Suomen on syytä luottaa ystäviinsä EU:ssa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Suomen on syytä luottaa ystäviinsä EU:ssa

Päätöksenteon yksimielisyysvaatimus rampauttaa EU:n ulkopoliittisen toimintakyvyn.

Julkaistu: 16.2. 2:00

Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen (kok) edistäisi (HS Vieraskynä 31.1.) maltillisesti EU:n enemmistöpäätöksentekoa ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Euroopan parlamentin jäsen Laura Huhtasaari (ps) osoitti vastauksessaan (HS Mielipide 8.2.) johdonmukaista epäluottamusta muihin jäsenmaihin.

On selvää, että päätöksenteon yksimielisyysvaatimus rampauttaa EU:n ulkopoliittisen toimintakyvyn. Osin tämän takia EU:n korkean edustajan sijasta tulipaloja EU:n lähialueilla sammuttelevat usein Saksan ja Ranskan johtajat. Vaatimus toimii myös kiristyksen välineenä niille jäsenmaille, joilla on vaikeuksia noudattaa yhteisiä pelisääntöjä tai jotka ovat kallellaan itään. Tämä ei ole Suomen kansallisen edun mukaista, vaikka Huhtasaari toisin väittikin.

EU:n on otettava kokonsa mukainen rooli kansainvälisessä politiikassa. Suomen on luotettava ystäviinsä ja jäsenmaiden maltillisen enemmistön päätöksentekokykyyn.

Aku Aarva

toiminnanjohtaja

Eurooppalainen Suomi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Määräenemmistöpäätöksiä ei tarvita lisää EU:n päätöksenteossa

Vieraskynä|Yhtenäinen ulkopolitiikka ei vaadi uutta sopimusta