Mielipide    |   Kolumni

Länsimaissa käydään vielä isoa vääntöä osallistumisesta voitonpäivän paraatiin Moskovassa

Suurille toisen maailmansodan voittajavaltioille muistopäivä on esimerkki yhteistyöstä, mutta Venäjä käyttää maailmansodan perintöä sisä- ja ulkopolitiikkansa pönkittämiseen.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin toissa viikolla esittelemä hanke muuttaa Venäjän perustus­lakia aloitti laajat spekulaatiot hänen tulevasta roolistaan.

Siitä saadaan tuskin pian tietää mitään varmaa. Laajana vellova arvailu myös saattaa antaa kuvan, että Venäjällä ­kevään pääteemana olisi tulevaisuus.

Todennäköisesti isommassa roolissa ovat kuitenkin toinen maailmansota ja Neuvostoliiton rooli voitossa, sillä sodan päättymisestä tulee toukokuussa kuluneeksi 75 vuotta. Juhlinta huipentuu voitonpäivän paraatiin Moskovan Punaisella torilla 9. toukokuuta.

Länsimaiden on päätettävä, kuinka korkealla tasolla ne osallistuvat paraatiin. Taustalla erimielisyys historiasta kärjistyy.

Toisen maailmansodan voitto on aina ollut venäläisille tärkeä ja ylpeyden aihe. Putinin aikana voitosta on tehty järjestelmällisesti keskeinen osa kansallista identiteettiä.

Voiton korostamisella on useita sisä- ja ulkopoliittisia syitä. Sen tärkeyden vuoksi Venäjän johto suvaitsee vain oman näkemyksensä sodasta. Siinä Neuvosto­liiton virheettömyys on korostunut entisestään. Tämä on vain syventänyt erimielisyyttä esimerkiksi Puolan ja Baltian maiden kanssa. Niillehän natsien kukistuminen ei tarkoittanut vapautta. Niille myös Saksan ja Neuvostoliiton elokuussa 1939 solmima Molotovin–Ribbentropin sopimus on merkittävä, kun Venäjällä se jää nykyisin usein mainitsematta.

Lännessä sopimuksesta kuitenkin puhutaan aiempaa enemmän – syksyllä Euroopan parlamenttikin julisti sen syyksi sotaan. Tästä ärtynyt Venäjä on aloittanut kampanjan Puolaa vastaan kutsumalla sitä osasyylliseksi sotaan.

Länsimaissa tasapainoillaan nyt siis Moskovan paraatin suhteen.

Isoille maille voitto on myös esimerkki yhteistyöstä, mikä on peruste osallistua. Putin tietää sen. Viime viikolla hän ehdotti YK:n turvallisuusneuvoston py­syvien jäsenmaiden huippukokousta voiton juhlavuonna. Toisaalta maiden pitää miettiä, kuinka solidaarisia ne ovat nykyisille kumppaneilleen, kuten Puolalle.

Vielä ei tosin tiedetä, ketä Venäjä on kutsumassa. Ei ole esimerkiksi tiedotettu, onko Suomi saanut virallisen kutsun.

Kutsulistalla on väliä erityisesti Sak­salle. Sen on vaikea osallistua, jos Saksan uhreiksi joutuneita maita ei ole kutsuttu.

Edessä on siis vielä iso vääntö, joka jatkuu koko kevään.

Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtava valonheitin pystytettiin ilmoittamatta Paula Arteksen ikkunan alle, eikä kokonainen kortteli ollut saada unta

  2. 2

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  3. 3

   Kahdesta hämeen­linnalaisesta hoito­kodista löytyi antibiooteille vastustus­kykyinen sairaalabakteeri

  4. 4

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  5. 5

   Tampereen yliopisto puuttui sen logosta tehtyyn pilaversioon ”uhittelevalla” kirjeellä – Some reagoi omilla versioillaan ”tuninaamasta”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   Pariskunta osti huonokuntoisen hirsitalon Vantaalta: Sitten vintiltä löytyi salahuone ja talon ainutlaatuinen historia alkoi valjeta

  3. 3

   Syöpäpotilaille ruokavalio­hoitoa antanut lääkäri Antti Heikkilä sai varoituksen

  4. 4

   Maa katoaa rivitalon alta Tampereella: ”Olen tätä uumoillut jo jonkin aikaa”, sanoo asukas

  5. 5

   Näin teet täydellisen perunamuusin: pieni niksi nostaa muusisi uudelle tasolle

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Kun ikuisesti reipas uupuu, kukaan ei huomaa – On väärin luulla, että jokainen pystyy pyytämään apua

  5. 5

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  6. Näytä lisää