Mielipide    |   Muut lehdet

Vesihuolto ei ole kunnille pelkkä rasite

Maaseudun Tulevaisuus kommentoi Jyväs­kylän kaupungin päätöstä keskeyttää vesi- ja energia­laitoksensa vähemmistö­osuuden myynti­selvitys.

”Kansalaisaloite kuntien omistamien vesilaitosten yksityistämisen kieltämiseksi lailla keräsi kahdessa päivässä yli 70 000 allekirjoitusta. Viikossa allekirjoituksia tuli 84 000.”

”Pelkona on, että yksityiset omistajat voisivat nostaa veden hintaa parantaakseen tuottoja.”

”Aloitteella on ollut vaikutusta jo ennen sen eduskuntakäsittelyä. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) lupasi, että vesihuollon yksityistämisestä tehdään selvitys osana ministeriössä valmisteilla olevaa kansallista vesihuoltouudistusta.”

”Vesihuolto ei ole kunnille pelkkä rasite, koska vesilaitokset tuottavat – varsinkin isoissa kunnissa – tasaista voittoa.”

”Perusteluksi vesiyhtiöiden yksityistämiseen ei riitä esimerkiksi vesijohto­verkoston iso korjausvelka. On vaikea kuvitella, että yksityinen toimija hoitaisi korjausvelan edullisemmin.”

”Vesihuollossakin pätee sääntö, että asiakas maksaa lopulta kaiken.”

”Kunnissa, joissa on edes harkittu vesilaitosten yksityistämistä, pitää ottaa Jyväskylän tapauksesta oppia. Kaikki ei voi olla kaupan, ja yhteisestä omaisuudesta on pidettävä huolta.”

Savon Sanomat toteaa, että Jyväskylän vesihuollon osittaista yksityistämistä koskeva selvitys lopetettiin alkuunsa, kun hanke joutui kovaan vastatuuleen.

”Kunnallisten yhtiöiden myymisessä strategisesti tärkeillä toimialoilla on parempi katsoa kuin katua. Se ei saa johtaa kuitenkaan esimerkiksi tehottomuuteen tai hinnoitteluun, jossa on takavuosien tapaan piiloveronomaisia piirteitä.”

Kauppalehti arvioi Verohallinnon levittämää asennetutkimusta, jonka mukaan 98 prosenttia suomalaista pitää verojen keräämistä tärkeänä hyvinvointivaltion ylläpitämisen vuoksi.

”Hyvinvointiyhteiskunnan ja verotuksen tiivis yhteys ei ole mielipide, vaan tosiasia. Sen näin laaja ymmärtäminen Suomessa kertoo ensisijaisesti koulutuksen hyvästä tasosta.”

”Olisi tärkeää tietää, miten myönteisesti suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan nettomaksajat suhtautuvat verotukseen. Vahva epäilys on, että alempia tuloluokkia kriittisemmin, sillä he maksavat enemmän veroja kuin hyötyvät niistä tulonsiirtoina. Tämän ryhmän vero­myönteisyys on lopulta se tekijä, joka ratkaisee järjestelmän kestävyyden.”

”Suomalaisten korkea luottamus verottajan kaltaisiin julkisiin instituutioihin on pääoma, jonka voi myös menettää. Luottamus edellyttää muun muassa uskoa siihen, että verovaroja käytetään harkiten ja kestävällä tavalla. Samoin on tärkeää, että kaikkien koetaan tekevän oman osuutensa verotulojen kerryttämiseksi.”
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Puu kaatui linjalla olleen bussin päälle Espoossa, toinen puu kaatui Turun moottoritielle

  2. 2

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  3. 3

   Koululaisten talviloma alkaa Etelä-Suomessa, jossa talvi on jättänyt tulematta: ”Tällaista ei ole koskaan ennen tapahtunut”

  4. 4

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  5. 5

   Kymmenen prosenttia maailman väestöstä on tällä hetkellä karanteenissa koronaviruksen takia

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  2. 2

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  3. 3

   Poliisi: Kadoksissa ollut Miikka Leinonen löytyi kuolleena Rajasaaren edustalta Helsingissä

  4. 4

   Jenny Nyman alkoi ostaa, remontoida ja myydä asuntoja pari vuotta sitten – nyt työn alla on kuudes asunto

   Tilaajille
  5. 5

   Black Sabbathin esikoisalbumin kuuluisassa kansikuvassa poseeraavan naisen henkilöllisyys paljastui viimein – Mutta piilotteliko hän todella kissaa takkinsa alla?

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Venäläismiljardööri lähetti kolme toimittajaa tutkimaan venäläisiä palkka­sotilaita – toimittajat tapettiin, ja nyt virallisen totuuden takaa aukeaa hyytävä tarina

   Tilaajille
  2. 2

   Jopa 70 prosenttia suomalaisista syö liian vähän hiilihydraatteja – asiantuntija kertoo yllättävät merkit, joista tunnistat hiilarivajeen

   Tilaajille
  3. 3

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  4. 4

   Huippuharpisti Emmanuel Ceysson osaa kertoa muusikoille, miten kilpailut voitetaan – Suomalaisille hän on ”ranskan­peruna”, ja syy siihen on puoliso Antti Holma

   Tilaajille
  5. 5

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  6. Näytä lisää