Työmarkkinoilla on kriisin hetkellä yhteistyökykyä - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Muut lehdet

Työmarkkinoilla on kriisin hetkellä yhteistyökykyä

Julkaistu: 21.3. 2:00

Etelä-Suomen Sanomat toteaa työmarkkinoiden keskus­järjestöjen reagoineen nopeasti hallituksen toiveisiin.

”Järjestöt laativat nopeasti esityksen määräaikaisista toimista, joilla pyritään helpottamaan koronaviruksen vuoksi vai­keuksiin joutuneiden yritysten tilannetta. Syntyneessä sovussa ei ehkä aivan ole kyse 80 vuoden takaisen tammikuun kihlauksen kaltaisesta merkkipaalusta työmarkkinoidemme historiassa, mutta merkittävästä saavutuksesta yhtä kaikki.”

”Tuskallinen liittokierros on yhä kesken, eikä sitä seuratessa olisi hevin uskonut, että vastapuolet kykenevät löytämään näin pikaisesti yhteisymmärryksen kokonaisuudesta, jonka toteuttaminen olisi normaaliaikoina sula mahdot­tomuus.”

”Kupliinsa käpertyneet suomalaiset eivät sittenkään ole menettäneet ky­kyään yhdistää voimansa vaikeina aikoina. – – Työntekijöiden joustaessa työnantajilta sopii odottaa vakaata harkintaa ennen kuin he ryhtyvät lomauttamaan ja varsinkin irtisanomaan väkeään koronan varjolla.”

Lapin Kansa lainaa vanhaa suomalaista sanontaa: kun koville ottaa, niin koiraskin poikii.

”Normaalioloissa muutosten tekeminen Suomen jäykillä työmarkkinoilla on ollut tuskaisempaa.”

”Lomautusten helpottaminen on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan tilanteessa, missä monella työpaikalla työt ovat loppuneet kuin seinään.”

”Yritysten tukeminen yli vaikeiden aikojen on tässä tilanteessa oikeaa politiikkaa. Tärkeää on se, että myös palkansaajien turvaa lisätään ja tukitoimet ovat määräaikaisia. – – Tukitoimet tulee kohdentaa niille toimialoille ja yri­tyksille, jotka tilanteesta eniten kärsivät.”

Ilkka-Pohjalainen kiittelee työ­markkina­osapuolten sopuisaa ulostuloa.

”Se herättää luottamusta tulevaan, vaikkei ole nopea lääke kriisiin ajautuneelle Suomen taloudelle.”

”Se, että kaikilla on yhteinen tilannekuva, helpottaa tukipakettien kasaamista.”

”Maailmantaloutta kohdannut äkki­pysähdys on taas saanut työmarkkina­järjestöt samalle sivulle.”

Turun Sanomat ei pidä työ­markkina­järjestöjen yhteisen esityksen vertaamista vuoden 1940 tammikuun kihlaukseen täysin tuulesta temmattuna.

”Syksyllä ja alkuvuodesta työntekijä- ja työnantajaliittojen välit olivat hyiset. Maalissa työehtokierros ei tosin ole vieläkään.”

Kaleva uskoo, että ”maaliskuun kihlaus” auttaa helpottamaan koronakriisiä.

”Työmarkkinaosapuolten sopua voi luonnehtia historialliseksi, kun ottaa huomioon, miten vaikea neuvottelu­kierros on ollut.”