Pettymykset vaikuttavat itsetuntoon yksilöllisesti - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Lukijan mielipide

Pettymykset vaikuttavat itsetuntoon yksilöllisesti

Kun hyväksyy itsensä riittävänä eri elämän rooleissa, ei tarvitse pitää itseään arvottomana tai kiillottaa kuvaa elämästään nuorena eikä aikuisenakaan.

Julkaistu: 21.3. 2:00

Emma Lindegren ja Kaisa Tanskanen kirjoittivat (HS Mielipide 13.3.), että Nuorten kriisipiste on vastannut nuorten tarpeeseen kehittämällä kynnyksettömiä ammattilaisten ohjaamia Minä riitän -ryhmiä.

Itsetunto on keskeinen ja arvokas osa kehittyvän nuoren elämää. Se, kokeeko nuori saavansa hyväksyntää ja arvostusta omana itsenään, vaikuttaa elämänlaatuun ja onnellisuuden tunteeseen.

On yksilöllistä, miten voimakkaasti elämän pettymykset ja vastoinkäymiset vaikuttavat itsetuntoon, minäkuvaan, merkityksellisyyden kokemukseen – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Sisäinen tunne itsestä ei aina näy ulospäin. Hyvinkin itsevarmuutta korostava käyttäytyminen voi olla ”cover story” ja todellisuus aivan muuta. Kehonkuva, kauneusihanteet ja vertailu vaikuttavat ehkäpä eniten nuoren itsetuntoon sosiaalisen median kautta sukupuolesta ja sukupuolen kokemuksesta riippumatta.

Nuorten kokemusmaailmaa ei ole vain arkitodellisuus, vaan somesta on tullut osa kokemusmerkitystä: saako tykkäyksiä, huomioidaanko postauksia, ketä somessa seurataan, miten pukeudutaan, mitä syödään ja kenen kanssa on kaveri. Somessa kaikki ovat parhainta itseään. Suorituskeskeisessä, täydellisyyttä tavoittelevassa nykymaailmassa vaikuttaa siltä, että lupa olla olemassa kulminoituu juuri kysymykseen riittävyydestä. Kun hyväksyy itsensä riittävänä eri elämän rooleissa, ei tarvitse pitää itseään arvottomana tai kiillottaa kuvaa elämästään nuorena eikä aikuisenakaan.

Nuorten kriisikeskus tekee merkityksellistä työtä. Vastaavanlaisia matalan kynnyksen ryhmiä olisi hyvä kehittää myös aikuisille.

Teija Peltovuori

psykiatrinen erikoissairaanhoitaja, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Lukijan mielipide|Itsemyötätunto helpottaa stressiä