Mielipide    |   Kolumni

Politiikassa näyttää toimivan uudenlainen broilerikasvattamo

Erityisavustajan työstä on tullut veteraanipoliitikkojen turvaverkko ja nuorempien ponnahduslauta.

Politiikassa
on tapahtunut sukupolven­vaihdos, kun 1970-luvulla alalle tulleet ovat jääneet pois tai ainakin syrjään. He onnistuivatkin pysymään pitkään vallassa kiinni; varmaan siksi, kun olivat niin lahjakas joukko.

Politiikka oli ennen houkutteleva vaihtoehto sukupolvensa kunnian­himoisimmille tyypeille, sellaisille kuin Erkki Liikanen, Paavo Väyrynen tai Ben Zyskowicz.

Vallan syrjään pääsi jo nuorena, ja edessä kimmelsivät poliittiset virkanimitykset ja palkkiovirat. Nopeakasvuista poliitikkolajia alettiin kutsua poliittiseksi broileriksi.

Sen jälkeen politiikan houkutus oli pitkään vähäisempi, koska työpaikka alalla oli epävarma, julkisuus raastavaa eikä palkkakaan kovin ihmeellinen. Kuka hullu haluaa poliitikoksi? kysyi Ville Blåfieldin ja Reetta Rädyn kirja vuonna 2015.

Nyt politiikassa näyttää toimivan uudenlainen broilerikasvattamo.

Viime viikolla kerrottiin, että Sanna Marinin (sd) hallitus ei ole vähentänyt vaan päinvastoin lisännyt ministerien erityisavustajien määrää, vaikka suurta joukkoa oli perusteltu vuodenvaihteessa päättyneen EU-puheenjohtajuuden lisätöillä.

Marinin hallituksella on 82 valtiosihteeriä ja muuta poliittista avustajaa. Heidän avukseen on nyt palkattu sihteereitä, joita mediassa on kutsuttu ”avustajien avustajiksi”.

Takavuosina puolueet pyörivät jäsenmaksuilla, mutta nyt puolueiden jäsenmäärät ovat romahtaneet, joten politiikan laskut pannaan veronmaksajien piikkiin.

Puoluetuki, kansanedustajien avustajat ja hallituksen erityisavustajat ovat kaikki osa samaa kehitystä, jossa puolueet ovat muuttuneet kansanliikkeistä vallankäytön asiantuntijaorganisaatioiksi.

Rahassa mitaten kyse ei ole isosta asiasta. Ministerien ja avustajien palkkoihin kuluu vuodessa noin 13 miljoonaa euroa. Jos työllisyysohjelmista tai sotesta saadaan näin vähänkin paremmat, raha maksaa itsensä takaisin moneen kertaan.

Politiikan pitääkin pystyä kilpailemaan osaajista. Nykyisen hallituksen avustajissa on kokeneita poliitikkoja, teräviä tutkijoita ja fiksuja nuoria maistereita. Se ei ole ihme, sillä moni avustaja ansaitsee enemmän kuin kansanedustaja.

Erityisavustajan työstä on tullut veteraanipoliitikkojen turvaverkko ja nuorempien ponnahduslauta. Tehtävään kuuluu lisäbonus: neljä vuotta erityisavustajana voi pätevöittää hyväpalkkaiseen työhön viestintätoimistossa.

Suomeen on syntynyt useita ”vaikuttajaviestintään” erikoistuneita yrityksiä, kuten Pohjoisranta, Ellun kanat ja Miltton. Niiden nimet löytyvät myös monen Marinin hallituksen avustajan cv:stä.

Vaikuttajaviestintä tarkoittaa sitä, että firmat lobbaavat poliitikkoja asiakkaidensa laskuun. Se onnistuu sitä paremmin, mitä läheisemmät suhteet lobbarilla on politiikkoihin, ja osalla ne ovatkin todella läheiset.

Esimerkiksi vihreiden kaikki kolme varapuheenjohtajaa saavat palkkansa viestintätoimistolta: Fatim Diarra Pohjoisrannasta, Jaakko Mustakallio Ellun kanoista ja Riikka Karppinen Milttonilta.

Edellisellä poliitikkopolvella oli omat suhmurointikeinonsa. Oli Tupolev-miehiä ja hyviä veljiä, koplailtiin asioita ja vietettiin kostean paikan leirejä Lapin kelomökeissä.

Nyt tilalle näyttää rakentuneen uusi kuvio. Sitä on vaikeampi määritellä, mutta sekin voi heikentää luottamusta politiikkaan.

Vallan ammattilaiset pyörivät politiikan, viestintätoimistojen ja median välillä sellaista vauhtia, että välillä on vaikea arvata, kenen suulla puhutaan tai kenen etuja ajetaan. Eikä asiaa auta, etteivät viestintätoimistot kerro asiakkaidensa nimiä.

Kun virittelin viime viikolla Twitter-keskustelua hallituksen avustajista, mielipiteet jakautuivat aika lailla odotusten mukaan.

Marinin hallituksen tukijoiden mielestä avustajat auttavat hallitusta välttämään edellisen hallituksen virheet – eikä unohdeta Anne Berneriä! Hallituksen vastustajien mielestä verorahoja heitetään hukkaan.

Perussuomalaiset on kyselyissä maan suurin puolue, joten luopuisiko se hallitukseen päästessään avustajista? Tuskinpa vain.

Politiikan vauhti on kiihtynyt ja vaatimukset kasvaneet. Hallituskaudesta on tullut neljän vuoden kujanjuoksu. Eivät poliitikot siitä ilman apua selviä.

Kirjoittaja on Kuukausiliitteen toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puiden takana on varjeltu salaisuus: Espoossa on Lego-taloilta näyttävä asuinalue, jonka vain paikalliset tietävät ja pitävät sitä ihmeenä

  2. 2

   37-vuotias Reetta Ek alkoi tuntea iltaisin olonsa oudoksi – Kun lääkäri kertoi syyn, Ek tunsi syöksyvänsä kohti vanhuutta

   Tilaajille
  3. 3

   Koronavirus voi Suomessakin sulkea kouluja ja päiväkoteja – tartuntatautilaki tarjoaa viranomaisille järeät keinot

  4. 4

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  5. 5

   HS-analyysi: Hindut ja muslimit tappavat toisiaan Delhin kaduilla, ja siitä voi syyttää pääministeri Modin pyrkimystä tehdä Intiasta hinduvaltio

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Influenssaan kuolee Suomessakin joka vuosi satoja ihmisiä – Onko koronavirus influenssaa tappavampi?

  2. 2

   Jari Sillanpään syytteestä uutta tietoa: Tilasi hierojan kotiinsa ja harrasti tämän kanssa seksiä, paikalla ollut lapsi otti kuvia tilanteesta

  3. 3

   Työikäinen nainen sai tartunnan Milanosta, kaksi altistunutta pysyttelee kotonaan – Tämä Helsingin korona­virus­tapauksesta tiedetään

  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   Tämä oli mahdollista vielä 1974: Liikemiehet katsoivat strippareita ja nielivät sinisiä enkeleitä – Kuvat näyttävät yöelämän keskuksen, jonne vaellettiin kaukaa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  3. 3

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  4. 4

   Koronaviruksen hillitsemiseksi on olemassa yli­voimainen keino, joka on jokaisen ulottuvilla – Kokeile, läpäisetkö käsi­hygienian testin

  5. 5

   ”Ovi avattiin, ja esiin työntyi pistin” – Toimittaja Jussi Konttisen isä joutui kuusi­vuotiaana venäläisten vanki­leirille, jolta moni lapsi ei selvinnyt

   Tilaajille
  6. Näytä lisää