Taiteilijoita voi tukea myös kotoa käsin

Koronaviruksen arvioidaan tuottavan taiteilijoille, kuvataiteen välittäjätoimijoille ja taidemuseoille yhteensä kymmenien miljoonien eurojen tappiot.

23.3.2020 2:00

Koronaviruksen vaikutukset ovat iskeneet raskaasti freelancer-painotteiseen taide- ja kulttuurialaan. Esillä on ollut erityisesti esittävien taiteiden ahdinko.

Huolta tulee kantaa myös visuaalisen taiteen kentästä, joka on jo valmiiksi kärsinyt suuresta rahoitusvajeesta. Kuvataiteen toimialan taloudellinen tilanne ja kuvataiteilijoiden tulovirrat heikkenevät nyt entisestään.

Suomessa työskentelee noin 3 300 ammattikuvataiteilijaa ja toimii 113 taidegalleriaa sekä 67 taidemuseota. Kuvataidekohteisiin tehdään jopa 4,6 miljoonaa käyntiä vuosittain.

Koronavirustilanteen vaikutukset kuvataiteilijan toimeentuloon työtilaisuuksien peruuntumisen sekä teosmyynnin ja tekijänoikeuskorvausten vähenemisen kautta ovat huomattavia. Taloudellinen isku kohdistuu myös gallerioihin, museoihin ja taiteilijaseuroihin, jotka ovat ympäri maata joutuneet sulkemaan ovensa yleisöltä ja taiteenostajilta.

Koronaviruksen arvioidaan tuottavan taiteilijoille, kuvataiteen välittäjätoimijoille ja taidemuseoille yhteensä kymmenien miljoonien eurojen tappiot. Lisäksi kuvataiteilijoille maksettavien tekijänoikeuskorvausten menetykset ovat vuoden 2020 osalta arviolta 300 000 euroa.

Helposti saatetaan ajatella, ettei tämänhetkinen tilanne vaikuttaisi pitkälti itsenäistä työtä tekeviin kuvataiteilijoihin. Kuvataiteilijan sirpaleinen toimeentulo muodostuu kuitenkin monista lähteistä: näyttelyiden ja teosmyynnin lisäksi esimerkiksi esiintymisistä, opetustehtävistä ja muista keikkaluonteisista töistä, joista suuri osa on toistaiseksi jäissä.

Yhä useammat kuvataiteilijat joutuvat nyt tukeutumaan sosiaaliturvaan, jonka viimeistään koronavirustilanne on todistanut itsensätyöllistäjien osalta hyvin puutteelliseksi.

On korvaamattoman arvokasta, että valtio ja säätiöt ovat jo reagoineet tilanteeseen ja päättäneet tukea taiteilijakenttää apurahoin. Myös kulttuurilaitokset sekä alan isot ja pienet organisaatiot tulevat tarvitsemaan tukitoimia.

Toivomme lisäksi, että sekä kaupunkien kiinteistöyhtiöt että yksityiset vuokranantajat tarjoaisivat taiteilijoille, gallerioille ja museoille joustoa vuokranmaksuun haastavassa tilanteessa. Tekijänoikeuksien näkökulmasta keskeistä on, että digitaalisten oikeuksien osalta tulovirta ei katkea vaan ansaintaa päinvastoin kehitetään.

Kuvataiteen ammattilaiset ovat jo osoittaneet tilanteessa luovuutta: on perustettu ikkunagallerioita, järjestetty näyttelyopastuksia etänä ja siirretty teosvalikoimia verkkoon. Taiteen tekijät ja välittäjät tarvitsevat kuitenkin yhteisiä ponnistuksiamme.

Kannustamme jokaista taiteenystävää tukemaan kulttuurialaa esimerkiksi ostamalla kulttuuripalveluihin lahjakortteja tai hankkimalla taidetta kotiin vaikkapa taideverkkokaupasta. Tulevina viikkoina teoksista on varmasti tavallistakin enemmän iloa kodin seinillä.

Annukka Vähäsöyrinki

toiminnanjohtaja, Suomen Taiteilijaseura

Raija Koli

toimitusjohtaja, Frame Contemporary Art Finland

Tommi Nilsson

toiminnanjohtaja, Kuvasto

Kimmo Levä

pääsihteeri, Museoliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide