Koronavirus osoittaa rahajärjestelmän absurdiuden

Miten rahaa ei suoraan riitä ihmisten hengen ja terveyden pelastamiseen?

22.3.2020 2:00

Richard Hatchett, kansainvälisen rokotuksia kehittävän ja koordinoivan organisaation Cepin johtaja, kertoi Skavlan-ohjelmassa, että he tarvitsisivat kaksi miljardia euroa rokotuksen kehittämiseen koronavirusta vastaan. Helsingin yliopiston infektiosairauksien professori Anu Kantele murehti myös rahojen puutetta (IL 17.3.), joka estää lääkkeiden kehittämistä virusta vastaan.

Euroopan keskuspankki on kymmenen viime vuoden aikana luonut tuhansia miljardeja uutta rahaa pankkien vakavaraisuuden pönkittämiseen. Jostain syystä tätä rahaa ei voi käyttää ihmisten hengen ja terveyden pelastamiseen.

Miten tämä järjestelmä, joka ei voi pyöriä ilman ihmisiä, ei rahoita ihmisten terveyttä? Onko siitä tullut niin omalakinen systeeminsä, että siinä operoivat tahot (ihmisiä kai hekin) eivät enää näe sen yhteyttä todellisiin, eläviin ihmisiin?

Ja vaikka koko maailmantalous – jota ilman rahajärjestelmäkään ei toimi – on vaakalaudalla, silti rahaa ei voida suoraan ohjata niin paljon kuin tarve vaatii tämän viruksen nujertamiseen, vaan sitä pitää kerjätä yksityisiltä säätiöiltä ja rahoittajilta.

Raha on ihmisten luoma konstruktio, joten ihmiset voivat myös muuttaa siihen liittyvät säännöt. Toivottavasti tämä kriisi vihdoin osoittaa, että nykyisen kaltaiset säännöt eivät viime kädessä palvele kenenkään etua.

Minna Markkula

filosofian maisteri, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide