Väkivallan seuraukset pitää tuoda julki uutisoinnissa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Väkivallan seuraukset pitää tuoda julki uutisoinnissa

Väkivalta aiheuttaa fyysisten vammojen lisäksi henkisiä vammoja.

Julkaistu: 22.2. 2:00

Helsingin Sanomat uutisoi (20.2.) Vantaalla julkisella paikalla tapahtuneesta pahoinpitelystä. Lähisuhdeväkivallan ehkäisytyötä tekevänä ammattilaisena huomio kiinnittyi uutisen kohtaan, jossa todettiin, että ”uhrin vammat jäivät kuitenkin vähäisiksi”.

Yksi keskeinen keino ehkäistä lähisuhdeväkivaltaa ja muuta naisiin kohdistuvaa väkivaltaa on tuoda esiin sen vakavat seuraukset yksilöille ja yhteiskunnalle ja muokata näin ilmiöön liittyviä vääriä mielikuvia. Medialla on tässä keskeinen rooli.

Fyysiset vammat eivät kerro väkivallan vakavuudesta tai uhrille aiheutuvista seurauksista. Väkivalta aiheuttaa fyysisten vammojen lisäksi henkisiä vammoja sekä pitkäaikaisina seurauksina esimerkiksi pelkotiloja, paniikkihäiriöitä sekä lukuisia sosiaalisia seurauksia. Akuutin kriisin hetkellä kukaan ei voi tietää, millaisia seurauksia väkivallanteolla lopulta on. Väkivallan kokemusten ja sen seurausten vähättely nostaa myös väkivaltaa kokeneiden ja tekijöiden kynnystä hakea apua.

Väkivallan seurausten vähättelyn sijaan median tulisi nostaa uhrien kokemuksia esiin. Rikosuutisten lopuksi pitäisi todeta esimerkiksi, että ”uhrille tarjottiin kriisiapua”. Seksuaalirikosten kohdalla voisi kertoa, että uhri ohjattiin seksuaaliväkivallan uhrien Seri-tukikeskukseen saamaan apua.

Suvi Nipuli

erityisasiantuntija

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Poliisi: Mies puri naista korvasta huoltoaseman pihalla Vantaalla

Seuraa uutisia tästä aiheesta