Naisten olisi jo aika luopua poikien ja miesten kontrolloimisesta - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Naisten olisi jo aika luopua poikien ja miesten kontrolloimisesta

On tavallista, että tyttöystävä kertoo millainen poikaystävän kuuluu olla, ja avovaimo ilmoittaa kodin säännöt.

Julkaistu: 3.2. 2:00, Päivitetty 3.2. 6:26

Vauvakatoa koskevasta keskustelusta on puuttunut lähes täysin miehen, tuon siittiöitä tuottavan osapuolen näkökulma.

Tämän päivän nuoret miehet (25–40-vuotiaat) on kasvatettu usein naisen vallalle alisteisesti: on ollut yksinhuoltajaäiti, päiväkodin hoitaja, opettaja, tyttöystävä, avovaimo tai vaimo.

Yksinhuoltajaäiti joutuu kantamaan usein yksin kokonaisvastuun pojastaan, vaikka poika isäänsä tapaisikin. Monet äidit eivät myöskään pyydä apua, vaan uhriutuvat, jolloin poika alitajuisesti syyllistyy ”omasta osuudestaan” äidin kokemaan arjen rankkuuteen.

Päiväkodissa poikia ohjataan hillitsemään voimiaan, ääntään ja toimintaansa, jotta hoitajilla ei olisi liian työlästä.

Opettajat taas pakottavat pojat hahmottamaan ja oppimaan asiat tavoilla, jotka yleistettyinä eivät vastaa poikien oppimisstrategioita, kinesteettistä ja toiminnallista oppimista.

Sitten tulee tyttöystävä, joka kertoo, millainen poikaystävän kuuluu olla. Hän kritisoi ystävättärilleen skumppalasin äärellä, miten uusavuton ja vääränlainen poikaystävä hänellä on. Avovaimo sisustaa yhteisen kodin valkoiseksi, koska se on tyylikästä, ja ilmoittaa samalla miehelle kodin säännöt.

Miesten seksuaalinen haluttomuus on lisääntynyt. Lääketeollisuus on napannut tähän kohtaan ahneesti kiinni ja nimittää sitä erektiohäiriöksi.

Seksuaalinen haluttomuus on itsemääräämispyrkimys, kun tuo pyrkimys on vuosien saatossa typistetty ja ehdollistettu. Jos itse olisin mies tällaisella taustalla, minäkin sanoisin ei siittiöiden jalostamiseksi vauvaksi.

Olisiko aika alkaa tukea poikia kasvamaan miehiksi? Voisivatko naiset luopua poikien ja miesten kontrolloimisesta?

Heidi Valasti

vaativan erityistason psykoterapeutti, kliininen seksologi, pariterapeutti, kolmen pojan äiti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Kun olen ottanut vauvahaaveet puheeksi mukavan miehen kanssa, hän haluaakin kokeilla polyamorista suhdetta

Seuraa uutisia tästä aiheesta