Saataisiinko marja- ja vihannestiloille lisää suomalaisia töihin? - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Saataisiinko marja- ja vihannestiloille lisää suomalaisia töihin?

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila aiheuttaa suuren epävarmuuden, kuinka taimet saadaan istutettua, marjat kerättyä ja sadonkorjuut hoidettua.

Julkaistu: 20.3. 2:00

Suomalaiset marja- ja vihannestilat tarvitsevat noin kymmenentuhatta kausityöntekijää, jotka ovat viime vuosina tulleet pääosin Ukrainasta ja Venäjältä. Peltotyö on fyysisesti rankkaa, eikä se ole sitten 1990-luvun houkutellut tarpeeksi suomalaisia tekijöitä, vaikka tiloilla noudatetaan työehtosopimuksen mukaista palkkausta ja muita velvoitteita.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeustila aiheuttaa suuren epävarmuuden, kuinka taimet saadaan istutettua, marjat kerättyä ja sadonkorjuut hoidettua. Rajat ovat kiinni, ja niiden aukeaminen riippuu tautitilanteen kehittymisestä.

Kausityövoimaa tarvitaan jo huhtikuusta alkaen. Olisiko näissä poikkeusoloissa saatavissa lisää suomalaisia töihin? Kotimaisen työvoiman osuuden lisääntyminen voisi edesauttaa myös tautitilanteen hallintaa.

Valtiovalta haluaa järein toimin turvata ihmisten terveyttä, lievittää yritysten tappioita ja turvata lomautettaville työntekijöille toimeentulon. Valmiuslain myötä suomalaisilta voisi edellyttää, että myös peltotyöt ovat kelpaavia töitä.

Piiskan sijaan voitaisiin ideoida myös porkkanoita, jotka houkuttelisivat ihmisiä poimimaan marjat talteen. Vitamiineja tarvitaan ensi talvena.

Jouko Tikkanen

Sipoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa uutisia tästä aiheesta