Koronavirus ottaa mittaa vastuullisesta viestinnästä

Viestinnän eettisten ohjeiden mukaan viestinnän ammattilainen osallistuu julkiseen keskusteluun vastuullisesti ja kaikkia osapuolia kunnioittavalla tavalla.

18.3.2020 2:00

Koronavirus on asettanut koko yhteiskuntamme haastavaan tilanteeseen. Päätöksiä on tehtävä nopeasti. Ratkaisuja tehdään liki kaiken kokoisissa organisaatioissa puutteellisin ja alati muuttuvin tiedoin.

Päätösten tekemisen lisäksi tehokas viestintä on korostuneessa roolissa. Tiedonnälkä on joka puolella kova. Tämä johtaa helposti kärjekkäisiin ja hyökkääviin mielipiteisiin tai jopa virheellisen tiedon jakamiseen.

Nyt otetaankin mittaa viestinnän eettisyydestä, josta puhutaan organisaatioviestinnän kohdalla nykyisin yhä enemmän. Organisaatioilta ja niiden toiminnasta viestiviltä vaaditaan nopeuden ohella toisaalta myös malttia ja valmistautumista omien virheiden myöntämiseen.

Viestinnän eettiset ohjeet edellyttävät viestijältä totuudenmukaisuutta: näkemykset ja mielipiteet erotetaan toisistaan, eikä virheellisiä väitteitä levitetä. Ja jos virheitä sattuu – kuten kiireessä ja vajavaisin tiedoin toimiessa tapahtuu –, erehdykset tuodaan rehdisti esiin ja tiedot korjataan.

Viestinnän eettisten ohjeiden mukaan viestinnän ammattilainen osallistuu julkiseen keskusteluun vastuullisesti ja kaikkia osapuolia kunnioittavalla tavalla. Eri kohderyhmät tavoitetaan nyt vain aktiivisella ja vuorovaikutteisella viestinnällä. Eettiseksi viestinnän tekee halu keskittyä kriisin lievittämiseen ja ratkaisemiseen.

Eri alojen itselleen laatimat eettiset ohjeet saattavat kuulostaa sanahelinältä. Mutta näissä tosipaikoissa niiden arvo mitataan näkyvällä tavalla.

Janne Laukkanen

Viestinnän eettisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, viestintäjohtaja

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide