Taidekasvatus kehittää tunnetaitoja ja empatiaa - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Taidekasvatus kehittää tunnetaitoja ja empatiaa

Taideaineiden asemaa tulisi vahvistaa perusopetuksessa.

Julkaistu: 9.3. 2:00

On hienoa, että empatian, tunnetaitojen ja sosiaalisten valmiuksien oppimisen tärkeys peruskoulussa on nostettu esiin. Näiden taitojen opettamiseksi Minna Kartano ehdotti (HS Vieraskynä 28.2.) jopa oman oppiaineen perustamista.

Uuden oppiaineen sijaan ehdotamme taideaineiden aseman vahvistamista perusopetuksessa sekä luokanopettajankoulutuksessa.

Taideopetuksessa – etenkin musiikki-, tanssi- ja teatterikasvatuksessa – juuri edellä mainittujen taitojen opettaminen on keskeistä. Taideopetuksen yhdessä tekemisen prosessit harjoittavat yhteisten tavoitteiden asettelua, neuvottelua ja toisen huomioon ottamista.

Myös tutkimukset nostavat esiin taidekasvatuksen mahdollisuudet tunteiden kohtaamisessa, käsittelyssä ja jakamisessa. Taiteellinen toiminta kehittää muun muassa taidollisen ja kulttuurisen erilaisuuden hyväksymistä ja arvostamista. Yhteisten sävellysten tekemisen on puolestaan osoitettu avaavan arvokkaita mahdollisuuksia yhteistyötaitojen ja päätöksenteon harjoitteluun.

Myös oppilaat tunnistavat taidetyöskentelyn vaikutukset esimerkiksi tunteiden säätelyyn ja yhteisöllisyyteen. Juuri julkaistussa ArtsEqual-hankkeen tutkimuksessa oppilaat raportoivat, että yhdessä laulaminen vaikutti mielialaan myönteisesti, vahvisti ryhmähenkeä ja innosti opiskelua.

Kuten Kartano totesi, tunnetaitoja tulee saada harjoitella ja niihin tulee koulussa antaa vuorovaikutuksen kautta tapahtuvaa ohjausta. Osaavan opettajan johdolla tapahtuva taidekasvatus tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia elämäntaitojen vahvistamiselle kokonaisvaltaisen kasvun edistämiseksi.

Heidi Partti

Marja-Leena Juntunen

musiikkikasvatuksen professoreja

Taideyliopiston Sibelius-Akatemia

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Vieraskynä|Elämäntaidoista pitäisi tehdä erillinen oppiaine

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Luetuimmat - Mielipide

Luitko jo nämä?

Luetuimmat

Uusimmat