Mielipide    |   Vieraskynä

Perustuslakivaliokunta on oikeudellinen toimija

Valiokunta ei politikoi ministerivastuuasioita käsitellessään.

Eduskunnan perustus­laki­valio­kunnassa on vireillä tutkinta ulko­ministeri Pekka Haaviston (vihr) virka­toimen lain­mukaisuudesta kymmenen kansan­edustajan tekemän muistutuksen vuoksi.

Julkisessa keskustelussa on virheellisesti oletettu, että ministeri Haaviston asema olisi turvattu va­liokunnan ja eduskunnan poliittisten voimasuhteiden takia.

Perustuslain pykälän 74 mukaisesti perustuslakivaliokunnan päätehtävä on antaa lausuntoja laki­ehdotusten ja muiden asioiden perustuslain­mukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeus­sopimuksiin.

Perustuslakivaliokunnan toiminnan vakiintuneena lähtökohtana on ollut, etteivät valiokunnan tulkinnat lakiehdotusten perustuslain­mukaisuuden arvioinnissa ole olleet sidoksissa hallituspohjaan tai eduskunnan poliittisiin voimasuhteisiin. Vaikka valiokunnan harjoittama perustus­laillisuuden valvonta liikkuu oikeuden ja politiikan haasteellisella rajapinnalla, nojaa se aina oikeudellisiin lähteisiin: perustuslakiin ja sen esitöihin, valiokunnan aiempaan lausuntokäytäntöön sekä kansainvälisiin ihmisoikeus­sopimuksiin ja niiden tulkinta­käytäntöön.

Valiokunta kuulee lakiesityksistä esittelevää ministeriötä, parhaita perustuslaki­asiantuntijoita ja tarvittaessa myös muita oikeudellisia asiantuntijoita ja tekee aineiston pohjalta ratkaisunsa oikeudellisesti perustellun lausunnon muodossa.

Ministeri Haaviston tapauksessa kyse on perustuslain pykälän 115 mukaisesta tutkinnasta, jossa ar­vioidaan ministerisyytteen nostamisen edellytyksiä. Käsittelystä säädetään perustuslaissa sekä laissa valtakunnan­oikeudesta ja ministeri­vastuu­asioiden käsittelystä.

Syyte valtioneuvoston jäsentä vastaan voidaan perustuslain mukaan päättää nostettavaksi, jos tämä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta on olennaisesti rikkonut ministerin tehtävään kuuluvat velvollisuutensa tai menetellyt muutoin virkatoimessaan selvästi lainvastaisesti. Syytteen nostamisesta päättää eduskunta saatuaan perustuslaki­valiokunnan kannanoton. Jos eduskunta nostaa syytteen, se käsitellään valtakunnan­oikeudessa.

Ministerivastuu­asian käsittelyssä ei ole kyse vain perustuslain­mukaisuuden arvioinnista, mutta asia ei ole luonteeltaan poliittinen. Kyse on ministerin toiminnan lainmukaisuuden arvioinnista ­oikeudellisin perustein riippumatta niistä motiiveista, jotka ovat kulloinkin mahdollisesti myös poliittisesti vaikuttaneet muistutuksen tekoon.

Jo perustuslakia säädettäessä korostettiin, että syyttämispäätöstä tehtäessä eduskunnassa nimenomaan oikeudellisilla perusteilla on keskeinen painoarvo. Ministerivastuu­asiassa menettely ja päätöksenteko perustuslakivaliokunnassa perustuu samanlaisiin oikeudellisiin lähtökohtiin kuin lakiehdotusten perustuslain­mukaisuuden arvioinnissa. Ministeri­vastuu­asian oikeudellinen luonne rikosoikeudellisena asiana ja siihen liittyvät perustuslailliset laillisuus- ja oikeusturva­takeet vielä korostavat menettelyn oikeudellisuuden vaatimusta.

Perustuslakivaliokunta on jo aiemmin osoittanut pystyvänsä toimimaan vakaan valtiosääntöisen käytännön asettamissa puitteissa oikeudellisena toimijana. Valiokunta käsitteli viime vaalikaudella kriittisesti sote-uudistukseen, tiedustelu­lainsäädäntöön ja tietosuojaan liittyviä lainsäädäntö­hankkeita ja vaati lakeihin merkittäviä muutoksia. Valiokunta kykeni tekemään ratkaisunsa yksimielisesti. Äänestäminen on valiokunnan päätöksen­teossa harvinaista, eikä se tapahdu hallituspuolueiden enemmistöstä huolimatta hallituksen ja opposi­tion rajalinjaa noudattaen.

Valiokunnan valtiosääntöinen tehtävä on nimenomaisesti pitää huoli siitä, että eduskunta ei tee päätöstä ministerisyytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä poliittisin perustein. Menettely perustuslakivaliokunnassa ei saa perustua poliittisiin voimasuhteisiin.

Nykyisen perustuslain aikana ministerivastuuasioita on käsitelty perustuslaki­valiokunnassa Matti Vanhasen (kesk) tapauksessa vuosina 2010–2011 ja Jyrki Kataisen (kok) tapauksessa vuonna 2013.

Valiokunnassa tuolloin mietinnön muotoon laaditut oikeudellisesti perustellut kannanotot osoittavat, että perustuslakivaliokunta on pystynyt toimimaan politikoimatta myös ministeri­vastuu­asioiden käsittelyssä.

Johanna Ojala-Niemelä ja Matti Marttunen

Ojala-Niemelä on kansanedustaja (sd) ja perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja. Marttunen on valiokuntaneuvos ja perustuslakivaliokunnan sihteeri.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Vantaan kokoomusvaikuttaja Tapani Mäkinen maksoi kummitädille velkansa 100 ja 200 euron seteleinä, käteisen olivat samana päivänä nostaneet Sjöblomin veljekset

  3. 3

   Nämä uskomattomat kuvat otettiin aivan tavallisella takapihalla: Tero Hiekkalinna tiiraa kaukaisia galakseja keskellä Tapanilaa

  4. 4

   Töölönlahdelle rakennetaan tulvaportti – Finlandia-talo ja muut arvorakennukset vaarassa

  5. 5

   Kuka on raiskaus­väitteisiin yhdistetty Peter Nygård ja miten hän keräsi satojen miljoonien varallisuutensa?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ole leidi, he sanoivat” -video lähti viraaliksi, sillä siinä sanotaan ääneen ne sadat vaatimukset joita naiset saavat kuulla päivittäin – ja se on upeaa

  2. 2

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  3. 3

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  4. 4

   Suomalaismies kertoo tilanteesta koronaviruksen eristämässä hotellissa Teneriffalla: ”Oven alta oli tullut ilmoitus, että hotelli on suljettu”

  5. 5

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää