Perustulo antaisi suojaa kriiseiltä ja toisi mielenrauhaa

Sosiaaliturvan uudistushankkeessa tulee vakavasti harkita perustuloa uuden ajan turvaverkoksi.

18.3.2020 2:00

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vaikutukset ovat huomattavia monille aloille, ja yritysten kohtaloista ollaan huolestuneita hyvästä syystä.

Yritysten lisäksi olisi kuitenkin kiinnitettävä huomiota ihmisten taloudellisen turvan säilymiseen myös poikkeusaikoina ilman ruuhkautuvaa tarveharkintaa.

Koska ilmasto- ja ympäristökriisin syveneminen todennäköisesti vain kiihtyy, erilaisista pandemioista ja poikkeustiloista on tulossa aiempaa yleisempiä. Sosiaaliturvan uudistushankkeessa tuleekin vakavasti harkita perustuloa uuden ajan turvaverkoksi.

Yritysten toiminta perustuu lopulta ihmisten tarpeisiin, joten kokonaisuuden kannalta tärkeintä olisi varmistaa ihmisten (taloudellinen) turvallisuus ja luottamus yhteiskuntaan, oli tilanne ja kriisi mikä hyvänsä. Universaali vastikkeeton perustulo (negatiivinen tulovero) voisi olla Euroopan unionin sosiaalisia oikeuksia kunnioittavan suuruinen kaivattu perusturva, joka turvaisi erityisesti yrittäjiä, freelancereita, alustatyöntekijöitä ja työttömiä epävarmojen aikojen koittaessa.

Elinkeinoltaan epävarmojen alojen – esimerkiksi matkailu- ja kulttuurialojen – yrittäjille ja freelancereille voisi tarjota väliaikaista rahallista kriisitukea, jotta nämäkin yhteiskunnallisesti arvokkaat tekijät saavat mielenrauhan pandemian ajaksi.

Nykyinen poikkeustila tulee tavalla tai toisella kalliiksi bruttokansantuotteen ja vallitsevan status quon näkökulmasta, mutta kattavan turvaverkon puuttuminen tuo lisäksi tarpeetonta inhimillistä kärsimystä ja huolta. Tutkimusten mukaan perustulo tuo epävarmassa tilanteessa oleville ihmisille mielenrauhaa. Uskon, että tämän lisäksi se vahvistaisi myös ihmisten keskinäistä luottamusta ja kunnioitusta instituutioita kohtaan.

Kun tahtoa on, rahaa kyllä löytyy tarpeellisiin uudistuksiin.

Valtteri A. Aaltonen

väitöskirjatutkija, Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide