tilaajille
    5. 5

      Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

    6. Näytä lisää