Mielipide    |   Vieraskynä

Lastensuojelu kaipaa suuria muutoksia

Uutta strategiaa luotaessa pitää kuunnella lapsia, kehittää varhaista ja moniammatillista tukea sekä hankkia lisätietoja lasten kasvusta ja kehityksestä.

Lastensuojelun valtakunnalliset kehittämistoimet ovat viime vuosina lähteneet liikkeelle yksittäisistä tragedioista, valvonnan esiin nostamista epäkohdista ja lastensuojelun henkilöstön aloitteista. Eduskunnan oikeusasiamiehen tarkastukset ovat nostaneet näkyviin sijaishuollon puutteita sekä eettisesti kyseenalaisia ja lainvastaisia käytäntöjä.

Turvallisten aikuisten puute, epävakaat ja jopa väkivaltaiset kasvuolot, useat sijoituspaikat ja toistuvat pettymykset voivat olla osa lapsen arkea. Joillekin lapsille murrosikä tuo vaikeita käytöshäiriöitä ja päihdeongelmia. Kuvaan voi kuulua oppimis- tai mielenterveysongelmia tai neurologisia sairauksia.

Lastensuojelun ongelmissa näyttää olevan usein kysymys siitä, että lasta on rajoitettu hänen lakisääteisten oikeuksiensa ja sosiaalialan ammatillisen etiikan vastaisesti. Mielivaltaiset kasvatuskeinot ovat saattaneet loukata jopa perustuslaissa suojattuja lapsen oikeuksia. Esimerkiksi sosiaalisten suhteiden katkaiseminen, itsemääräämisoikeuden loukkaukset, alasti riisuttaminen sekä nöyryyttävä ja alistava kohtelu ovat räikeässä ristiriidassa sijaishuollon hoitotavoitteiden kanssa.

Julkinen valta on juridisesti ja moraalisesti vastuussa siitä, että sijoitetuilla lapsilla on turvallinen kasvuympäristö ja että he saavat sellaista huolenpitoa ja kasvatusta, jolla voidaan korjata aiemmin syntyneitä vaurioita ja edistää lapsen hyvinvointia.

Lapsen oikeuksien sopimus ja kansallinen lainsäädäntö edellyttävät, että yhteiskunta huolehtii kodin ulkopuolelle sijoitettujen lasten oikeuksista ja heidän hyvästä hoidostaan. Sijaishuolto ei ole rangaistus: se on sisällöltään ja etiikaltaan vaativinta, myönteiseen muutokseen pyrkivää lastensuojelutyötä.

Erilaisia kehittämissuunnitelmia on laadittu runsaasti viime vuosikymmenten aikana. Valtiovalta on selvityttänyt lapsia loukkaavia käytäntöjä aiemmilta vuosikymmeniltä ja pyytänyt niitä anteeksi vuonna 2016.

Samat ongelmat toistuvat kuitenkin edelleen. Lasten kertomaa ei uskota. Omavaltaiset käytännöt ja ankarat rajoitustoimet ovat tarkastusten perusteella yhä joidenkin lasten arkea sijaishuollossa.

Lastensuojelua ei enää pitäisi kehittää vain siltä pohjalta, että reagoidaan yksittäisiin tragedioihin, raportteihin tai uupumiskertomuksiin. Sijoitettujen ja sijoitettuina olleiden lasten ääntä on kuultava entistäkin tarkemmin lastensuojelun strategiaa rakennettaessa.

Myös muita toimia tarvitaan. Viime hallituskauden kärkihankkeisiin kuuluneen lasten ja perheiden palvelujen muutosohjelman (Lape) mukaisesti ehkäisevää ja varhaista tukea on vahvistettava niin sosiaali- ja terveydenhuollossa kuin opetuksessakin. Lastensuojelun avohuollossa ja sijaishuollossa on sovellettava moniammatillista näkökulmaa.

Asiantuntemusta lapsen kasvusta ja kehityksestä on kartutettava. Käytännössä tämä voi tarkoittaa sitä, että viranomaiset pitää lailla velvoittaa huolehtimaan viranomaisyhteistyöstä ja riittävien sekä oikea-aikaisten palvelujen järjestämisestä.

Tarvitaan myös enemmän tietoa sijoitettujen lasten aiemmasta kasvu- ja kokemusympäristöstä. Mitä on huomattu ja tehty neuvoloissa ja varhaiskasvatuksessa? Millaisia lastensuojelun aiemmat toimenpiteet ovat olleet?

On käynnistettävä lastensuojelun pitkäjänteinen vaikuttavuustutkimus. Siinä on seurattava sijoitettujen lasten elämänkulkua ja arvioitava lastensuojelutoimien vaikuttavuutta. Julkisen vallan pitää hankkia luotettavaa tietoa siitä, miten vastuuta huostaan otetuista lapsista on toteutettu.

Käytäntöjen uudistamiseksi tarvitaan nimettyjä käytännön palveluyksiköitä, joissa tutkimus- ja kokemustietoon perustuen uudistetaan lastensuojelutyön ammatillista sisältöä ja laatua sekä eettisesti että juridisesti kestävällä tavalla. Hyvän pohjan tälle kehitystyölle antavat osaamis- ja tukikeskukset, joiden perustamista on valmisteltu Lape-ohjelmassa.

Tarvittavien muutosten tekeminen ei ole helppoa, ja alkuvaiheessa muutokset todennäköisesti lisäävät lastensuojelun kustannuksia. Palvelujärjestelmien, ehkäisevän työn, avohuollon ja sijaishuollon kehittäminen antaa kuitenkin ajan mittaan mahdollisuuksia myös taloudellisesti kestävään lastensuojeluun.

Aulikki Kananoja ja Tapio Räty

Kananoja on ylisosiaalineuvos. Räty on esittelijäneuvos eduskunnan oikeusasiamiehen kansliassa.

Vieraskynät ovat asiantuntijoiden puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut julkaistaviksi. Vieraskynissä esitetyt mielipiteet ovat kirjoittajien omia näkemyksiä, eivät HS:n kannanottoja. Kirjoitusohjeet: www.hs.fi/vieraskyna/.
Ota kaikki irti Hesarista
HS Digillä saat kaikki Hesarin digisisällöt käyttöösi

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Katajanokan alta paljastui mysteerirakennelma: Vedessä on piilossa sata metriä holvikaarta, joka on kuin suoraan keskiajalta

  2. 2

   Kenenkään leikit eivät jää huomaamatta – Tällaista on lauttasaarelaisessa päiväkodissa, jossa osa ”erityisen ihanista” lapsista tarvitsee erityistä tukea

   Tilaajille
  3. 3

   Haavisto-päätös on poliittisen järjestelmän voitto: Keskiöön nousi asia, joka kertoo Suomesta paljon

  4. 4

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmiset ahdistuvat silloinkin, kun siinä ei ole järkeä, sanoo psykiatrian professori – Hän kertoo vastalääkkeen, joka auttaa, kun koronavirus tai terrori-iskut tunkeutuvat mieleen

   Tilaajille
  6. Näytä lisää
  1. 1

   Osa ihmisistä kävelee ”istuma­kävelyä”, joka voi aiheuttaa kipuja niskassa asti – Fysio­terapeutti neuvoo kolme liikettä, joilla kävelystä tulee ryhdikästä ja sulavaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lähes joka toinen kiinalainen on nyt karanteenissa: HS:n kuvakooste näyttää aavekaupungeiksi muuttuneet metropolit

   Tilaajille
  3. 3

   Mies kasasi pihalleen romua, jätettä ja jopa puolikkaita junanvaunuja – Kuvat näyttävät, miten ympäristöä turmeltiin vuosien ajan

  4. 4

   Kauniista kodista tuli elämää suurempi statusviesti, ja siksi moni sulkee ovensa vierailta – Tätä on kotihäpeä

   Tilaajille
  5. 5

   Kansallispuiston kokoinen riita: Espoo aikoo jyrätä 2 000 hehtaaria arvokasta metsää, tilalle pientaloja

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Lumeen hukkuva Lappi pidättää hengitystään – Mitä lähiviikkoina tapahtuu?

   Tilaajille
  2. 2

   HS vietti vuorokauden Helsingin maineikkaimmalla huolto­asemalla, ja kello 1.06 pöytään nukahti työntekijöille tuttu mies

   Tilaajille
  3. 3

   ”Nyt multa meni pata jumiin” – HS:n haltuunsa saamat ääni­viestit paljastavat, kuinka luistelu­valmentaja Mirjami Penttinen raivoaa nuorille luistelijoille

   Tilaajille
  4. 4

   Neljä vuotta sitten Peter Vesterbacka sai illallisilla idean, joka ei koskaan toteudu – HS:n erikoisartikkeli kertoo kaiken Tallinnan-tunnelista

   Tilaajille
  5. 5

   Kuinka paljon pidemmälle kansanedustajat voivat väkivallan ihannoinnissa vielä mennä?

  6. Näytä lisää