Kiitos viranomaiset, virkaintonne on ihanaa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Kiitos viranomaiset, virkaintonne on ihanaa

Harva asia tekee kansakunnalle yhtä hyvää kuin viranomaisten rohkeus toimia.

Julkaistu: 27.2. 2:00, Päivitetty 27.2. 6:23

Kuva: Mitro Härkönen / HS

Suomalaisesta virkakunnasta on viime aikoina kantautunut lupaavia pieniä signaaleja.

Esimerkeiksi voi ottaa vaikkapa kolme korkea-arvoista yksilöä.

Oikeuskansleri Tuomas Pöysti on ottanut työssään rivakan ja oma-aloitteisen otteen. HS kertoi vastikään (22.2.) kanslerin ottaneen oma-aloitteisesti tutkintaan tiedonkulkuun valtionhallinnossa liittyviä epäselvyyksiä. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Pöysti käyttää avoimesti mandaattiaan. Kaikki hänen edeltäjänsä eivät olleet yhtä aktiivisia.

Suomen kilpailuviranomaiset taas tuntuvat saaneen piristysruiskeen sen jälkeen, kun Kirsi Leivo aloitti Kilpailu- ja kuluttajaviraston pääjohtajana syksyllä 2018. Virasto on ottanut riuskasti kantaa niin Veikkauksen asioihin kuin apteekkien sääntelyynkin. Viimeksi tammikuussa (HS 4.1.) Leivo antoi HS:ssä listan keinoja, joilla apteekkien ylisuuria voittoja voisi rajoittaa. Marraskuussa virasto esitti markkinaoikeudelle, että Keskon ei pitäisi kilpailusyistä saada ostaa toista elintarvikealan yritystä, Heinon tukkua. Pyyntö meni läpi, ja tapauksesta tuli ensimmäinen markkinaoikeuden kieltämä yrityskauppa.

Myös terveysviranomaisten rooli on kasvanut. Aluehallintovirastot ja alan valvontaviranomainen Valvira ovat tarttuneet etenkin vanhustenhoidon ongelmiin. Valviran johtaja Markus Henriksson on omaksunut aktiivisen otteen, ja viranomaiset ovat esimerkiksi keskeyttäneet hoitajamitoituksia rikkovien hoivakotien toimintaa. Moni kysyi kohun alettua, miksi tilannetta oli ennen tarkastusten aaltoa katsottu läpi sormien.

Mandaattiaan käyttävät viranomaiset ovat yksi oikeusvaltion peruskivistä. Laki määrittää asiat, joista heidän on pidettävä huolta. Tehtävän voi kuitenkin hoitaa joko oma-aloitteisesti tai varovaisesti, virheitä vältellen.

Rohkaisevat esimerkit panevatkin kysymään, onko viranomaisten mandaatti täydessä käytössä muilla yhteiskunnan aloilla.

Esimerkiksi digitalisoituvalla finanssialalla, dataa imuroivien netti- ja mainosfirmojen valvonnassa tai monipuolistuvien hyvinvointi- ja terapiapalvelujen valvonnassa riittää varmasti sarkaa. Suomen kannattaisi varmistaa, että niitä vahtivilla viranomaisilla on tarvittavat resurssit ja mandaatti toimia.

Viime vuosina on nähty, että harva asia tekee kansakunnalle yhtä hyvää kuin viranomaisten rohkeus toimia eli kunnon vanhanaikainen virkainto.

Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimituksen esimies.