Olen vastuullinen seksiä ostava nainen, älkää tehkö minusta rikollista - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Olen vastuullinen seksiä ostava nainen, älkää tehkö minusta rikollista

Minulle seksin ostaminen on hyvinvointipalvelua, jolla on vaikutusta sekä henkiseen että ruumiilliseen hyvinvointiini.

Julkaistu: 24.2. 2:00, Päivitetty 24.2. 12:27

Keskustelu seksin ostamisen kriminalisoinnista on taas kiihtynyt. Vauhtia on otettu Ruotsista, jossa viime vuonna vietettiin seksin ostamisen kriminalisoinnin 20-vuotispäivää. Viimeksi kriminalisointia vaati Eva Biaudet (r), joka Kauppalehdessä (17.2.) vetosi tasa-arvopolitiikan nimissä seksin ostamisen kieltämisen puolesta.

Biaudet on huolissaan seksiä myyviin kohdistuvasta väkivallasta, hyväksikäytöstä ja ihmiskaupasta. Hän kuitenkin sekoittaa kaksi täysin eri asiaa: suostumuksellisen vapaaehtoisen seksipalvelujen myymisen ja seksityöhön pakottamisen. Ensimmäisessä on kyse työstä, jälkimmäisessä rikoksesta.

Suomalainen seksityöntekijöiden yhteenliittymä FTS Finland (Fair Trade Sex) ja Sexpo julkaisivat sivuillaan vastineen, jonka mukaan asiallinen keskustelu seksityöstä on mahdollista vain, jos nämä kaksi asiaa erotetaan toisistaan. Asiallisesta keskustelusta puuttuu paitsi vapaaehtoisesti seksityötä tekevien ääni myös vastuullisten asiakkaiden ääni. Sellaisten asiakkaiden kuin minä.

Olen akateemisesti koulutettu, työssä käyvä keski-ikäinen nainen ja minä ostan seksiä. Minun näkökulmastani katsottuna vaatimus seksin ostamisen kriminalisoinnista on järjenvastainen ja loukkaava.

Seksin ostokiellon takana on ajatus, että kaikki seksin ostajat ovat hyväksikäyttäjiä ja rikollisia. Vastaavasti kaikki seksin myyjät nähdään uhreina, hyväksikäytettyinä ja ihmiskaupan pelinappuloina. Näin ei tietenkään ole.

Seksipalvelua ostaessani olen aivan yhtä kohtelias, vastuullinen ja ystävällinen kuin ostaessani vaikkapa kampaamo- tai hierontapalvelua. Minä neuvottelen ja pyydän luvan.

Minä arvostan seksityöntekijää ihmisenä ja ammattilaisena. Minulle seksin ostaminen on hyvinvointipalvelua, jolla on vaikutusta sekä henkiseen että ruumiilliseen hyvinvointiini.

Minulle kohtaamiset seksityöntekijän kanssa ovat antaneet lisää itseluottamusta ja iloa elämään. Olen tullut nähdyksi, hyväksytyksi ja hyväillyksi turvallisessa tilanteessa sen sijaan, että olisin hakenut seuraa baarista tai lähtenyt kokeilemaan bdsm-toimintaa tuntemattoman Tinder-deitin kanssa.

Minun ja vakioseksityöläiseni tapaamiset ovat täynnä molemminpuolista arvostusta, uteliasta yhteistä matkaa seksin monipuolisuuteen sekä lämpöä ja välittämistä. Mistään väärästä saati rikollisesta toiminnasta ei todellakaan ole kyse. Tällaisia molemmille osapuolille reiluja, turvallisia ja voimauttavia kohtaamisia on Suomi täynnä.

Seksin ostokielto ei ole ratkaisu alan ongelmiin, päinvastoin se painaa ongelmat entistä enemmän piiloon ja huonontaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevien seksityöntekijöiden asemaa. Me vastuulliset asiakkaat emme ole rikollisia. Älkää tehkö meistä sellaista.

Rakkautta rahalla

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.