Yliopistot ja ja tutkimuslaitokset voisivat auttaa koronavirustestauksessa

Pystyisimme melko helposti kaksinkertaistamaan Suomen nykyisen kapasiteetin pelkästään Jyväskylän resursseilla.

23.3.2020 2:00

Jyväskylän yliopiston henkilökunta siirtyi etätöihin 16. maaliskuuta koronaepidemian vuoksi. Mikrobiologian professorina olen käyttänyt suuren osan kotiviikkoa selvittääkseni, tarvitaanko yliopiston tyhjiä turvalaboratorioita, huipputeknologiaa ja osaavaa työvoimaa koronan taltuttamiseen. Tämänkaltainen teknologia on vahvinta osaamisalaamme.

Sain hyödyllisiä neuvoja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä aluehallintoviraston asiantuntijoilta terveydenhuollon byrokratiasta.

Selvitin myös, että IVD-sertifioituja koronakittejä on saatavilla jopa kotimaiselta valmistajalta. Pystyisimme melko helposti kaksinkertaistamaan Suomen nykyisen kapasiteetin pelkästään Jyväskylän resursseilla. Yliopiston johto reagoi myönteisesti siihen, että kantaisimme yhteiskuntavastuuta meitä ravistelevasta katastrofista.

Japani ja Etelä-Korea saivat koronan kuriin aggressiivisella testauksella. Suomessa testauksen ylihinnoittelu vähentää yhteiskunnan testaushaluja, ja byrokratian hitaus estää uusien toimijoiden reagoimisen.

Esimerkiksi sote-puolella Keski-Suomessa on yhden hoitajan testaustulosten odotteluun mennyt kolme päivää, jonka ajan kaikkia samassa työvuorossa työskennelleitä hoitajia on pidetty karanteenissa.

Vanhuksia pääasiallisesti hoitavan sairaalan johtaja taas on kertonut, ettei yhtäkään flunssaista hoitajaa ole testattu koronan varalta, koska näytteenottajat eivät ehdi sairaalalle, eikä sairaalalla ole lupaa itse ottaa näytteitä hoitajista.

Hämmästyin kuultuani palvelua myyvästä laboratoriosta, että testauskapasiteettia on riittävästi ja ettei uusille toimijoille ole tarvetta. Jos kuitenkin on, pyytäisin, että saisimme tiedon noin kolme viikkoa ennen tätä odottamatonta tarvetta.

Yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin rakennetut infrastruktuurit kannattaisi hyödyntää täysimääräisesti. Löytyykö valtioneuvostolta keinoja soveltaa poikkeuslakia Etelä-Korean mallin mukaisen tehokkaan testausverkoston aikaansaamiseksi?

Marja Tiirola

mikrobiologian professori, Petäjävesi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luetuimmat - Mielipide