Vanhukset voivat pitää yllä omaa toimintakykyään pienillä teoilla - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Vanhukset voivat pitää yllä omaa toimintakykyään pienillä teoilla

Kuntoutus auttaa ikääntyvää tekemään itselleen tärkeitä asioita.

Julkaistu: 27.2. 2:00

Helena Kaartinen kysyi (HS Mielipide 16.2.), milloin tulemme sellaiseen ikään ja kuntoon, että ”voi jo odottaa jonkinlaista passausta”.

Jokainen meistä ikääntyy yksilöllisesti, mutta nykyisin aika moni haluaa viettää aktiivista, osallistuvaa elämää loppuun asti, jos se on terveyden puolesta mahdollista. Ajatus, että olisi jokin tietty ikä, jolloin olisi oikeutettu ”passaamiseen”, ei liene laajasti jaettu.

Lähtökohtana terveyden edistämisessä ovat ihmisen oma vastuu ja teot. On totta, että ”kuntouttava työote” ei ole hyvä termi. Nykyään puhutaankin mieluummin toimijuuden tukemisesta. Tarkoitus on, että ihmistä autetaan ylläpitämään ja joskus parantamaan omaa toimintakykyään itselleen merkityksellisten asioiden tekemiseksi. Suurin osa ikääntyneistä haluaa elää elämäänsä itsenäisesti ja omalla tavallaan, mitä tavoitetta kunta yrittää parhaansa mukaan tukea.

Kirjoittajan mainitsema toteamus ”kaada itse kahvisi, että pysyt toimintakykyisenä” on aivan totta. Näennäisesti pienillä teoilla on hyötynsä. Jotta kahvia voisi kaataa, se on ensin hankittava ja keitettävä. Se tietää usein ostosmatkaa, kävelyä, kurkottelua, kantamista ja muutakin toimintaa, joka kokonaisuutena ylläpitää ja edistää toimintakykyä sekä mahdollisuutta asua omassa kodissa, valitsemassaan elinympäristössä.

Ikä ei ole kuntoutumisen este, ja suurin osa kokee kuntoutumiseen saamansa avun ja kannustuksen myönteisenä. Moni ikääntynyt oppii, että omalla toiminnalla voi saada muutosta aikaan.

Kotihoitoa on viime vuosina vahvistettu lukuisilla kuntoutuksen ammattilaisilla, ja kotikuntoutus on otettu käyttöön eri puolilla Suomea. Hyötyjinä ovat nimenomaan yksilöt ja yhteisöt, kun vanhuuden usein mukanaan tuomat vaivat eivät tarkoitakaan passiivista tai toimetonta elämää. Jos arjessa pitääkin huolta itsestään, kodistaan ja läheisistään, jokaiselle jää toivottavasti aikaa myös hellittää ja nauttia vaikka kahvista.

Meri Pekkanen

vastaava toimintaterapeutti

Mervi Piipponen

vastaava toimintaterapeutti

Kati von Zansen

toimintaterapeutti, Helsingin kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Voin jumpata ja syödä terveellisesti, mutta kuolinsiivoukseen en ryhdy

Seuraa uutisia tästä aiheesta