Urheilun hohto perustuu aitouteen - Mielipide | HS.fi

Urheilun hohto perustuu aitouteen

Urheilukisojen järjestäminen ilman yleisöä olisi monin tavoin ongelmallista.

18.3.2020 2:00

Perttu Salmenhaara kysyi (HS Mielipide 16.3.), pitääkö urheilua seurata paikan päällä. Koronavirus pakottaa järjestäjät perumaan useita urheilutapahtumia ympäri maailman. Salmenhaaran mielestä urheilutapahtumat voidaan järjestää ilman yleisöä, sillä suurin osa seuraa kesän urheilutapahtumia television kautta ja yleisöä voidaan luoda keinotekoisesti nykyteknologialla.

Salmenhaaran ehdotuksissa on monta ongelmakohtaa. Esimerkiksi Tokion olympiakisoissa olisi yhdessä lajissa satoja urheilijoita, jotka potentiaalisesti voisivat levittää koronavirusta toisilleen. Televisioyhtiöitä, toimittajia, järjestäjiä, toimitsijoita, lääkintähenkilökuntaa, kuljettajia, huoltomiehiä, turvamiehiä ynnä muita tarvitaan, vaikkei katsomossa olisikaan turistiyleisöä. Mahdollisia koronaviruksen levittäjiä olisi siis joka lähtöön.

Urheilun – ja elämän – hohto perustuu aitouteen, yksilöurheilijan tai joukkueen suorituksesta syntyvään vuorovaikutukseen yleisön kanssa. Urheilijat syttyvät yleisöstä ja toisinpäin. Jo rapakon takana toimivien televisiokanavien asettamat keinotekoiset mainokset suoriin NHL-lähetyksiin ärsyttävät allekirjoittanutta. Kaukalon laidalla näkyy mainoksia, jotka eivät oikeasti ole siellä. Nautinto ja luottamus koko urheiluyhteisöä kohtaan murenevat, jos yksikin osa on keinotekoinen. Seuraavaksi koko tapahtuma voidaan luoda tietokoneella, ja sitten puhutaankin jo e-urheilusta.

Järjestäjät haluavat rahaa yleisöltä, pääsylipuista ja hodarimyynnistä. Yleisö haluaa, niin kotona kuin paikan päälläkin, tuntea aitouden. Jalkapallon euroopanmestaruuskisoissa on muun muassa kyse siitä, että moni fani järjestää matkan saadakseen vaikkapa kokea sekä huippumatsit Wembleyllä että itse kaupungin, Lontoon – siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Futismatsit eivät rajoitu pelkästään stadionille, vaan niistä kohistaan koko viikon kaupungilla, baareissa ja kahviloissa.

Kaikki tämä jää puuttumaan, jos tapahtumat järjestetään ilman yleisöä. Euroopan jalkapalloliitto (Uefa) onkin päättänyt siirtää EM-futiksen ensi vuoden kesälle koronaviruspandemian takia.

Urheiluselostukset kannattaa tehdä paikan päällä; silloin pääsee keskustelemaan paikallisten kanssa ja kokemuksesta tulee television katsojille ihan eri kuin muuten. Tätä eivät edes nykypäivän televisiopomot aina ymmärrä.

Jan-Henrik Myllyluoma

medianomi, Kauniainen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide