Venäjä myöntää nyt avoimesti olevansa autoritaarinen, yhteen johtajaan henkilöitynyt valtio - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Venäjä myöntää nyt avoimesti olevansa autoritaarinen, yhteen johtajaan henkilöitynyt valtio

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole vielä sanonut jatkavansa presidenttinä nykyisen kautensa päätyttyä, vaikka siitä on tulossa mahdollista. Virallinen propaganda kuitenkin korostaa nyt Putinin jatkon järkevyyttä.

Julkaistu: 17.3. 2:00, Päivitetty 17.3. 6:29

Kuva: Markus Jokela / HS

Venäjällä perustuslakituomio­istuin hyväksyi maanantaina muutokset maan perustuslakiin.

Niitä onkin pitkä lista: lähes kaikille perinteisille kannattaja­ryhmille on haluttu antaa jotain. Huomio on kuitenkin kiinnittynyt duuman toisessa käsittelyssä viikko sitten tehtyyn lisäykseen, joka ”nollaa” Vladimir Putinin kaudet ja käytännössä sallii hänen jatkaa presidenttinä vielä kaksi uutta kautta.

Emme ehkä ikinä saa tietää, milloin Putin päätti tästä lisäyksestä. Emmekä todennäköisesti saa kovin pian tietää, jatkaako hän presidenttinä nykyisen kautensa jälkeen.

Virallinen propagandakoneisto kuitenkin käy nyt kovilla kierroksilla selittäessään, miksi Putinin jatko presidenttinä on tärkeää, hyödyllistä ja välttämätöntä.

Putinin mahdollista jatkoa koskeva lisäys on kiinnostava muutos juuri julkisessa viestinnässä.

Käytännössähän Putin kirjoitti itsensä perustuslakiin, vaikka teknisesti poikkeus koskee myös yhden kauden presidenttinä ollutta Dmitri Medvedeviä.

Se tarkoittaa, että Venäjän vallanpitäjät myöntävät nyt avoimesti Venäjän olevan autoritaarinen, yhteen johtajaan henkilöitynyt valtio. Se näkyy myös julkisessa propagandassa, jossa nyt selitetään muun muassa Venäjän poliittisen järjestelmän keskeneräisyyttä, kausi­rajoitusten turhuutta suositun johtajan kohdalla ja oikeutta kehittää omanlaista järjestelmää.

Sellainen järjestelmä oli jo. Putin olisi voinut muuttaa perustuslakiakin milloin vain, sillä Venäjällä sen turvana ei ole samanlaisia lukkoja kuin läntisissä monipuoluejärjestelmissä.

Putin on kuitenkin antanut ymmärtää, ettei hän ole kuin Turkin johtaja Recep Tayyip Erdoğan, Kiinan Xi Jinping tai Valko-Venäjän Aljaksandr Lukašenka. Ei enää.

Putin pitää mielellään vaihtoehtonsa avoimina ja muut pimennossa suunnitelmistaan. Epävarmuus siis jatkuu.

Nyt Moskovassa kuitenkin yleisesti lähdetään siitä, että Putin jatkaa presidenttinä. Jälleen kerran erityisesti ilmoittamisen tapa ärsyttää, mutta viime aikoina mielipidemittauksissa on näkynyt myös yleistä kyllästymistä Putiniin. Saa nähdä, missä muodossa tämä tulee ulos.

Tosin venäläistenkin on vielä elettävä koronavirusepidemian läpi, vaikkei se useimpia vielä huoleta. Toistaiseksi ei tiedetä epidemian vaikutuksista Venäjään, mutta niistä on taatusti tulossa merkittäviä.

Kirjoittaja on HS:n Moskovan-kirjeenvaihtaja.