Ilmastorahasto on toteutettava taiten - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Ilmastorahasto on toteutettava taiten

Yksityisen ja julkisen rahoituksen saatavuus ilmastomuutoksen torjuntaan ja digitalisaation edistämiseen ei ole ongelma. Ongelma on pikemminkin järkevät hankkeet.

Julkaistu: 10.2. 2:00

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus kertoi maanantaina 3. helmikuuta, että hallitus valmistelee kevään kehysriiheen mennessä ilmastorahaston, joka perustetaan Valtion sijoitus- ja kehitysyhtiön Vaken yhteyteen (HS 3.2.). Vaken yli kahden miljardin euron pääomien tuotoista on tarkoitus kohdentaa ilmastotoimiin satoja miljoonia euroja. Vieläkin rooliaan hakeva Vake on tarkoitus keskittää ilmastonmuutoksen torjuntaan, digitalisaation edistämiseen ja teollisuuden vähähiilisyyden vauhdittamiseen.

Hallituksen linjaus edellyttää monia täsmennyksiä.

Hallitus ei ainakaan vielä kertonut, missä muodossa yritykset saavat rahoitusta Vakesta ilmastotoimiin. Onko kyse tuista, oman pääoman ehtoisesta rahoituksesta (osakkeista) vai lainoista?

Vake tuskin sopii tukien antamiseen, vaan se pitäisi tehdä avoimesti valtion budjetin kautta.

Valtion antama lainamuotoinen rahoitus kulkee nykyisin pääosin Finnveran kautta. Kun valtion omistamilla rahoituslaitoksilla on nykyisin varsin hyvä keskinäinen työnjako, lainamuotoisen rahoituksen antaminen useasta luukusta ei liene järkevää.

Erityisesti lainamuotoisen rahoituksen osalta valtiolla on jo nyt käytössä kaksi merkittävää toimijaa: Helsingissä sijaitseva Pohjoismaiden investointipankki NIB ja Luxemburgissa pääkonttoria pitävä Euroopan investointipankki EIB. Molemmat rahoittavat sekä yrityksiä että julkista sektoria.

NIB on jo pitkään arvioinut lainahakemukset sen perusteella, kuinka hyvin rahoitusta tarvitsevat projektit vähentävät hiilidioksidia. Pankilla on ollut pitkään käytössä analyysivälineet ja vahva osaaminen näissä kysymyksissä. Myös EIB on aikaisempaa enemmän mukana hankkeissa, jotka pyrkivät vaikuttamaan ilmastonmuutokseen.

Pääministeri Antti Rinteen (sd) hallitus teetti selvityksen varatuomari, MBA Jouni Hakalalla valtion sijoitus- ja kehitysyhtiöiden roolista. Viime vuoden syyskuussa julkistetussa raportissaan Hakala esitti muun muassa sitä, että Vake tulee liittää Suomen Teollisuussijoitukseen.

Jotta hallituksen linjaus todella synnyttäisi lisäarvoa, linjauksen jalostamisessa on otettavan huomioon jo olemassa olevien rahoituslaitosten toiminta. Selvitysmies Jouni Hakalan raportti on vieläkin relevantti. Yksityisen ja julkisen rahoituksen saatavuus ilmastomuutoksen torjuntaan ja digitalisaation edistämiseen ei ole ongelma. Ongelma on pikemminkin järkevät hankkeet.

Pentti Pikkarainen

työelämäprofessori, Oulun yliopiston kauppakorkeakoulu

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Hallitus sopinut satojen miljoonien ilmasto­rahastosta, rahat Valtion kehitysyhtiön tuotoista