Pakkausteollisuus ei maksa kierrätystä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Pakkausteollisuus ei maksa kierrätystä

Julkaistu: 15.2. 2:00

Jutussa ”Muovi kiertoon” (HS 1.2.) oli joitakin täsmennettäviä kohtia. Jutussa mainittu tuottajavastuulaki on oikealta nimeltään jätelaki. Sen ja valtioneuvoston pakkausjäteasetuksen mukaan tuottajavastuullisella yrityksellä on vuoden 2016 alusta ollut velvollisuus järjestää kotitalouksille ja yrityksille myymiensä tuotteiden pakkausten keräys ja kierrätys sekä vastata niistä aiheutuvista kustannuksista.

Toisin kuin jutussa kirjoitettiin, pakkausten kierrätys ei kuulu pakkausteollisuuden – siis pakkauksia valmistavien yritysten – maksettavaksi. Keräyksen ja kierrätyksen kustantavat kaupan ja teollisuuden yritykset, jotka pakkaavat tai tuovat pakattuja tuotteita maahan ja joiden liikevaihto on yli miljoona euroa. Valtaosa yrityksistä on hoitanut vastuunsa liittymällä Rinkiin ja sitä kautta materiaalikohtaisiin tuottajayhteisöihin. Nämä yli 4 500 kaupan ja teollisuuden yritystä kustantavat pakkausjätteiden kierrätyksen Suomessa maksamalla kierrätysmaksuja käyttämästään pakkausmateriaalista.

Jaana Lindman

viestintäpäällikkö, Suomen pakkauskierrätys Rinki oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Älä sullo muoviroskia sisäkkäin, musta muovi kelpaa sittenkin ja korkit pitäisi irrottaa – Muovinkeräykseen liittyy ohjeita ja huhuja, vaikka oikeasti yksi nyrkkisääntö riittää