Selviämme koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä yhdessä - Mielipide | HS.fi

Selviämme koronaviruksen aiheuttamasta kriisistä yhdessä

Koronaviruksen leviämisen estäminen on meidän kaikkien velvollisuus.

18.3.2020 2:00

Covid-19 eli koronavirus on aiheuttanut mullistuksia, joita näkyy joka puolella. Monet ovat ahdistuneita, huolissaan ja hämillään. Se on täysin normaalia. Joudumme kohtaamaan terveysuhan, jonka kaltaista emme ole nähneet elinaikanamme.

Samanaikaisesti virus leviää ja vaara kasvaa. Terveysjärjestelmiä, talouksia ja jokapäiväistä elämäämme koetellaan. Kaikista haavoittuvimmassa asemassa ovat ne, joihin virus vaikuttaa eniten, etenkin ikäihmiset; ja ne, joilla on valmiiksi terveysongelmia ja joilla ei ole varmaa pääsyä terveydenhuoltoon; ja ne, jotka elävät köyhyydessä tai köyhyyden rajalla.

Pandemian aiheuttamat sosiaaliset ja taloudelliset asiat sekä hidastuva talouskasvu vaikuttavat moniin meistä muutaman kuukauden ajan. Viruksen leviäminen kuitenkin loppuu aikanaan, ja taloudet toipuvat.

Kunnes näin tapahtuu, meidän täytyy toimia yhdessä viruksen leviämisen hidastamiseksi ja katsoa toistemme perään. Nyt on aika varovaisuudelle eikä paniikille, tieteelle eikä stigmalle ja faktoille eikä pelolle. Vaikka tilanne on luokiteltu pandemiaksi, voimme silti kontrolloida sitä. Voimme hidastaa viruksen leviämistä, estää infektioita ja pelastaa henkiä. Mutta siihen vaaditaan ennenkuulumatonta henkilökohtaista, kansallista ja kansainvälistä toimintaa.

Koronavirus on meidän yhteinen vihollisemme. Meidän täytyy julistaa sota tätä virusta vastaan. Tämä tarkoittaa vastuuta varustautumisesta sekä toimien tehostamista ja laajentamista.

Tämä tapahtuu toteuttamalla tehokkaita hillintästrategioita, aktivoimalla ja parantamalla hätävalmiuden järjestelmiä, lisäämällä voimakkaasti potilaisiin kohdistuvaa testaus- ja hoivasuorituskykyä, valmistelemalla sairaaloita ja varmistamalla, että sairaaloilla on tilaa, tarvikkeita ja henkilökuntaa, ja kehittämällä henkiä pelastavia lääketieteellisiä toimenpiteitä.

Meillä kaikilla on myös vastuu seurata lääketieteellisiä neuvoja ja noudattaa terveysviranomaisten suosituksia.

Virus vaikuttaa myös globaaliin talouteen. Epävarmuus on iskenyt voimakkaasti rahoitusmarkkinoihin. Globaalit toimitusketjut ovat keskeytyneet. Kysyntä sijoituksille ja kuluttamiseen on vajonnut alas. Tämä tarkoittaa globaalin taantuman riskiä.

Mikään maa ei selviä yksin. Talouksien virkistämiseksi valtioiden täytyy laajentaa julkista sijoittamista, tehostaa kaupankäyntiä sekä tukea niitä ihmisiä ja yhteisöjä, joihin tauti tai negatiiviset taloudelliset vaikutukset iskevät pahiten.

Pandemia korostaa ihmisperheen keskinäistä riippuvuutta. Koronaviruksen leviämisen estäminen on meidän kaikkien velvollisuus.

YK – myös Maailman terveysjärjestö – on täysin mobilisoitunut. Työskentelemme hallitusten kanssa tarjoamalla kansainvälistä ohjeistusta, jotta maapallo voi taistella tätä uhkaa vastaan. Olemme tässä yhdessä – ja selviämme tästä, yhdessä.

António Guterres

pääsihteeri, Yhdistyneet kansakunnat

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide