Mielipide    |   Lukijan mielipide

Ihmissuhteiden moninaisuus on rikkautta

Yhteiskunnat eivät ole koskaan muodostuneet yhden perhe- tai parisuhdemallin ympärille.Helsingin Sanomissa käsiteltiin (12.2.) Riikka Suomisen uutta kirjaa avoimesta suhteesta.

Jutussa sivuttiin Väestöliiton parisuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyviä arvoja ja todettiin muun muassa näin: ”Suomisen mukaan se, että julkisessa puheessa väännetään aina sitä siivousvuoro- ja läheisyyskampea, on Väestöliiton arvoista kumpuava asia.”

Haluan valottaa monipuolisemmin Väestöliiton tavoitteita. Väestöliiton jäsenjärjestöt edustavat sangen kattavasti muun muassa moninaisia suomalaisia perheiden, parisuhteiden ja seksuaaliterveyden ja -oikeuksien asiantuntijoita.

Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja ihmisten erilaisuuden ja moninaisuuden arvostaminen ovat toimintamme ydintä. Olemme nimemme mukaisesti koko väestön hyvinvoinnin asialla.

Läheisyys ja tasa-arvo ihmissuhteissa ovat mielestäni tärkeitä. Perheiden ja ihmissuhteiden moninaisuus on rikkautta. Väestöliitto on jo lähes 80 vuoden ajan ollut mukana rakentamassa suomalaista yhteiskuntaa. Tavoitteenamme on sellainen maailma, johon jokainen ihminen saa kokea kuuluvansa. Yhteiskunnat eivät ole koskaan muodostuneet yhden perhe- tai parisuhdemallin ympärille.

Poliittisissa uudistuksissa on huomioitava, että ihmiset, ihmissuhteet ja perheet ovat hyvinkin monimuotoisia. Väestöliitto on kannattanut translain uudistamista ihmisoikeuksia kunnioittavaksi.

Olemme yli 30 vuotta toimineet nuorten seksuaaliterveyden ja -oikeuksien edistämiseksi. Olimme mukana vaatimassa tasa-arvoista avioliittolakia ja olemme koko ajan tähdentäneet, että perhevapaauudistusta tehtäessä perhemuotojen erilaisuus ja samalla niiden yhdenvertaisuus otetaan huomioon.

Seksuaalioikeuksien edistäminen sekä Suomessa että globaalisti on myös yksi Väestöliiton keskeinen tehtävä. Tämä työ on juuri nyt tärkeämpää kuin koskaan, kun naisten oikeuksia ja seksuaalioikeuksia pyritään rajoittamaan eri puolilla maailmaa.

Seksuaalioikeudet takaavat muun muassa oikeuden ilmaista ja toteuttaa omaa seksuaalista suuntautumista, nauttia seksuaalisuudesta ja valita oma elämäntapa siihen liittyen kunnioittaen samalla muiden oikeuksia.

Me Väestöliitossa teemme töitä sen eteen, että jokainen saa muodostaa sellaisia ihmissuhteita ja elää sellaisessa perheessä kuin haluaa.

Eija Koivuranta

toimitusjohtaja, Väestöliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koronavirus lähestymässä käänne­kohtaansa? Suomalais­professori uskoo tämän viikon olevan ratkaiseva

  2. 2

   Hotelli Tornin 11. kerroksessa oli huone, jonne asiakkailla ei ollut asiaa – Sinne piilotettua kätköä suojeltiin salaisella hälytysnapilla

  3. 3

   Asiakas meni 50 euron hammas­tarkastukseen ja sai liki 200 euron laskun – Hammas­lääkäri­asemien toiminta poikii valituksia

   Tilaajille
  4. 4

   Diplomi-insinööri Sonja Heikkilä yllyttää luopumaan yksityisautoista ja ennustaa, mitä Helsingin liikenteeseen seuraavaksi tupsahtaa

  5. 5

   Venyttelyn voi korvata voimatreenillä – Fysioterapeutti suunnitteli viiden liikkeen treenin, joka lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläinen demaripoliitikko saa syytteen petoksesta: ”En tiedä asiasta mitään”

  2. 2

   Jasper Pääkkönen näytteli pääroolia 22 miljoonaa euroa maksaneessa tv-sarjan pilotissa, jota kukaan ei tule näkemään: ”Tuntuu raadolliselta ja rajulta”

   Tilaajille
  3. 3

   Peter Nygård päätti hiljaisuutensa raiskausväitteistä

  4. 4

   Tällainen on dash-ruokavalio, joka edistää terveyttä monipuolisesti – Sitä voi suositella ”ihan kaikille”, sanoo asiantuntija

   Tilaajille
  5. 5

   Koronavirus vaati Italiassa seitsemännen kuolon­uhrin, tartunnan saaneita yli 200 – Milanolais­hotellin virkailija HS:lle: ”Nyt lähtee yli 200 euron huone kahdeksalla­kympillä”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   ”Elämäni hirveimpiä kokemuksia” – Katariina Souri kertoo HS:lle, mitä hänelle tapahtui miljonääri Peter Nygårdin huvilalla

  3. 3

   Helsingin keskustassa sijaitsevan ruokakaupan paistopisteelle ilmestyy siististi pukeutunut rouva, sitten tapahtuu jotain inhottavaa – HS valvoi paistopisteiden hygieniaa

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Tampereen keskustassa on kommuuni, jossa tyhjät pullot jaetaan painimalla

   Tilaajille
  6. Näytä lisää