Jätkäsaari oli haave ekologisesta asumisesta - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Jätkäsaari oli haave ekologisesta asumisesta

Ekologista kaupunginosaa haluttiin rakentaa Jätkäsaareen huolimatta siitä, että vuonna 2004 hyväksytyssä maakuntakaavassa saaren kaakkoisreunassa oli merkintä satamasta.

Julkaistu: 17.2. 2:00

Helsingin Jätkäsaaren liikenneongelmat ovat usein otsikoissa. Heikki Mustonen (HS Mielipide 8.2.) totesi, että ruuhkiakin pahempi ongelma ovat liikenteen päästöt, jotka johtuvat satamaan saapuvien vanhojen rekkojen päästöistä. Tähän lisäisin, että myös lauttaliikenne tuottaa huomattavia päästöjä.

Jätkäsaari oli haave ekologisesta asumisesta. Alueen osayleiskaavassa todettiin, että Jätkäsaaren rakentamisessa on tavoitteena laadukas kaupunkiympäristö. Pääosin asukkaiksi valikoituikin ympäristöstään välittäviä, autottomia, julkisesta liikenteestä riippuvaisia tai polkupyörällä liikkuvia ihmisiä.

Nyt he ovat kuitenkin sataman lautta- ja ajoneuvoliikenteen aiheuttamien saasteiden ympäröimiä ja hädin tuskin mahtuvat satamasta tuleviin ja meneviin täpötäysiin raitiovaunuihin.

Jätkäsaaren paradoksisen tilanteen juuret juontuvat viime vuosituhannen puolelle alkaen kaupunginvaltuuston toivomuksesta tutkia kaavoituksen yhteydessä mahdollisuutta toteuttaa alueella ekologista rakentamista ja soveltaa olennaisesti normaalia matalampaa pysäköintinormia.

Ekologista kaupunginosaa haluttiin rakentaa Jätkäsaareen huolimatta siitä, että vuonna 2004 hyväksytyssä maakuntakaavassa saaren kaakkoisreunassa oli merkintä satamasta. Ummistettiinko silmät sen vaikutuksille vai elettiinkö toivossa, että rekkaliikenne siirtyisi Vuosaareen? Satamaliikenteen näin voimakasta kasvua ei todennäköisesti kuitenkaan osattu ennakoida.

Ruuhkat ja päästöt kulkevat käsi kädessä. Liikenteen sujuvuus vähentäisi päästöjä, mutta toistaiseksi pullonkaulalle ei ole löytynyt sopivaa ratkaisua. Suotavaa olisi siis saada rekkaliikenne pois Jätkäsaaresta.

Leena Lakio-Järvinen

arkkitehti, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Rekkojen pakokaasut pilaavat Jätkäsaaren ilman