Mielipide    |   Kolumni

Perussuomalaiset osaavat lukea ja laskea

Kokoomuslaisten kannattaisi uskoa, että perussuomalaiset ei ole enää sama puolue kuin muutama vuosi sitten. Se näkyisi myös perussuomalaisten noustessa hallitukseen.

Politiikassa eletään hurjaa, upeaa aikaa. Sikarinsavuisten takahuoneiden ovet on tempaistu ammolleen, kun valtaa jaetaan mediassa ja sosiaalisessa mediassa.

Viime aikoina äänessä ovat olleet varsinkin kokoomuslaiset, jotka ottavat kaiken kansan edessä yhteen puolueen linjasta ja suhtautumisesta perussuomalaisiin.

Keskustelu ryöpsähti liikkeelle, kun Iltalehti julkisti viime viikon lauantaina kyselyn, jonka mukaan peräti 82 prosenttia kokoomusvaikuttajista on valmis hallitukseen perussuomalaisten kanssa. Samana päivänä kansanedustaja Wille Rydman (kok) hyökkäsi Helsingin Sanomissa rajusti puheenjohtaja Petteri Orpoa (kok) vastaan. Rydmanin mukaan kokoomus teki virheen, kun se potki Jussi Halla-ahon perussuomalaiset hallituksesta.

Rydman lähestyi asiaa poliittisen pelin kautta, ja niin tekivät monet muutkin kokoomuslaiset. Esiin kaivettiin Suomen poliittisen kulttuurin erikoisuus: ajatus kuumapäiden rauhoittamisesta hallitusvastuulla.

Kansanedustaja Kai Mykkänen (kok) tiivisti logiikan twiitissään: ”a) Suomelle ollut enempi siunaukseksi, että radikaalitkin puolueet integroitu eikä kategorisesti eristetty jos sitoutuvat demokraattiseen työhön, b) hallitusyhteistyö kiinni ohjelmasta ja luotosta sen toteuttamiseen.”

Periaatteellista linjaa edusti pormestari Jan Vapaavuori (kok), jonka mukaan perussuomalaisten kanssa on mahdoton tehdä yhteistyötä, koska ”Ps ankkuroi ison osan koko poliittisesta linjastaan länsimaiselle sivistykselle erittäin vieraaseen ihmiskäsitykseen”.

Viime päivien kiistely on näyttänyt siltä kuin monet kokoomuslaiset olisivat lähteneet puusuksilla vapaan tyylin kilpailuun.

Halla-ahon perussuomalaisten kuvitellaan toimivan samalla tavalla kuin takavuosien kommunistit, Smp ja Timo Soinin perussuomalaiset: kun puolueelle annetaan pikkuisen valtaa, se heittäytyy onnesta selälleen ja kutistuu harmittomaksi pikkupuolueeksi. Perinteisissä puo­lueissa tunnutaan unohtavan, että myös perussuomalaiset osaavat lukea ja tietävät, miten Smp:lle kävi – eivätkä varmasti halua toistaa samaa virhettä.

Soinin ja Halla-ahon johtamien puolueiden välillä on yksi ratkaiseva ero. Soinin perussuomalaiset oli suomalainen populistipuolue, mutta Halla-ahon perussuomalaiset on osa maailmalla leviävää kansallismielistä liikettä. Siksi sitä ei kannata tulkita suomalaisten vaan ulkomaisten esimerkkien kautta.

Halla-aho selitti asian kokoomuslaisille sel-ko-kie-lel-lä.

”Kokoomuksen käsitys perussuomalaisista on virheellinen. Puolueen johto ja – ainakin viikonlopun kyselyn perusteella – suuri osa kenttäväestä uskoo, että Ps on hillotolppapuolue, joka lähtee riemumielin hallitukseen tukemaan kokoomuslaista politiikkaa, kunhan sille annetaan joku pilipaliministerin salkku ja joitakin kosmeettisia muutoksia turvapaikkasääntöihin.”

Halla-aho muistutti, ettei perussuomalaiset ole enää sama puolue kuin vuonna 2015: ”Jos kokoomus ei pysty päivittämään näkemystään ja ymmärtämään perussuomalaisten toimintalogiikkaa ja motiiveja, sille on tulevaisuudessa luvassa lisää ikäviä yllätyksiä.”

Millainen se toimintalogiikka on?

Varmaan aika samanlainen kuin Donald Trumpilla Yhdysvalloissa ja Boris Johnsonilla Britanniassa. Kumpikaan heistä ei ole muuttanut vallassa tyyliään, vaan kovat puheet, jatkuvat hyökkäykset ja median haukkuminen ovat pitäneet johtajat valokeilassa ja jättäneet vastustajat varjoon kuihtumaan.

Kansallismielisten kannatus ei ole sulanut vallassa: Johnson voitti juuri vaalit ja Trump on syksyn vaaleissa suosikki. Puolassa Laki ja oikeus -puolue sai äänestäjiltä jatkokauden lokakuun vaaleissa.

Entä miten toimitaan hallituksen vähemmistöosakkaana? Esimerkkiä voi katsoa Virosta, jossa Ekre on pysynyt otsikoissa haukkumalla esimerkiksi pääministeri Sanna Marinia (sd).

Hallitukseen päästyään perussuomalaiset tuskin lysähtäisivät ministeriauton takapenkille kuten Timo Soini ja kumppanit. Sen sijaan puolue toimisi hallituksessa niin kuin nytkin: haastaisi, melskaisi ja hallitsisi julkisuutta – ison ministerimegafonin avulla.

Kokoomuksen herraspoikia vietäisiin sellaisessa vauhdissa kuin laskiämpäriä.

Kirjoittaja on HS:n Kuukausiliitteen toimittaja.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  5. 5

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää