Kansalainen, mitä hyväksyt omalta poliitikoltasi? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Kansalainen, mitä hyväksyt omalta poliitikoltasi?

Viime viikkojen tapaukset ja netissä rehottava vihapuhe kertovat siitä, että työ käytöstapojen ja yhtäläisten ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi sekä rasismin vähentämiseksi on vasta alussa.

Julkaistu: 29.2. 2:00

Vihapuheen yleistyminen on viime aikoina huolestuttanut monia. Tasavallan presidentti sanoi valtiopäivien avajaisissa, etteivät rasismi ja antisemitismi ansaitse mitään jalansijaa yhteiskunnassamme.

Kansanedustaja kirjoitti Facebookissa, että presidentti hyökkäsi kansanedustajan edustamaa politiikkaa vastaan.

Valtakunnansyyttäjän ja poliisin (HS 24.1.) näkemyksen mukaan on syytä epäillä, että kansanedustaja on syyllistynyt viharikokseen.

Europarlamentaarikko kannusti kaupunginvaltuutettua Twitterissä sanoen, että jokainen maa tarvitsee tällaisen toimijan. Valtuutettu on fantasioinut tutkijan joukkoraiskauksella, ja hänet on tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kansanedustaja spekuloi sisällissodalla. Poliittisen nuoriso­järjestön johtohenkilö ilmoitti olevansa fasisti sanoen, ettei edes näe olevansa ”erityisen radikaali nuorisojärjestön sisällä” (HS 25.2.).

Haluamme vilpittömästi kysyä sinulta, tavalliselta kansalaiselta: Miten suhtaudut tällaiseen käyttäytymiseen? Oletko valmis tukemaan näin käyttäytyvien henkilöiden nousua maamme johtoon?

Nämä tapaukset ja netissä rehottava vihapuhe kertovat siitä, että työ käytöstapojen ja yhtäläisten ihmisoikeuksien kunnioittamiseksi sekä rasismin vähentämiseksi on vasta alussa.

Rakentava keskustelukulttuuri on eräs Silakkaliikkeen käytännön tavoitteista. Hyökkäävän keskustelutyylin vähenemisestä on joillakin keskustelupalstoilla jo nähty merkkejä.

Hyvä arki lähtee toista ihmistä kunnioittavista käytöstavoista. Niiden arvostusta politiikassa voi korostaa esimerkiksi äänestyspäätöksellä.

Katriina Valli

Sanna Karvonen

Jani Turku

sekä parvi muita Silakkaliikkeen aktiiveja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Valtakunnan­syyttäjältä historiallinen päätös: Pyytää edus­kunnalta suostumusta perus­suomalaisten kansan­edustajan Juha Mäenpään syyttämiseksi – Mäenpää kiistää

Perussuomalaisten Toni Jalonen julistautui fasistiksi, näin hän selittää: ”Oikein hyvä ideologia kannattaa, vaikka siihen on liitetty negatiivisia merkityksiä”