Maailman pahimmat pöpöt, arkiset tappajat, jäävät usein huomiotta - Mielipide | HS.fi
Mielipide|Kolumni

Maailman pahimmat pöpöt, arkiset tappajat, jäävät usein huomiotta

Käännetään katse hetkeksi vanhoihin mutta tuhoisiin seuralaisiimme – mikrobeihin, jotka ovat kylväneet kuolemaa niin kauan, että olemme turtuneet.

Julkaistu: 22.3. 2:00, Päivitetty 22.3. 8:39

Kuva: Mitro Härkönen / HS

Koronavirus sars-cov-2 on tappanut maailmassa lyhyessä ajassa yli 10 000 ihmistä. Kyseessä on uusi virus, joka leviää nopeasti ja josta tiedetään vähän. Uhreja tulee varmasti lisää. Siksi se pelottaa.

Käännetään katse kuitenkin hetkeksi vanhoihin mutta tuhoisiin seuralaisiimme – mikrobeihin, jotka ovat kylväneet kuolemaa niin kauan, että olemme turtuneet. Nekin ansaitsevat huomiomme.

Kas tässä aikamme tappavimmat taudinaiheuttajat:

Tuberkuloosi, 1,3 miljoonaa kuolonuhria vuodessa. Bakteerin aiheuttama tuttu ja vaarallinen keuhkotauti surmaa yhä Suomessakin kymmeniä. Antibiooteille resistentti muoto jyllää naapurimaassamme Venäjällä. Maailman terveysjärjestö haluaa eroon tuberkuloosista. Siihen se tarvitsisi kolme miljardia euroa rahaa.

Hiv, 770 000 uhria vuodessa. Ei juuri esittelyjä kaipaa. Lääkityksen ansiosta hi-virus ei kehity aidsiksi eikä johda kuolemaan. Silti 38 prosenttia maailman hiv-positiivisista ei saa lääkkeitä.

Influenssa, jopa 650 000 uhria vuodessa. Ilmeisesti jo tuhansia vuosia seuranamme ollut epidemia, jonka uusin muunnos saapuu joka talvi ja surmaa ilman suurempaa hälyä Suomessakin satoja ihmisiä. Rokote vähentää riskiä.

Pneumokokki, 500 000 uhria vuodessa. Tavallisin keuhkokuumetta aiheuttava bakteeri. Tappaa Suomessakin satoja, etupäässä vanhuksia. Hoitoa antibiooteilla ja hengityskoneella. Kehitysmaissa aliravittujen lasten surma.

Malaria, 405 000 uhria vuodessa. Trooppisen hyttysen levittämä loinen surmaa etenkin pikkulapsia Afrikassa. Kuolleisuus on vähentynyt toimilla, joihin maailman toiseksi rikkain ihminen Bill Gates on käyttänyt 1,4 miljardia euroa.

Rota- ja norovirukset sekä shigellabakteeri, noin 200 000 uhria kukin. Tarttuvat ulosteista ja tappavat lapsia ripuliin. Rotavirusta vastaan on olemassa rokote, mutta toisin kuin Suomessa, monessa maassa se ei kuulu rokotusohjelmaan.

Rs-virus, 200 000 uhria vuodessa. Maailman tavallisimpia viruksia, mutta esiintyy julkisuudessa ani harvoin. Flunssan aiheuttaja voi lapsella tai vanhuksella johtaa keuhkokuumeeseen. Suomessa tehohoito pelastaa, muttei aina. Rokote kehitteillä.

Jos pääsit lukemisessa tänne asti, pidetään yhdessä hiljainen hetki näiden arkisten tappajien miljoonien uhrien muistoksi.

Kirjoittaja on HS:n sunnuntaisivujen toimittaja.