Peruskoulun ensimmäisellä luokalla alkavasta kielestä on tehtävä luvanvarainen - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Peruskoulun ensimmäisellä luokalla alkavasta kielestä on tehtävä luvanvarainen

Suomen koululaitoksessa saksa, ranska ja espanja – venäjän ohella – ovat kuihtuneet niin sanotuiksi harvinaisiksi vieraiksi kieliksi.

Julkaistu: 28.2. 2:00

Suomen kieli häviää Suomessa yhä useammin englannille. Suomalaisen ravintolaketjun markkinointipäällikön mukaan suomen kieli näyttää ruokalistassa ”rumalta” (HS Merkintöjä 24.2.).

Valitettavasti myös Suomen koululaitos kasvattaa englannin valta-asemaa. Ensimmäisen vieraan kielen eli A1-kielen voi aloittaa varhennetusti peruskoulun ensimmäiseltä luokalta, seitsemän vuoden iässä.

Ensimmäinen vieras kieli tulee valtaosassa Suomen kouluja olemaan tosiasiassa ensimmäinen tuttu kieli, englanti, jonka alkeet lapset ovat jo oppineet tietokonemaailmasta.

Englannista on tullut yleiskieli, jota on osattava kaikkialla. Euroopassa ja erityisesti EU:n jäsenmaassa on kuitenkin tarpeellista hallita myös muita kieliä. Suomen koululaitoksessa saksa, ranska ja espanja – venäjän ohella – ovat kuihtuneet niin sanotuiksi harvinaisiksi vieraiksi kieliksi.

Suomella on vuosisataiset kulttuurisuhteet ensisijaisesti Eurooppaan. Demokratiaihanteemme, arvomaailmamme ja hyvinvointikäsityksemme pohjautuvat eurooppalaiseen kulttuuriperintöön.

Vuonna 2018 EU-maiden osuus Suomen tavaraviennistä ja tavaratuonnista oli yli puolet: noin 60 prosenttia, josta Saksan osuus molempiin suuntiin oli runsaat 15 prosenttia. Yhdysvaltain osuus oli viennistä 6,7 prosenttia ja tuonnista 3,3 prosenttia (EK 2020). Harvinaistuneilla vierailla kielillä on siis poikkeuksellisen keskeinen asema Suomen tärkeimmissä kauppasuhteissa ja yhä enemmän kysyntää myös kotimaanmatkailun palvelutehtävissä.

Peruskoulun ensimmäisellä luokalla alkavasta kielestä on tehtävä luvanvarainen. Ainoastaan hyvin perustellusta syystä tuo kieli voisi olla englanti. Näin muut kielet saavat suojatun alun ja maatamme vuosikymmenet vaivannut kielten osaamisvaje tulee korjatuksi.

Englannin edut turvataan esimerkiksi kolmannella luokalla alkavana valinnaisena A2-kielenä.

Jukka O. Mattila

Hattula

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Kolumni|Olemme itse syypäitä siihen, että ravintolat muuttuvat englanninkielisiksi

Seuraa uutisia tästä aiheesta