Hallituksen tulisi harkita korkokattoa

Valtion on näissä olosuhteissa kaikin keinoin suojeltava kansalaisiaan tahoilta, jotka pyrkivät käyttämään vallitsevaa tilannetta ja ihmisten haavoittuvaisuutta hyväkseen.

21.3.2020 2:00 | Päivitetty 21.3.2020 6:49

Koronaviruksen aiheuttama poikkeuksellinen tilanne on jo näin alkumetreillä yhdistämässä ihmisiä hyvällä tavalla. Viime päivinä on paljon puhuttu ja kirjoitettu solidaarisuuden kasvusta ja ponnistelusta yhteisen hyvän eteen. Valitettavasti poikkeukselliset olot saavat aina liikkeelle myös sellaiset tahot, jotka pyrkivät hyötymään ihmisten hädästä ja epätoivosta.

Ylivelkaantuneita auttava Takuusäätiö varoitti äskettäin siitä, että varsinkin pitkittyessään koronavirusepidemia vaikuttaa monien ihmisten taloudelliseen tilanteeseen, etenkin jos joutuu lomautetuksi tai irtisanotuksi. Normaalitilanteessakin suuri osa suomalaisista elää oma rahatilanne niin tiukaksi viritettynä, että mikä tahansa muutos voi olla kohtalokas omalle taloudenhallinnalle.

Etenkin tällaisessa poikkeustilanteessa on suuri vaara langeta hakemaan helpotusta rahapulaan ottamalla nopeasti ja helposti saatava korkeakorkoinen vakuudeton kulutusluotto eli pikavippi. Pikavippifirmat ovatkin haistaneet tilaisuutensa tulleen. Viime päivinä ne ovat selvästi aktivoituneet markkinoinnissaan.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitus voi nyt käytössä olevan valmiuslain nojalla antaa asetuksen, jossa säädetään, kuinka suurta korkoa Suomessa saa poikkeusoloissa periä veloista. Korko voisi olla esimerkiksi viisi prosenttia nyt käytössä olevan 20 prosentin sijaan. Hallitus voisi halutessaan jopa kieltää pikavippifirmojen toiminnan kokonaan, jos se katsoo niiden käyttävän kriisiä hyväksi tavalla, joka vaarantaa kansalaisten toimeentulon ja tätä kautta vahingoittaa koko Suomen taloutta.

Valtion on näissä olosuhteissa kaikin keinoin suojeltava kansalaisiaan tahoilta, jotka pyrkivät käyttämään vallitsevaa tilannetta ja ihmisten haavoittuvaisuutta hyväkseen.

Ville Kujanpää

kehittämissuunnittelija, Mun talous -toiminta, Suomen Setlementtiliitto ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide