Pitkässäkin suhteessa voi olla kipinää - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Pitkässäkin suhteessa voi olla kipinää

Ihminen on niin monikerroksinen ja muuttuva olento, että löydämme toisistamme uutta, jos vain pysähdymme katsomaan ja kuulemaan.

Julkaistu: 17.2. 2:00, Päivitetty 17.2. 6:24

Avoimessa suhteessa elävä Riikka Suominen kyseenalaisti haastattelussa (HS 13.2.) pitkäaikaisen ja uskollisen parisuhdeihanteen. Se sai minut pohtimaan, miksi fyysinen, seksuaalinen yksiavioisuus on minulle uskollisuuden selkein merkki ja kenties monelle ehdottomin edellytys keskinäiselle luottamukselle – jos yksi pitäisi valita.

Voin vastata vain omasta puolestani. Minulla ei ole kokemusta avoimesta suhteesta tai polyamoriasta. Ne ovat eri asioita kuin ilman yhteistä sopimusta eletyt sivusuhteet, joita yleensä kutsutaan pettämiseksi. Omat kokemukseni parisuhteesta ovat lukumääräisesti vähäiset: teini-iän seurustelu ensirakkauden kanssa ja pian 23 vuotta täyttävä parisuhde nykyisen puolisoni kanssa. Kokemusta erilaisista ja erisuuruisista toiveista ja tarpeista seksin suhteen minulla on yli kymmenen vuoden ajalta.

Seksuaalinen yksinoikeus ei ole ainoa toimivan parisuhteen mittari, eikä varmaan paraskaan. Minulle on silti tärkeää, että seksi on jotain, jonka jaan vain puolisoni kanssa ja jonka hän jakaa vain minun kanssani.

Seksi ja eroottinen läheisyys ovat jotain paljon enemmän kuin ihastumista ja lämpimiä tunteita. Seksuaalisuus on se ihmisyyden alue, jossa olen ehkä eniten kesken, epävarmimmillani, paljas ja monin tavoin haavoittuva. Se edellyttää minulta enemmän luottamusta ja lähelle päästämistä kuin isokaan taloudellinen sitoumus tai jaettu arki.

Jos puolisollani olisi sivusuhde, kokisin suurta riittämättömyyttä, pelkoa ja pettymystä sekä suurta yksinäisyyttä. Kokisin tulleeni hylätyksi ja jääväni yksin juuri siellä, missä eniten tarvitsen sitä turvaa, jota jatkuvuus voi tuoda.

Totta on, että pitkä yhteiselo on saanut aikaan sen, että jännite minussa on laimentunut. Itselleni jännite, nautinto ja kiihottuminen eivät ole niin keskeisiä tavoitteita, että olisin niiden takia valmis kokeilemaan jotain muuta kuin yksiavioisuutta. Sen sijaan rohkenen toivoa, että sitoutuminen yhteen suhteeseen tuo sellaista hyvää ja syvää yhteyttä, jota seksikin parhaiten palvelee.

Uskon, että ihminen on niin monikerroksinen ja muuttuva olento, että en koskaan tunne toista läpikotaisin. Enhän tunne läpikotaisin itseänikään. Löydämme toisistamme uutta, jos vain pysähdymme katsomaan ja kuulemaan.

Minun on vaikea kuvitella, että eroottisen energian suuntaaminen muihin ihmisiin parantaisi parisuhdettani tai oman elämäni laatua.

Sen sijaan aavistan, että luottamuksen ja kihelmöivän kipinän yhdistäminen kantaa hyvää hedelmää.

Tuula Tynjä

teologian tohtori, Samassa veneessä -parisuhdetyön koordinaattori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Naisen päässä tikittää ”seksikello”, eikä se vaikene – Kirjailija Riikka Suominen elää avoimessa suhteessa ja kertoo, miksi moni löytää seksuaalisen huipun muualta kuin kotoa