Vuokralaisen kuollessa asunnon irtisanomista olisi syytä helpottaa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Vuokralaisen kuollessa asunnon irtisanomista olisi syytä helpottaa

Nykyisellään kuolinpesän pitää erikseen irtisanoa vuokrasopimus, jotta vuokrasopimus päättyy.

Julkaistu: 27.2. 2:00

Vuokralaisen kuolema on haastava asiakaspalvelutilanne. Teemme Hekassa parhaamme, jotta vuokrasopimuksen irtisanominen saadaan tehtyä ripeästi kuoleman jälkeen, jos kuolinpesä ei aio jatkaa vuokrasuhdetta.

Nimimerkin Tytär (Mielipide 23.2.) kuvaamassa tapauksessa valitettavasti tapahtui väärinkäsityksiä Hekan puolelta, ja vuokrasopimuksen irtisanominen oli vaivalloisempaa asiakkaalle kuin mitä sen pitäisi olla.

Irtisanominen onnistuu esimerkiksi sähköisesti. Virkatodistuksia ja mahdollisia valtakirjoja kuitenkin tarvitaan, jotta vuokralaisen kuolema ja kuolinpesän osakkaiden suostumus irtisanomiseen on todettavissa.

Vuokranantajan pitää noudattaa vuokralaisen kuolemantapauksen sattuessa huoneenvuokralakia, joka osaltaan aiheuttaa kankean tuntuisen menettelyn. Vuokralaisen kuolema ei suoraan päätä vuokrasopimusta, vaan vuokrasuhde jatkuu kuolinpesän kanssa. Kuolinpesä on vastuussa vuokranmaksusta. Kuolinpesän pitää erikseen irtisanoa vuokrasopimus, jotta se päättyy. Tämä hämmentää usein kuolinpesän osakkaita.

Mitä asialle voitaisiin tehdä? Vuokralaisen kuollessa esimerkiksi irtisanomisaikaa voitaisiin lain tasolla lyhentää molemmin puolin ja irtisanomisen perusteita keventää. Vaihtoehtoisesti huoneenvuokralaki voisi sisältää olettaman siitä, että vuokrasuhde päättyy tietyn ajanjakson jälkeen vuokralaisen kuolemasta, jos kuolinpesä ei erikseen määräajassa ilmoita halukkuuttaan jatkaa vuokrasuhdetta. Tämä mahdollistaisi sen, ettei vuokravelkoja kertyisi ja asunto saataisiin nopeammin eteenpäin sitä tarvitsevalle.

Irtisanomisen pitkittyminen ei ole kuolinpesän eikä vuokranantajan edun mukaista.

Jaana Närö

toimitusjohtaja, Helsingin kaupungin asunnot oy

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.