Pohjolan liittovaltio voisi kukoistaa vuonna 2070 - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Pohjolan liittovaltio voisi kukoistaa vuonna 2070

Mitä Pohjolan yhdysvaltain 85-vuotias valtioneuvos Sanna Marin sanoisi Åren viidensien peräkkäisten talviolympialaisten avajaisissa?

Julkaistu: 20.3. 2:00, Päivitetty 20.3. 6:18

Kuva: Kai Sinervo / HS

Pääministeri Mauno Koivisto oli pettynyt, kun hän palasi Reykjavikista Islannista helmikuussa 1970, siis 50 vuotta sitten. Koivisto joutui toteamaan Pohjois­maiden neuvostolle, että Suomi ei liity Nordekiin.

Nordek oli Tanskan aloite pohjoismaiden yhteisestä talousalueesta. Siitä alettiin keskustella Kööpenhaminassa vuonna 1968. Nordekista voisi tulla Pohjolan yhdys­vallat tai Pohjolan unioni.

Koivisto ajoi Nordekia pääministerinä vuosina 1968–1970. Hanke tyssäsi, kun Euroopan talousyhteisö, silloinen EEC, alkoi laajeta. Britannian perässä Tanska ja Norja halusivat EEC:hen. Neuvostoliitto vastusti, erityisesti Suomen liittymistä. Tanska meni EEC:hen vuonna 1973. Sitten Norja alkoi rikastua Pohjanmeren öljyllä. Näihin kaatui Nordek.

Leikitäänpä, että Nordekia alettaisiin puuhata uudelleen nyt, keväällä 2020.

”Pohjolan yhdysvallat täyttää 20 vuotta tänä keväänä 2070. Yli 33 miljoonan ihmisen talousalue on menestys. Pohjolasta on tullut hyvinvoinnin ja elämänlaadun tavaramerkki.

Näin totesi Åren talviolympialaisten avajaisissa Pohjolan yhdysvaltain valtioneuvos, 85-vuotias Sanna Marin. Hän oli Pohjolan presidentti peräti kahdesti kolmivuotiskausilla 2035–2038 ja 2050–2053, kun oli suomalaisen vuoro asettua liitovaltion keulakuvaksi.”

”Joitakin tilastoja muulle maailmalle näin kisojen aattona:

Bruttokansantuote/asukas, dollaria: 99 450. Maailman 9. suurin talousalue. Valtio- ja talousliitto, jossa viisi Pohjoismaata ja itsehallintoalueet. Teollisuus: sähköautot, ohjelmistot, paperikoneet, metsätuotteet, robotit, puhdas ruoka.

Energia: Hiilineutraali alue – aurinko- ja tuulienergia, vesi- ja ydinvoima. Materiaalien kierrätysaste: 94 prosenttia. Koulutus: 96 prosenttia yli 15-vuotiaista käynyt toisen asteen koulutuksen.

Valtiolippu: Kalmarin unionin risti­lippu 1400-luvun alusta. Hallitusmuoto: yksikamarinen parlamentti, jossa 555 jäsentä. Puolustus: palkka-armeija, rauhanajan vahvuus alle 200 000 sotilasta. Tiede: kahdeksan Nobelia. Urheilu: jää­kiekossa 16 maailmanmestaruutta, jalkapallossa yksi euroopanmestaruus, kesä- ja talviolympialaisista 248 mitalia. Valtioliiton motto: The Nordic Way. Kansallislaulu: Ulf Lundellin Öppna Landskap.”

Kisat avasi Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n norjalainen puheen­johtaja Liv Olsen. Hän muistutti, että Åre on kisaisäntä jo viidettä kertaa perä perää. Kun sitä luntakin on.

Kirjoittaja on HS:n tiedetoimituksen toimittaja.