Mielipide    |   Kolumni

Tänään Paavo kuoli lumen keskelle Kollaalla – Tuntematon sotilas muuttui tutummaksi

Verkkoon tuodut julkiset tietokannat ja useat kotiarkistolöydöt ovat muuttaneet isoisäni veljen muistoa elävämmäksi.

Tänään Paavo kuoli lumen keskelle Kollaalla.

23-vuotias lempääläläinen nuorukainen kaatui talvisodan 57. päivänä tasan 80 vuotta sitten. Hän oli yksi talvisodassa kuolleista tai kadonneista suomalaisista. Heitä oli yhteensä noin 27 000.

Paavo Niemi oli isoisäni veli. Hänestä puhuttiin vain harvoin. Paavon varusmiesaikainen kuva on katsonut meitä kesämökin pirtin seinältä useiden sukupolvien ajan.

80 vuotta sitten kuolleen ihmisen tarinan voisi kuvitella jo unohtuneen. Yllätykseksi on tapahtunut päinvastoin. Verkkoon tuodut julkiset tietokannat ja useat kotiarkistolöydöt ovat muuttaneet hänen muistoaan elävämmäksi.

Kaikki alkoi Kansallisarkiston verkkosivuilta kolme vuotta sitten. Sieltä Paavon joukko-osasto löytyi muutamassa minuutissa. Hain tietoa netistä, koska olimme matkaseurueemme kanssa aikeissa pysähtyä Kollaanjoen muistomerkille matkalla Petroskoihin.

Kun joukko-osasto oli nyt tiedossa, komppanian liikkeet oli mahdollista selvittää soittamalla tutulle asiantuntijalle bussista. Sain tietää, että Paavon yksikkö oli tuotu Kannakselta Laatokan pohjoispuolelle tammikuun 1940 lopussa.

Kollaalle tarvittiin vahvistuksia, jotta neuvostojoukot eivät pystyisi läpimurtoon rintaman pohjoispuolelta. Paikkaa alettiin kutsua noina päivinä ”tappokukkulaksi”.

Kuuma kesäpäivä metsittyneellä taistelupaikalla veti hiljaiseksi. Olisiko mitenkään mahdollista edes etäisesti ymmärtää lumisten ratkaisutaisteluiden olosuhteita jälki­käteen?

Jossakin täällä tarkka-ampuja Simo Häyhä oli ollut piiloutuneena lumivallien taakse. Muutamia kilometrejä pohjoisempana alikersantti Niemi oli edennyt syvässä lumessa kohti kohtalokasta kukkulaa.

Kotiin päästyäni tilasin Kansallisarkistosta Paavon kantakortin. Siihen oli merkitty kaikki olennaiset palvelukseen liittyvät asiat.

Sotapolku-palvelusta oli puolestaan mahdollista löytää helposti joukko-osaston digitoidut päiväkirjat. Paavon viimeiseksi jääneen taistelun kohdalla oli sotapäiväkirjassa lyijykynämerkintä: ”Päivä, jolla komppanian historiassa oli ratkaiseva merkitys.”

Paavo oli viimeiseksi jääneessä kirjeessään aavistanut, ettei selviäisi talvisodasta hengissä, muisteli isoisäni aikoinaan.

Erkki Palolammen Kollaa kestää -kirjasta löytyi lopulta hätkähdyttävä aikalaiskuvaus Paavon kuolinyöstä.

Olosuhteet olivat painajaismaiset. Lumista kukkulaa ilman suksia lähestyneen komppanian jääkäreistä noin 20 kuoli konekiväärien ja parinkymmenen pikakiväärin tuleen.

Aamuyön pimeydessä kukkulan lähitaistelut käytiin Palolammen mukaan käsikopelolla puukoin, pistimin ja käsikranaatein. Venäläisen sotilaan tunnisti selkää koskettelemalla siitä, että hänellä ei ollut reppua selässään, Palolampi kuvaili.

Kollaa kesti, mutta Paavon kantakorttiin tuli uusi kirjaus, tällä kertaa kuolemansyyn kohdalle.

Se oli latinaa: ”mortuis in bello”.

Tätini Hilkka oli 3,5-vuotias Paavon kuollessa. Ennen sotaa Paavo oli kuulemma mielellään leikkinyt pienen veljentyttönsä kanssa.

Paljon muuta emme Paavon henkilöstä tienneet. Kesämökin vintiltä sattui onneksi löytymään Paavolle kuuluneita opuksia. Niiden kautta avautui kapea kurkistusaukko tuntemattomaksi jääneen ihmisen lapsuuteen.

Nelivuotiaana Paavo oli saanut lahjaksi Anni Swanin Kettu Repolaisen Kaino-nimiseltä ystävältään. Hampaiden harjauksesta kertovan kuvakirjan 11-vuotias Paavo oli puolestaan voittanut palkinnoksi kiriessään koulun hiihtokilpailussa kolmannelle sijalle vuonna 1928.

Yrjö Karilaan Koululaisen muistikirjasta käy ilmi, että kansakoulu oli sujunut hyvin: huolellisuus ja käytös olivat kymppejä, uskonoppi ja laskuoppi yhdeksikköjä sekä maantieto, piirustus ja laulu kahdeksikkoja.

Paavo oli toiminut luokallaan ylijärjestäjänä. Tunnuslauseekseen hän oli kirjannut ”järjestys kaikessa”.

Löytyi myös kirje Paavon sedältä Ristiinasta.

Maaliskuulle 1940 päivätyssä viestissään hän murehtii Paavon tammikuista kuolemaa. Samalla hän kertoo saaneensa juuri tiedon oman Paavo-poikansa kaatumisesta Laatokan pohjoispuolella.

Kirjeen muste on tuhriutunut talvisodan aikaisista kyynelistä.

Kirjoittaja on HS:n vastaava päätoimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Rappukäytävään leijaili kuukausien ajan sietämätön haju – Vuokralainen tuhosi töölöläisasunnon jätteillä betoniseiniä myöten

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  4. 4

   Lätkäjätkät edustavat kaikkea, mikä suomalaisessa miehisyydessä on pielessä, sanoo kirjailija Juhani Brander

  5. 5

   ”Tämä jos mikä osoittaa, että kunnioitamme ihmisoikeuksia” – Vihreät riemastuivat, kun Ohisalo kertoi 175 turvapaikanhakijan tuomisesta Suomeen

  6. Näytä lisää
  1. 1

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  2. 2

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Vihreiden Fatim Diarra uhkaa julkistaa kaikki saamansa peniskuvat: ”Se on seksuaalista häirintää”

  5. 5

   En ole mies, mutta voin vilkaista

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää