Putoaako Suomi Euroopan yhdentyvästä sähköverkosta? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Putoaako Suomi Euroopan yhdentyvästä sähköverkosta?

On hyvä muistaa, että Suomi ei vielä ole energiaomavarainen.

Julkaistu: 24.2. 2:00

Helsingin Sanomat (19.2.) nosti esiin hyviä näkökantoja tuulivoiman vaikutuksista sähkön hintavaihteluihin. On totta, että tuulivoiman tuotantomäärä riippuu sääoloista ja tuulisella säällä energiantuotanto on huomattavasti suurempaa kuin tyyneen aikaan.

Vastoin kirjoituksen näkemystä tuulivoimatuotanto on tarvittaessa vähennettävissä nopeasti, sillä tuulivoimalat voidaan pysäyttää muutamassa sekunnissa. Pysäyttäminen riippuu tuottajan kannalta pitkälti siitä, ovatko voimalat tukijärjestelmän piirissä tai millaisia sähkönostosopimuksia suurten sähkönkuluttajien kanssa on tehty.

Viime aikojen poikkeuksellisen alhaisiin hintoihin on monta syytä. Tuulivoiman lisärakentamisen ohella alhaiseen hintaan ovat vaikuttaneet leuto talvi, teollisuuden lakot, vesialtaiden täyttyminen runsaiden sateiden takia sekä kovat tuulet. Sateisella ja tuulisella säällä vesivoimaa ja tuulivoimaa tuotetaan enemmän.

Vaikka poikkeuksellisen suuria hintavaihteluita on jatkossakin, keskihinnat pysyttelevät pitkän ajan ennusteissa noin 40 eurossa megawattituntia kohden. Syynä tähän on pohjoismaisen sähköverkon vahvempi integrointi Englantiin ja Keski-Eurooppaan. Norjasta Englantiin otetaan käyttöön kaksi uutta merikaapelia, ja Tanskasta nostetaan voimakkaasti siirtokapasiteettia Saksaan ja Englantiin. Myös Ruotsi suunnittelee uutta yhteyttä Saksaan.

Suomessa sen sijaan on suunnitteilla vain yhden lisäyhteyden rakentaminen Ruotsiin. Vienti Ruotsin kautta ei tulevaisuudessa vedä, koska Ruotsin intressissä on jatkossa myydä Eurooppaan kapasiteetti, jonka se nyt myy Suomeen.

Kysymys kuuluu: onko Suomi putoamassa kelkasta, kun Euroopassa sähköverkot integroituvat entistä vahvemmin? Jäämmekö reuna-alueeksi, joka vain tuo sähköä kalliiseen hintaan naapurimaista silloin, kun oma tuotanto eri riitä? On hyvä muistaa, että Suomi ei ole energiaomavarainen. Viime vuonna kulutetusta sähköstä tuotiin ulkomailta 23 prosenttia.

Teemu Loikkanen

maajohtaja, OX2

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Tuulivoiman rakentamisen seuraus: sähkön hinta­heilahteluista tuli pysyviä

Seuraa uutisia tästä aiheesta